Гинеколог: Няколко съвета как да поддържате интимната си хигиена на ниво

3376
Гинеколог: Няколко съвета как да поддържате интимната си хигиена на ниво
Снимка: iStock

Интимната хигиена при представителките на нежния пол е изключително важна за тяхното здраве, либидо и самочувствие. Има няколко лесни стъпки, които ако жените спазват, ще се радват на интимен комфорт и ще понижат значително риска от развитие на инфекции в интимната област. Кои са те ?

Избърсвайте се правилно – след като посетите тоалетната по “малка нужда” или “голяма нужда” трябва да се избърсвате от влагалището към аналната област. Така се понижава риска от инфекции на пикочо-половата система. След секс измиването и правилното избърсване също са от значение. Ако се избърсвате в обратната посока, т.е от дупето към интимната област, рискувате да си пренесете бактерии, които могат да ви причинят инфекции и да ви създадат излишни проблеми.

Ходете редовно на гинеколог – повечето жени ходят на гинеколог само при нужда или през няколко години за профилактичен преглед. Всъщност е добре да си правите рутинни изследвания на всеки 6 месеца. Редовните гинекологични прегледи ще ви осигурят оптимално проследяване на интимното здраве и ще ви спестят редица здравословни проблеми.

Лекар посочи най-мръсната част от тялото ни

Редовно къпете своето тяло – ако не се къпете редовно, то може по кожата ви да се развият инфекции, сухота или гъбички. Измиването на интимната област е важно, защото тези проблеми най-често възникват именно там.

Поддържайте висока хигиена по време на менструация – през този период хигиената е от изключително значение. Понижете дискомфорта по време на цикъл, като сменяте редовно дамските превръзките или тампоните. Ако използвате менструални чашки, стерилизирайте ги преди и след употреба.

Носете подходящи дрехи – добре е дрехите ви да бъдат свободни и от естествени материи. Тесните дрехи лесно създават влажна и топла среда и това може да доведе до появата на гъбички.

Трябва почистването да бъде правилно – какво означава това ? Интимната зона трябва да се почиства 2-3 пъти дневно, особено по време на цикъл. Така ще сте сигурни, че няма да се развие някоя нежелана инфекция.

Не употребявайте обикновен сапун – той няма как да подсигури оптималното pH за интимната кожа, която е изключително чувствителна. Лекарите съветват да се използват специализирани интимни продукти, които няма да доведат до сухота или болезненост. Силно ароматизираните препарати обаче могат да ви създадат сериозен дискомфорт и здравословни проблеми.

Какво могат да кажат за човека хигиенните му навици?

Използвайте натурални съставки – в някои почистващи продукти има изкуствени химикали, които повишават риска от инфекции и дискомфорт. Натуралните продукти могат да подпомогнат нормалното pH в интимната област. Естествените етерични масла поддържат доброто здраве и комфорт.

Поддържането на добра интимна хигиена не е нещо сложно и всяка жена трябва да го прави, за да се радва на интимно здраве и комфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com