Етерични масла за лечение или предотвратяване на стрии

6412
Етерични масла за лечение или предотвратяване на стрии
Снимка: iStock/Guliver

Изследванията показват, че някои етерични масла могат да помогнат за намаляване на появата на стрии и да поддържат кожата наоколо здрава.

Стриите са често срещани, в резултат на всичко - от скок в растежа и промени в теглото до бременност. Те могат да се появят по корема, задните части, бедрата и гърдите. Цветовете им варират от червено и розово до лилаво и синьо.

Стриите обикновено избледняват сами с времето. Въпреки че няма лечение, което да ви отърве напълно от стриите, има неща, които можете да направите, за да намалите външния им вид и текстура.

Някои етерични масла са показали определен ефект върху стриите. Етеричните масла, ако се прилагат локално, трябва да се разредят в базово масло. Необходими са повече проучвания с по-голям размер на проучването, но това е, което изследването показва досега:

Всички стрии ще изчезнат с тази съставка, която всеки има у дома

1. Арганово масло

Аргановото масло се прави от ядките на арганово дърво. Това е едно от най-новите масла за грижа за кожата.

Според малко проучване от 2016 г., аргановото масло помага за увеличаване на еластичността на кожата. Изследователите вярват, че може да помогне за предотвратяване или намаляване на стриите. Друго проучване установи, че както консумацията на арганово масло, така и локалното му прилагане правят кожата по-еластична при жени след менопауза.

2. Масло от шипка

Шипковото масло се прави от плодовете или „семената“ на розите. Според проучване от 2013 г., овлажнител, съдържащ масло от шипка, е помогнал за предотвратяване на тежестта на стриите при бременни жени с предишни стрии. Освен това беше значително по-ефективен от плацебо за предотвратяване на нови стрии.

3. Масло от горчив бадем

Маслото от горчив бадем идва от различен вид бадемово дърво от сладките бадеми, които ядем. Горчивите бадеми съдържат токсични съединения, които могат да имитират отравяне с цианид при поглъщане. Не е ясно колко горчиво бадемово масло може да се абсорбира от кожата ви.

За проучване от 2012 г. наа ефектите на маслото от горчив бадем върху стриите, жени, които са били бременни, са прилагали само масло от горчив бадем, получили са 15-минутен масаж с масло от горчив бадем или са били в контролната група.

Само 20%  от жените в групата за масаж са развили стрии. Стрии са се появили при 38,8% а от жените, използващи само масло от горчив бадем, и при 41,2% от жените в контролната група.

Баба ми каза тези 5 трика за махане на стриите

4. Нероли

Нероли, член на семейство Rutaceae, се прави от цветове на горчив портокал. Използва се като народен лек за изсветляване на кожата и подобряване на външния вид на белези и стрии.

Според изследване от 2008 г., маслото от нероли има мощни антиоксидантни способности, които могат да помогнат за регенерирането на кожните клетки и да подобрят външния вид на кожата.

5. Масло от ший

Маслото от ший се прави от ядките на дървото ший. Това не е етерично масло, а масло-носител. Може да се използва самостоятелно или за разреждане на етерични масла. Маслото от ший често се използва за хидратиране на кожата. Много жени твърдят, че помага за предотвратяване на стрии, но повечето изследвания са анекдотични.

Маслото от шеа съдържа витамин А. Твърди се, че спомага за подобряване на кръвообращението на кожата и подпомага заздравяването на рани. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се докаже, че помага при стрии.

6. Зехтин

Зехтинът е друго масло-носител, използвано за разреждане на етерични масла. Може да се използва и самостоятелно. Зехтинът получава похвали за грижа за кожата поради своите антиоксидантни и хидратиращи способности. Но според проучване от 2011 г. върху жени във втория триместър на бременността, нанасянето на зехтин върху корема два пъти дневно не предотвратява появата на стрии.

Допълнителни масла за засилване на вашите ефекти

Витамин Е е антиоксидант, известен със своите свойства против стареене и регенериране на кожата. Често се използва за намаляване на появата на стрии и белези. Комбинирането на витамин Е с тези етерични масла, които имат други ползи за подмладяване на кожата, може да даде тласък на вашия режим за лечение на стрии.

7. Лавандула за укрепване на кожата

Лавандуловото масло се получава от лавандулов цвят. Известен е със своите способности за заздравяване на рани. Според изследване от 2016 г., лавандулово масло може да увеличи производството на колаген, да помогне за свиване на рани и да помогне за образуването на гранулационна тъкан, която насърчава заздравяването на рани.

8. Пачули за укрепване на кожата

Има малко изследвания върху маслото от пачули за стрии. Въпреки това, то показа антиоксидантни способности и насърчава синтеза на колаген в проучване върху животни от 2013 г. На теория маслото от пачули може да помогне за укрепване на кожата и минимизиране на стриите.

9. Горчив портокал за укрепване на кожата

Маслото от горчив портокал се прави от кората на горчив портокал. Според изследване от 2011 г. може да помогне за стягане и тонизиране на кожата. Имайте предвид, че горчивият портокал може също да раздразни кожата поради съдържанието на метанол.

10. Шипката помага за стимулиране на производството на кератиноцити

В допълнение към овлажняването на кожата, маслото от шипка спомогна за стимулиране на диференциацията на кератиноцитите в изследване с мишки през 2011 г. Кератиноцитите са плътно опаковани клетки в епидермиса на кожата ви, които произвеждат кератин. Кератинът помага за укрепване на кожата и стимулира производството на колаген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com