Ето колко е полезна Ашваганда за здравето на жените

5897
Ето колко е полезна Ашваганда за здравето на жените
Снимка: Pexels

Ашваганда е популярна адаптогенна билка, предлагаща множество ползи за благосъстоянието на жените. Може да спомогне за насърчаване на чувството на спокойствие, като същевременно повишава енергията, като ви помага да поддържате баланс с ясен ум и положителна перспектива.

Ашваганд, известна още като индийски женшен и зимна череша, е аюрведична билка с разнообразни терапевтични свойства и ползи за здравето.

Произхожда от Индия и вирее в сух, горещ климат, включително Северна Африка и Средиземноморието.

Обикновено коренът на растението ашваганда се подлага на сушене и смилане, за да се образува прах, което го прави подходящ за напитки. Предлага се и в капсули, таблетки и течни екстракти.

Докато хората са го използвали от хиляди години, съвременните изследвания едва започват да разкриват неговия потенциал. По-малките изследвания върху хора и проучванията в епруветка са обещаващи.

Необходими са обаче по-големи клинични изпитвания, за да се потвърдят тези ползи.

Балансирайте нивата на хормоните

Способността на Ашваганда да балансира хормоните може да бъде особено полезна за здравето на жените, като влияе върху аспекти като менструалния цикъл, възпроизводството и менопаузата.

Проучване от 2019 г. показва, че ашваганда въздейства върху ендокринната система, която управлява настроението, реакциите на стрес и възпроизводството. Това влияние може да помогне при хормонален дисбаланс, включително тревожност, депресия и проблеми със съня.

Регулиране на менструалния цикъл

Ашваганда има благоприятен ефект върху ключови фактори, които влияят на вашия менструален цикъл, като стрес, възпаление и хормонални колебания.

Учени: Какво е ашваганда и какви са ползите й за здравето?

Помага за регулиране на вашия цикъл чрез балансиране на репродуктивните хормони като серумен фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) и гонадотропинови хормони. Този баланс може да бъде свързан и с по-добър баланс на хормона на стреса кортизол.

Състояния като ендометриоза, тазова възпалителна болест (PID) и синдром на поликистозни яйчници (PCOS) често допринасят за нередовни менструални цикли. Фитоестрогените на Ашваганда могат да помогнат за възстановяване на баланса и регулиране на цикъла.

Намалете симптомите на ПМС

Като намалява нивата на кортизола, ашваганда може да помогне за предотвратяване на повишен стрес, който може да изостри симптомите на предменструалния синдром (ПМС).

Може да бъде полезно и за успокояване на спазми, намаляване на умората и подобряване на качеството на съня.

Потенциалът на Ашваганда за повишаване на настроението може да помогне за култивиране на спокойствие чрез облекчаване на тревожност, депресия и раздразнителност. Неговите противовъзпалителни ефекти могат да намалят задържането на течности, чувствителността на гърдите и болките в кръста.

Увеличете сексуалната функция

Ашваганда има качества на афродизиак, които могат да подобрят либидото и цялостното сексуално здраве. Този ефект може да се дължи отчасти на потенциала му да повдига настроението и да намалява стреса.

Преглед от 2023 г. на здрави жени установи, че консумацията на екстракт от корен на ашваганда влияе положително на сексуалната функция.

В сравнение с плацебо, приемането на ашваганда значително повишава смазването, оргазма и резултатите от сексуалната възбуда. Изследователите също отбелязват повишаване на честотата на благоприятните сексуални контакти.

Резултатите от проучване от 2022 г. показват, че ашваганда може да подобри сексуалното здраве при хормонално балансирани жени с хипоактивно разстройство на сексуалното желание (HSDD).

В сравнение с групата на плацебо, жените, които са приемали ашваганда, значително подобряват резултатите си по Индекса на женската сексуална функция (FSFI) и Скалата на женския сексуален дистрес (FSDS).

Изследователите също установиха, че сексуално активните жени са по-склонни да имат качествен сън, което предполага, че подобряването на качеството на съня може да помогне за подобряване на сексуалната функция.

В горните проучвания жените са приемали 300 милиграма екстракт от корен на ашваганда два пъти дневно в продължение на 8 седмици.

Увеличете плодовитостта

Ашваганда влияе положително върху плодовитостта, като регулира нивата на хормоните, оптимизира функцията на яйчниците и подобрява цялостното благосъстояние. Неговите адаптогенни свойства могат да помогнат на тялото ви да се справи със стреса и да поддържа баланс.

Според преглед от 2021 г., изофлавоните и флавоноидите в ашваганда могат да имитират естрогенната активност, като по този начин поддържат плодовитостта.

Освен това, антибактериалните и противовъзпалителни свойства на ашваганда помагат за лечение на инфекции на матката и нередовно вагинално течение, спомагайки за насърчаване на здравословна репродуктивна среда.

Намалете симптомите на менопаузата

Потенциална полза от ашваганда е способността й да регулира хормоналните нива и да облекчава симптомите на менопаузата.

Проучване от 2021 г. при жени в перименопауза установи, че в сравнение с плацебо, приемането на екстракт от корен на ашваганда значително подобрява качеството на живот, свързано с менопаузата, и намалява физическите, психологическите и урогениталните симптоми.

Консумацията на Ашваганда повишава серумния естрадиол и значително намалява серумните FSH и LH. Въпреки това, няма значителен ефект върху серумните нива на тестостерон.

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

Жените в това проучване са приемали 300 мг екстракт от корен на ашваганда два пъти дневно в продължение на 8 седмици.

Ашваганда има потенциала да балансира вашето тяло и ум, което го прави ценно допълнение към вашия набор от инструменти за уелнес, заедно с терапиите, корекциите на начина на живот и други билкови лекарства.

Ефектите на билковите добавки са леки и се развиват постепенно. Тъй като индивидуалните реакции към ашваганда могат да варират, внимателно наблюдавайте реакцията си и коригирайте съответно. Експериментирайте с различни дози, за да определите най-доброто количество, което да ви помогне да постигнете идеалните си резултати.

Не забравяйте, че ашваганда не е бързо решение, особено за сериозни и трайни проблеми. Консултирайте се със здравен специалист, преди да използвате ашваганда, особено ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com