Ето 11 храни, които правят чудеса при болки в коленете

4950
Ето 11 храни, които правят чудеса при болки в коленете
Снимка: iStock

№1 Морков

Яденето на моркови за облекчаване на болки в коленете всъщност е древно китайско лекарство. Работи, защото портокаловите зеленчуци са пълни с бета-каротин и витамин А, и двете силни противовъзпалителни съединения.

№2 Куркума

Любителите на кърито, радвайте се! Вече правите чудеса с болките си в коленете. Кърито съдържа куркума - това го прави оранжево - а куркумата има нещо, наречено куркумин.

Куркуминът се използва в билковата медицина от векове заради своите противовъзпалителни свойства. Голяма част от това може да намали риска от развитие на болезнени стави, а също така почти съвпада с ибупрофен в способността му да облекчава болката.

№3 Ябълков оцет

Можете да облекчите болката в коляното, като го пиете и прилагате локално. Когато го пиете (2 супени лъжици на ден), ябълковият оцет може да разтвори токсините в коляното, които

№4 Джинджифил

Джинджифилът е друга храна, която можете да ядете и да натриете нежните си колене. Страхотно е, защото има страхотен вкус и мирише. Активната съставка в джинджифила се нарича гингерол и е мощно противовъзпалително вещество.

Яжте тези 4 храни за здрави стави дори и след 50 години

№5 Орехи

Орехите са крал сред ядките по отношение на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, което ги прави идеални за облекчаване на болки в коленете.

№6 Пълнозърнести храни

Яденето на пълнозърнести храни може да намали възпалението, което причинява болка в коляното, особено в резултат на упражнения. Яденето на рафинирани зърна, от друга страна, причинява повече възпаление.

Избягвайте белия хляб в полза на продукти, които запазват и трите части на оригиналното зърно – трици, зародиш и ендосперм. Голямият избор включва кафяв ориз, овесени ядки, киноа, ечемик и хляб, приготвен с пълнозърнесто брашно.

№7 Синапено масло

Бъдете внимателни, когато купувате синапено масло. Не е безопасно да се яде, освен ако на етикета не пише етерично масло от синап. Маслото от синап може да се смеси със зехтин или кокосово масло и да се масажират болезнените колене, но не го консумирайте.

№8 Авокадо

Авокадото дължи кремообразната си текстура на наличието на големи количества здравословни ненаситени мазнини. Повечето от тях са под формата на олеинова киселина, която според изследванията може да намали някои биомаркери на възпалението. Независимо от причината за болката в коляното, болката ви ще намалее с намаляване на възпалението. Авокадото е една от единствените храни, които могат да сведат до минимум способността на други храни да причиняват възпаление, което го прави чудесно допълнение към почти всяко хранене.

 №9 Череши

Тръпките череши или сокът от тях могат да бъдат истинска благодат за хора с хронични болки в коленете. Черешите получават яркочервения си цвят от растителни химикали, наречени антоцианини, които могат да потиснат това болезнено възпаление.

7 храни за по-добро здраве на ставите, според експерти

№10 Червен пипер

Червените чушки са особено полезни при болки в коленете, защото съдържат големи количества витамин С. Това важно хранително вещество подпомага производството на колаген, който осигурява структурата на ставите и свързва мускулите с костите.

Намалява болката, като поддържа сухожилията, хрущялите и връзките, които омекотяват коленните стави и ги поддържат в правилна позиция. Вместо да осигури незабавно облекчаване на болката, яденето на храни с високо съдържание на витамин С всъщност ще подобри състоянието на коленете ви.

 №11 Смути от ананас, канела и овесени ядки

И накрая, когато търсите начин да започнете деня си, опитайте това смути с ананас, канела и овесени ядки. Ще получите пълнозърнести храни, витамин С и мощното противовъзпалително лекарство бромелаин, което се съдържа в ананаса.

Канелата намалява подуването на ставите и болката и добавя ароматен удар. За да направите това, смесете: 1 чаша варени овесени ядки, 1 чаша портокалов сок, 3 чаши натрошен ананас, 1 чаена лъжичка смляна канела, 1 чаша вода и 1 чаена лъжичка мед. Добавете всички съставки с изключение на овесените ядки към вашия блендер. Включете го бавно и след около 20 секунди внимателно добавете сварените овесени ядки. Блендирайте до гладкост и се наслаждавайте!

Всяка от тези храни може да помогне за намаляване на възпалението, когато става дума за вашите стави.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com