Ето защо жабуренето със зехтин е изключително полезно

21324
Ето защо жабуренето със зехтин е изключително полезно
Снимка: Mareefe / Pixabay

Всички знаем, че зехтинът е препоръчителна мазнина при готвенето пред слънчогледовото олио и др. Средиземноморската диета става все по-популярна, а резултатите са впечатляващи благодарение на присъствието на зехтина в нея. 

Зехтин използваме и за дресинг на любимите салати, добавка към различни такива или ястия. Освен това, зехтинът може да се включи и в козметични маски за косата, в кремове за лицето и тяло. В състава на различни продукти с разкрасителни цели е добре познат от дълги времена.

Преборете запека с помощта на малко зехтин

Дълго преди зехтинът да се превърне в изпитан основен продукт в кухнята, той е бил използван за различни други нужди. Може да се използ...

Но най-вероятно не знаете, че зехтинът може да се използва и за жабурене с цел детоксикиране. Това е древна аюрведическа дейност, но не всеки се доверява заради липсата на проучвания за доказаните ползи. 
През 2021г. на Конгреса на Украинското сдружение на бактериолози и онколози доктор Карачи представя пред колегите си, че жабуренето със зехтин реално има много ползи за организма ни.

Ползи от зехтина

Жабуренето със зехтин не е вредно по никакъв начин за вас, така че дори да сте скептично настроени към ефектите, няма да загубите нищо. Според д-р Карачи жабуренето със зехтин има детоксикиращ ефект, подсилва имунната система и влияе добре на артрита. По този начин може да се предпазите и от развитието на бронхит, главоболие, мигрена и различни генетични заболявания, като и да намалите ефекта им, ако вече сте развили такива.
Друг бонус от жабуренето е укрепването на венците. Зехтинът спомага за стопирането на кървенето от венците, а и има натурен избелващ ефект. Някои твърдят, че спомага и срещу зъбобол.

Зехтин срещу зъбобол

Неподозираните приложения на зехтина

Зехтинът, кралят на трапезата в южните страни, е неизменна част от менюто на стотици хиляди души, но полезните му свойства са безпорни ...

Най-добре е да практикувате жабуренето сутрин на гладно и в продължение на 15-20 мин, като за целта използвате 1 супена лъжица зехтин. За най-оптимални и ефективни резултати използвайте студено пресован и висококачествен зехтин. 

Ако сте осъществили жабуренето правилно и качествено, течността, която ще изхвърлите след това, трябва да е с бял цвят, а не златист. След това е задължително да изплакнете зъбите си по обичайния начин с паста за зъби, но с топла вода.

Жабурете със зехтин няколко дни по 3 пъти дневно, на гладно. Ще разберете, ако действието е ефикасно, като сутринта се чувствате по-енергични, свежи и бодри. Дори и да не ви се вярва, изпробвайте метода и ще се убедите сами, няма да загубите нищо, а ползите наистина са много. Детоксът е важен и нужен.
Докато правите жабурене със зехтин, може да направите и домашна маска за коса със зехтин, която ще укрепи косъма ви и ще направи косата ви да изглежда по-сияйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com