Ето какво се случва с мозъка ви, ако спите по-малко от 6 часа

30700
Ето какво се случва с мозъка ви, ако спите по-малко от 6 часа
Снимка: iStock

Много от нас не са наясно с последиците от липсата на сън. Ако спите по-малко от седем часа на нощ, значи е доста вероятно да сте недоспали. Доста хора не осъзнават това и ще отрекат мислейки си, че са добре. След като недоспиването се превърне във ваш навик, може дори да спрете да осъзнавате, че сте с нарушени функции. Да речем, че спите по осем часа на нощ и изведнъж започнете да спите по шест. 

Какви биха били последиците от недоспиването?

1. РАЗСЕЯНИ СТЕ.

Непрекъснато превключвате от един таб на друг в браузъра ви, без да можете да се съсредоточите върху работата си? Това може да е реакция на недоспиване. Един от начините, по които мозъкът ви се опитва да ви държи будни, е когато постоянно търси разсейващи фактори. Това ще се отрази на способността ви да се съсредоточите върху дадена задача и да можете да я изпълните.

Как да се борим с безсънието и недоспиването. Съветите на сомнолози

2. ТРЕВОЖНИ СТЕ.

Твърде малкото сън може да превърне светът ви в минно поле с опасности. Ако се чувствате напрегнати на работното място, източникът може да е липсата на сън. Достатъчния сън ще ви даде нужното спокойствие и концентрация, за да сте пълноценни през работния ви ден.

3. СТАВАТЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНИ.

Необходими са само няколко загубени часа сън, за да се промени настроението ви към по-лошо. Шансът да ви издразни звукът от отпиването от чаша на някой колега, лаенето на кучето в съседство или дори просто погледът на някой човек става значително по-голям, когато сте спали малко.

Какво ще стане, ако не спим?

4. ИЗБУХЛИВИ СТЕ.

Ако отговаряте за други хора на работното място е задължително да си почивате достатъчно, за да бъдете добър мениджър. Не бихте искали да овикате някой служител за някоя не толкова значителна грешка, само защото сте кисели и недоспали. Когато хората са лишени от сън или страдат от по-ниско качество на съня, префронталният кортекс на мозъка им търпи особено вредно въздействие. Това е регионът, който отговаря за самоконтрола. Хората лишени от сън или хората с лошо качество на съня са по-малко ефективни, когато става дума за самоконтрол.

5. ПОЕМАТЕ ПО-ГОЛЕМИ РИСКОВЕ.

Хроничното ограничаване на съня може да промени поведението ви, като ви подтиква да взимате по-рискови решения. Правилната преценка, когато имате да се справите с някой казус, ще зависи от вашето спокойствие и бистър ум. Прибързването, неправилната самопреценка и импулсивното взимане на решения, често са признаци на недоспал човек.

5 предимства на добрия сън

Естествено ще има моменти, в които може да сте просто твърде сънливи, за да работите, и може да представлявате риск за себе си и за другите. В тези случаи, по възможност, опитайте се да избегнете работния ви ден. Ако работите с потенциално опасни машини или се нуждаете от силно физическо равновесие, или внимателна зрително-двигателна координация, за да сте в безопасност, останете вкъщи. Дори пътуването до работа може да представлява опасност, когато сте твърде сънливи, за да шофирате безопасно. Ако сте в такава ситуация, вместо да се борите с нея, наистина трябва да отбиете, дори и да е безумно мястото за спиране, защото започвате да губите преценката си за това колко сте отслабнали и може да стане инцидент.

Защо не е препоръчително да спим прекалено много?

ЕТО НЯКОЛКО ЕНЕРГИЗИРАЩИ СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ПРЕЖИВЕЕТЕ УМОРЕНИЯ ДЕН:

ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН. Преди да започнете работния си ден, излезте на слънце. Излагането на естествена светлина кара вътрешния ви биологичен часовник да бъде нащрек. Циркадната ни система реагира много бързо на светлината. Когато седите на бюрото си и изпълнявате повтарящи се задачи е по-вероятно да се чувствате уморени. Правете почивки, ставайте и разтягайте краката си. Можете да се движите и да правите малко упражнения. Тези неща могат да ви помогнат в краткосрочен план.

ПРИЕМАЙТЕ КОФЕИН, но не прекалявайте с него. Пиенето на кафе може да блокира предизвикващите сън химикали в мозъка ви и да предизвика временна бодрост. Не приемайте повече от три чаши кафе за цял ден.

6 нарушения на съня, които издават сериозен здравословен проблем

ДРЯМКА, ако е възможно. Къса дрямка може да бъде полезна, да ви освежи и да удължи работоспособността ви с няколко часа. Но не прекалявайте, защото може да навлезете в дълбоките фази на съня. Да, точно така, това е видът сън, от който се събуждате и се чувствате сякаш сте смазани.

СЪН ПРЕЗ НОЩТА. Въпреки че няма магия, която да върне изгубените часове, най-добрият начин да се възстановите от безсънието е да спите. Трябва да превърнете съня в приоритет и да си определяте време, за да спите достатъчно всяка нощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com