Киселини - как да ги предотвратим и лекуваме с домашни средства?

8158
Киселини - как да ги предотвратим и лекуваме с домашни средства?
Снимка: iStock

Как можете да се концентрирате върху задълженията или удоволствията си, когато усещате пареща болка зад гръдната кост и кисел вкус в устата? Киселините най-често се появяват, когато бързаме да се нахраним, прекаляваме с храната или се храним под стрес. Как може да се предотврати и овладее киселината? Как можете да си помогнете с домашни средства за защита? Ето отговорите!

Какво представляват киселините?

Киселините са неприятно усещане, което обикновено се появява 30-60 минути след консумация на прекалено пикантна или мазна храна. Това се случва, когато имаме проблем с долния езофагеален сфинктер. Състоянието е по-вероятно да се появи в легнало положение, така че ако сте склонни към него, не е препоръчително да си лягате с пълен стомах. Въпреки че дискомфортът обикновено отшумява от само себе си, киселините могат ефективно да намалят качеството на живот. Особено ако се случва често. Той не е безразличен и към лигавицата на хранопровода и гърлото. 

5 метода да потиснете неприятните КИСЕЛИНИ, които ви измъчват

Причини и последици от киселини в стомаха

Причината за киселините е обратното навлизане на разграденото стомашно съдържимо в хранопровода. Киселите стомашни сокове могат да увредят деликатните лигавици на горните части на храносмилателния тракт, където киселинната среда е по-слаба. Една от причините за киселините може да бъде рефлуксната болест, по-точно гастро-езофагеалният рефлукс. Възпалението на хранопровода и нарушенията на хранопровода също могат да бъдат причина за киселини.
Дългосрочното подценяване на киселините може да доведе до ракови изменения в трайно увредената лигавица на хранопровода. Това са дългосрочните последици от него. 

Киселини - най-често срещаните симптоми

Най-често срещаните симптоми на киселини включват: парене и болка зад гръдната кост, неприятен кисел вкус в устата, болки в гърлото в резултат на дразнене на лигавиците, суха кашлица, усещане, че нещо е заседнало в хранопровода. 

Симптомите се влошават, когато сте в легнало положение и когато се навеждате. Затова хората, склонни към киселини, трябва не само да се хранят спокойно и на малки порции, но и да поддържат изправено положение след хранене - седенето е най-благоприятно за храносмилателните процеси.  

Тези продукти са най-големите провокатори на стомашни киселини

Как да лекуваме киселини?

Днес антиацидите могат да се купят във всяка аптека без рецепта. Да, те ще ви помогнат да се отървете от неприятното парене зад гръдната кост, но те не премахват причината, а само симптомите. Те също така не са лишени от странични ефекти и не трябва да се използват самостоятелно, особено хронично. Ако болката и паренето в областта на гръдната кост (и други оплаквания, свързани с киселините) се появяват често - трябва да посетите лекар. Проблемът няма да изчезне от само себе си. 
Дори ако се налага фармакотерапия или други методи на лечение, превенцията на киселините винаги е неразделна част от лечението. 

5 златни правила за предотвратяване на киселини

Предотвратяването на задушаването на деликатната лигавица на хранопровода от киселинното съдържание на храната, смилана в стомаха, е ключът към свеждане до минимум на уврежданията, т.е. клетъчните увреждания, болката, паренето и всички други (бързи и далечни) последици от киселините. Как да го избегнем? Ето пет златни правила:

НЕ знаехте, че тези храни ви причиняват КИСЕЛИНИ

1. На първо място наблюдавайте какво предизвиква киселини в стомаха и го ограничете или премахнете от менюто. Причините могат да бъдат различни, но сред продуктите, които често допринасят за появата на киселини, са: цигари, алкохол, газирани напитки, мазни и пържени храни, бърза храна, сладки и солени закуски, кафе.

2. Лекарствата, особено противовъзпалителните, болкоуспокояващите и антипиретиците, също са честа причина за киселини - важно е да ги използвате с повишено внимание. 

3. За предотвратяване на киселини е много важно да се храните на спокойствие, като отхапвате и дъвчете внимателно всяко парче. Големите, набързо погълнати хапки са почти безпогрешна рецепта за киселини. 

4. Много е важно последното хранене да се консумира не по-късно от два-три часа преди лягане - стомахът ще има време да изпълни основните си задачи по смилането на вечерята, което ще намали риска от киселини. 

5. Не по-малко важно е положението на тялото - спането на лявата страна предотвратява връщането на хранителното съдържание в хранопровода (това се дължи на анатомичната структура на стомаха - тя не е симетрична). 

5 опасни заболявания, за които предупреждават киселините

Домашни средства за лечение на киселини в стомаха

Ако киселините се появяват от време на време, добре е да намалите дискомфорта с помощта на продукти, които са ви под ръка. Сред препоръчаните са: сода за хляб - разтворете една равна чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и я изпийте. Ябълков оцет - добавете една чаена лъжичка в чаша вода и я изпийте, джинджифил - смучете парче корен от джинджифил, бадеми - дъвчете бавно 2-3 парчета, мътеница, кефир или мляко - изпийте бавно малка част, например една чаша. Ленено семе - залейте една чаена лъжичка ленено семе с малко вряла вода, изчакайте, докато се получи каша, и я изпийте цялата, билкови настойки, особено на основата на лайка, билкови чайове, особено на основата на лайка, билкови чайове. Билкови настойки, особено тези на основата на лайка, мента, копър, кимион, лайка и валериана, дъвки, прясно изцеден сок от моркови, цвекло или краставици в малки количества, горчица - въпреки че този продукт е най-изненадващ, много хора намират облекчение на киселините, като изядат малка чаена лъжичка качествена горчица.  

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com