Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка

19276
Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка
Снимка: Thinkstock

Обикновеният люляк расте на много места, най-често в парковете, но често пъти можете да го видите и в домашните градини. 
Освен естетическата си стойност растението има и ползи, които могат да се използват в съвременната алтернативна медицина. То е източник на много ценни вещества, които са много полезни за функционирането на организма. И така, какви лечебни свойства има люлякът? Как можете да се възползвате от тях? 

Люлякът може да изглежда незабележим през цялата година, но през април и май компенсира това с обилен и атрактивен цъфтеж! Тогава цветовете му покриват масово младите люлякови стъбла, които са много ароматни. 

Популярният люляк няма големи изисквания към отглеждането: вярно е, че се препоръчват грижи, поливане, торене и санитарно подрязване, но - както виждате - тези, които са оставени сами в парковете, се справят много добре и сами. 

Обикновеният люляк често привлича с аромата си, така че не е изненадващо, че много хора отрязват цветовете, за да направят букети от тях. Ослепителният аромат, излизащ от венчелистчетата, се дължи на ценните му вещества. Какво може да се намери в обикновения люляк?

Кои 10 билки ще ви помогнат да укрепите организма си през зимата

Той съдържа много ценни вещества. Освен това е източник на етерични масла, фенолни киселини, лигнани, танини, фенолациди, флавоноиди и много други, които са твърде много, за да бъдат споменати. Най-ценното съединение обаче е сирингинът.

Именно той има защитно действие върху един от най-важните органи на организма - черния дроб: подобрява функционирането му, подпомага го в усилената му работа и го предпазва от разграждане. Но това не са единствените свойства на обикновения люляк, които спектърът на съдържащите се в него вещества предлага.

Как действа обикновеният люляк?

Използван като част от фитотерапията, обикновеният люляк има много ценни свойства. Приписва му се противовъзпалително, антибактериално и антивирусно действие. 

Ако страдате от инфекции, също си струва да се възползвате от ползите на обикновения люляк, тъй като той има тонизиращо и укрепващо действие върху организма, което е полезно по време на възстановяването. 

Освен това си струва да го вземем предвид, когато искаме да проведем детоксикиране преди лятото. Обикновеният люляк има диуретично действие и помага за премахването на токсините, което е полезно за работата не само на черния дроб, но и на бъбреците.

ВСЯКА жена трябва да пие тази билка!

Как се възползвате от обикновения люляк?

Кои части на обикновения люляк проявяват лечебно действие? Най-разпространени са цветовете му , които са най-привлекателни на външен вид, но свойства проявяват и листата, кората, а също и плодовете. Въпреки това, когато люлякът е в пълния си блясък, си струва да се направи лечебна настойка от него. Разбира се, можете да се снабдите със суровината от добрите билкови магазини, но нищо не ви пречи да си я съберете сами и да се насладите на настойка от люляк. 

За съжаление, вкусът ѝ може да бъде разочароващ, тъй като не върви ръка за ръка с красивия аромат. Лековитият чай може да ви изненада с горчивината си, но има начин да смекчите този неприятен послевкус и да го обогатите с лека сладост. 

Как се събират цветовете на люляка?

Най-добре е брането му да се извършва в топъл и слънчев ден: за предпочитане преди обяд. Самите цветове трябва да се поставят в буркан, да се опаковат плътно и след това да се затворят. Ако времето е неблагоприятно, бурканът може да се постави във фурна, загрята до 40 градуса, за 50 минути. Когато съцветията загубят цвета си и побелеят, те могат да се извадят от буркана, да се разстелят върху хартия и да се изсушат.

В този вид обикновеният люляк може да бъде суровината, необходима за приготвяне на настойка. 

Как да я приготвите? 

Просто залейте една супена лъжица изсушени цветове с гореща (но не вряща) вода и накиснете покрити за няколко минути.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com