Лекар: Това е най-добрият зеленчук за детокс след празниците

22671
Лекар: Това е най-добрият зеленчук за детокс след празниците
Снимка: iStock/Guliver

Яденето на един зеленчук ще помогне за детокс на организма след новогодишните празници. За целта руският ендокринолог-диетолог д-р Ангелина Водолазкая препоръчва броколи.

Броколи за детокс след празниците

Експертът обяснява, че детоксикацията е естествена функция на организма. Същността му е да неутрализира и отстранява токсините, които идват отвън или се образуват в тялото. По време на новогодишните празници се увеличава натоварването на детоксикиращите органи, така че те имат нужда от подкрепа.

С тази детокс напитка ще изваете перфектното тяло за лятото

Специалистът посъветва да се намали количеството на приеманата храна и да се запълни липсата на течности в организма, за да може той да се справя по-лесно със задачите си.

Броколите са богати на витамини, витаминоподобни вещества, диетични фибри, минерали, като същевременно имат ниско съдържание на калории.

Експертът пояснява, че диетичните фибри в този зеленчук ще помогнат за подобряване на чревната подвижност. Броколите също така са с високо съдържание на глюкозинолати, които са важни за поддържане на чернодробната функция. Витамин С, съдържащ се в тях, подобрява адаптивните възможности на организма и производството на колаген.

Освен това лекарят препоръчва консумацията на цитрусови плодове. Те също са богати на витамин С, който е силен антиоксидант. Цитрусовите плодове съдържат много фибри, които помагат за елиминирането на токсините и стимулират нормалната функция на червата.

Също така според диетолога е полезно е да се консумира джинджифил. Коренът има противовъзпалителни свойства. Консумацията му оказва положителен ефект върху метаболизма и подобрява храносмилателния процес. Въпреки това не трябва да ядете повече от 50 грама пресен джинджифил на ден.

Джинджифилът е известен със способността си да подпомага функционирането на стомашно-чревния тракт и да предотвратява развитието на проблеми като диспепсия (храносмилателни разстройства, придружени от болка, киселини и коремен дискомфорт).

Според проучване, публикувано в World Journal of Gastroenterology, джинджифилът помага за ускоряване на изпразването на стомаха с 25% в сравнение с плацебо група от доброволци с лошо храносмилане.

Червените боровинки са също добър избор. Според специалиста те съдържат много фенолни съединения, поради което се счита за естествен уросептик и подпомага функционирането на отделителната система.

Диетологът съветва да се обърне внимание на чушките - те държат рекорда по съдържание на витамин С; зеленчукът съдържа и много витамини от група А.

„Микроелементът е известен като мощен антиоксидант, който е необходим за защита срещу свободните антиоксидантни радикали на нивото на клетъчната мембрана и намаляване на оксидативния стрес“, заключава експертът.

Още: Детокс диета - какво прави и колко дълго да я правим

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com