Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

1868
Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви
Снимка: Couleur / Pixabay

Основната цел на детоксикацията е да стимулира черния дроб, което позволява на тялото да премахва токсините от тялото, да подобрява кръвообращението и да създава основни хранителни вещества за вашето здраве.

Въпреки че тези диети може да звучат привлекателно, истината е, че телата ни всъщност имат собствен начин за детоксикация. Черният дроб филтрира кръвта, за да премахне вещества като токсини и ги превръща в отпадъци, които след това се елиминират от тялото. Бъбреците помагат за филтрирането на отпадъците от кръвта и поддържат здравословен баланс на вода, соли и минерали в кръвта ни.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за детокс след празниците

В същото време кожата осигурява бариера срещу вредните вещества и премахва много токсини чрез потта. И накрая, храносмилателната система, с помощта на полезните чревни бактерии, разгражда сложните храни, абсорбира основните хранителни вещества и елиминира различни отпадъчни продукти.

Има няколко продукта, които могат да поддържат детоксикационните функции на тялото ви.

Цитруси

Споменават цитрусовите плодове, особено грейпфрута, като храните, които най-много помагат на тялото ви да поддържа функциите си за детоксикация. Те са богати на витамин С, жизненоважен микроелемент, който подобрява естествения начин на детоксикация на организма. Витамин С е необходим за синтеза на глутатион, съединение, което помага при детоксикацията на черния дроб.

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци (като броколи, карфиол, рукола и репички) подпомагат детоксикацията, защото са богати на сулфорафани, индол-3-карбиноли и други антиоксиданти, които са необходими в няколко фази на детоксикация.

Горски плодове

Горските плодове са друга категория продукти, пълни с антиоксиданти и фибри. Най-богати сред тях са боровинките и наровете. И двете съдържат огромни количества антиоксиданти.

Самите плодове съдържат уникален растителен пигмент, наречен антоцианин. Може да помогне за насърчаване на важна част от естествения процес на детоксикация.

15 основни храни за детоксикация – добавете ги към вашата диета

Лук и чесън

Храните с много сяра помагат значително по време на втората фаза на детоксикация. Високите нива на сяра се откриват главно в храни с неприятна миризма, както и в яйчни жълтъци и кръстоцветни зеленчуци.

Яденето на богати на сяра храни може да повиши нивата на глутатион.

Ядки

Ядките съдестват за естествения процес на детоксикация на организма. Сред предимствата им е високото съдържание на фибри, които съдействат храносмилането и елиминирането на токсините през храносмилателния тракт.

Ядките също съдържат много антиоксиданти, като витамин Е, който може да помогне за неутрализиране на вредните радикали в тялото.

Ленено семе

Тези малки семена са чудесен източник на лигнани и фибри, както и на съединения, които могат да помогнат при излишните хормони в червата. Лигнаните са специална група химични съединения, открити в растенията, класифицирани като полифеноли.

Преди да консумирате ленени семена, не забравяйте да ги смелите, за да сте сигурни, че тялото ви може да извлече всички предимства. Защитното покритие върху лененото семе може да попречи на усвояването на хранителните вещества, които съдържат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com