Кои са 12-те ползи и приложения на аргановото масло

4535
Кои са 12-те ползи и приложения на аргановото масло
Снимка: iStock/Guliver

Аргановото масло може да се консумира и прилага върху кожата, косата или ноктите. Може да поддържа здравето на сърцето и да намали признаците на стареене.

Това естествено срещащо се растително масло се извлича от ядките на плодовете на аргановото дърво.

Въпреки че произхожда от Мароко, аргановото масло сега се използва по целия свят за различни кулинарни, козметични и медицински приложения.

Ето и 12 от най-известните ползи за здравето и употребата на аргановото масло.

1. Съдържа основни хранителни вещества

Аргановото масло се състои предимно от мастни киселини и различни фенолни съединения.

По-голямата част от съдържанието на мазнини в аргановото масло идва от олеинова и линолова киселина.

Приблизително 29–36% от съдържанието на мастни киселини в аргановото масло идва от линолова киселина или омега-6, което го прави добър източник на това основно хранително вещество.

Олеиновата киселина, макар и не есенциална, съставлява 43–49% от състава на мастните киселини на аргановото масло и също е много здравословна мазнина. Намира се и в зехтина, олеиновата киселина е известна с положителното си въздействие върху здравето на сърцето.

Освен това аргановото масло е богат източник на витамин Е, който е необходим за здрава кожа, коса и очи. Този витамин също има мощни антиоксидантни свойства.

2. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Различните фенолни съединения в аргановото масло вероятно са отговорни за повечето от неговите антиоксидантни и противовъзпалителни способности.

Аргановото масло е богато на витамин Е или токоферол, мастноразтворим витамин, който служи като мощен антиоксидант за намаляване на вредните ефекти на свободните радикали.

Други съединения, присъстващи в аргановото масло, като CoQ10, мелатонин и растителни стероли, също играят роля в неговия антиоксидантен капацитет.

Скорошно проучване разкри значително намаляване на възпалителните маркери при мишки, хранени с арганово масло преди излагане на силно възпалителен чернодробен токсин, в сравнение с контролната група.

Освен това някои изследвания показват, че аргановото масло може да се прилага директно върху кожата ви, за да се намали възпалението, причинено от наранявания или инфекции.

3. Може да подобри здравето на сърцето

Аргановото масло е богат източник на олеинова киселина, която е мононенаситена омега-9 мазнина.

Олеиновата киселина присъства и в няколко други храни, включително авокадо и зехтин, и често се смята, че има сърдечно-защитни ефекти.

4. Може да има ползи при диабет

Някои ранни изследвания върху животни показват, че аргановото масло може да помогне за предотвратяване на диабет.

Две проучвания доведоха до значително намаляване както на кръвната захар на гладно, така и на инсулиновата резистентност при мишки, хранени с диета с високо съдържание на захар заедно с арганово масло.

5. Може да има противоракови ефекти

Аргановото масло може да забави растежа и размножаването на някои ракови клетки.

Едно изследване в епруветка прилага полифенолни съединения от арганово масло към ракови клетки на простатата. Екстрактът инхибира растежа на раковите клетки с 50% в сравнение с контролната група.

6. Може да намали признаците на стареене на кожата

Аргановото масло бързо се превърна в популярна съставка за много продукти за грижа за кожата.

Някои изследвания показват, че диетичният прием на арганово масло може да помогне за забавяне на процеса на стареене чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Защо всяка жена трябва да ползва арганово масло?

Може също да подпомогне възстановяването и поддържането на здрава кожа, когато се прилага директно върху кожата ви, като по този начин намалява визуалните признаци на стареене.

Някои проучвания при хора показват, че аргановото масло, както погълнато, така и приложено директно е ефективно за увеличаване на еластичността и хидратацията на кожата при жени в постменопауза.

7. Може да лекува някои кожни заболявания

Аргановото масло е популярно домашно лекарство за лечение на възпалителни кожни заболявания от десетилетия, особено в Северна Африка, откъдето произхождат аргановите дървета.

Въпреки че има ограничени научни доказателства в подкрепа на способността на аргановото масло да лекува специфични кожни инфекции, то все още често се използва за тази цел.

8. Може да насърчи заздравяването на рани

Аргановото масло може да ускори процеса на зарастване на рани.

Едно проучване при животни разкрива значително повишаване на заздравяването на рани при плъхове, на които е давано арганово масло върху техните изгаряния от втора степен два пъти дневно в продължение на 14 дни.

9. Може да овлажнява кожата и косата

Олеиновата и линоловата киселина, които съставляват по-голямата част от съдържанието на мазнини в аргановото масло, са жизненоважни хранителни вещества за поддържане на здрава кожа и коса.

Аргановото масло често се нанася директно върху кожата и косата, но може да бъде ефективно и при поглъщане.

В едно проучване както оралното, така и локалното приложение на арганово масло подобряват съдържанието на влага в кожата при жени в постменопауза.

10. Често се използва за лечение и предотвратяване на стрии

Аргановото масло често се използва за предотвратяване и намаляване на стриите, въпреки че не са провеждани изследвания, които да доказват ефикасността му.

Всъщност няма убедителни доказателства, че какъвто и да е вид локално лечение е ефективен инструмент за намаляване на стриите.

Изследванията обаче показват, че аргановото масло може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на еластичността на кожата - което може да е причината толкова много хора да съобщават за успех при използването му за стрии.

11. Понякога се използва за лечение на акне

Някои източници твърдят, че аргановото масло е ефективно средство за лечение на акне, въпреки че нито едно строго научно изследване не подкрепя това.

Въпреки това, антиоксидантните и противовъзпалителни съединения на аргановото масло могат да помогнат за намаляване на зачервяването и дразненето на кожата, причинени от акне.

Арганово масло за здрава кожа

Маслото също може да допринесе за хидратацията на кожата, което е важно за предотвратяване на акне

Дали аргановото масло е ефективно при лечението на вашето акне вероятно зависи от причината за него. Ако се борите със суха кожа или общо раздразнение, аргановото масло може да осигури решение. Въпреки това, ако вашето акне е причинено от хормони, аргановото масло вероятно няма да осигури значително облекчение.

Аргановото масло се използва от векове за различни кулинарни, козметични и медицински цели.

Той е богат на основни хранителни вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

Ранните изследвания показват, че аргановото масло може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и рак. Може също така да лекува различни кожни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com