Хормонален дисбаланс: Ето храните, които ще ви помогнат да се справите с него

2512
Хормонален дисбаланс: Ето храните, които ще ви помогнат да се справите с него
Снимка: iStock

Храната и съдържащите се в нея хранителни вещества определят ефективността на работата на тялото ви. Но за разлика от случаите, в които при прекаляване със сладкиши се получава рязко покачване на захарта или чувствителността към млечни продукти води до болки в стомаха, когато не сте в равновесие и се борите с хормонален дисбаланс, причината може да е липсата на хранителни вещества в диетата ви.

Хормоните се състоят от аминокиселини и се стабилизират от незаменими мастни киселини. Като се имат предвид тези ключови хранителни компоненти, логично е, че ендокринната система е чувствителна към храната, която приемаме. За да може черният дроб да метаболизира хормоните, той трябва да разполага с определени микроелементи, съхранявани в клетките му, за да е възможна детоксикацията. Десетки хранителни вещества могат да помогнат за стабилизирането на хормоните и поддържането на хормоналния баланс, но има четири, които са най-важни.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Фолат

Фолатите са витамини от групата В и са сред хранителните вещества, които са от решаващо значение за хормоналния баланс както при жените, така и при мъжете. Те често се използват като взаимозаменяеми с фолиевата киселина, която е синтетична форма на витамин В9, като хранителна добавка. Фолатът се съдържа в сурова форма в листните зеленчуци (спанак, маруля, брюкселско зеле), зърнените храни (ориз и спагети), яйцата, рибата и плодовете (портокали, папая, банани, пъпеши).

Добавките с фолиева киселина се предлагат без рецепта и ако решите да ги приемате, изберете биоактивната метилирана форма (5-метилтетрахидрофолат). Дефицитът на фолиева киселина е особено рисков по време на бременност - недостигът на фолиева киселина увеличава риска от увреждане на нервите на плода, а също така е свързан с преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Ликопен

Този фитонутриент е каротеноид (жълт, оранжев или червен мастноразтворим пигмент), който се съдържа в храните, характеризиращи се с тези цветове (домати, диня, грейпфрут, манго...), и в зеленчуци като моркови и сладки картофи. При мъжете по-високите нива на ликопен се свързват с намален риск от рак на простатата, а при изследвания върху животни е установено противораково действие срещу рак на яйчниците. В допълнение, диетата, обогатена с по-големи количества червени и оранжеви плодове и зеленчуци, ще ви помогне да възстановите хормоналния баланс, а също така ще донесе и множество други ползи за здравето на вашия организъм.

Лекар: Тези храни са задължителни за жени над 40 години, помагат за хормоните

Селен

Специфични микроелементи трябва да присъстват в щитовидната жлеза, за да може тя да произвежда хормон на щитовидната жлеза, а микроколичествата селен са от съществено значение за оптималното й здраве, синтеза на ДНК, репродукцията и др. Селенът, заедно с цинка, е минерал, който принадлежи към основните хранителни вещества, а също така, заедно с витамин С, са мощни антиоксиданти. За хормонален баланс въведете бразилски орехи, различни видове риба (скариди, сардини, риба тон), свинско, говеждо и птиче месо, яйца, хляб, кафяв ориз, слънчогледови семки, боб, гъби, овесени ядки, спанак, леща, ядки кашу, банани...

Манган

Човешкият организъм не може да произвежда манган по естествен път, но той играе ключова роля в редица естествени процеси в тялото, като например метаболизма на аминокиселините, холестерола, глюкозата и въглехидратите, формирането на костите, възпроизводството, имунния отговор... Смята се, че той влияе и върху нивата на хормоните на щитовидната жлеза и невротрансмитера допамин, въпреки че доказателствата сочат, че тези ефекти са зависими от дозата. Манганът е необходим в много малки количества. Храните, които съдържат манган, включват някои морски дарове (ракообразни, скариди), както и зърнени храни, бобови растения, нишесте (особено картофени обелки), ядки, млечни продукти...

Един от най-добрите начини да оптимизирате функциите на ендокринната си система е чрез диетата. Въпреки че се насърчава консумацията на изобилие от здравословни храни, не винаги е реалистично да се постигне препоръчителният прием на хранителни вещества чрез храната, затова е необходимо да се въведат хранителни добавки. Добър избор са мултивитаминните добавки, които съдържат споменатите хранителни вещества и ви помагат да поддържате хормоналния баланс и оптималното здраве на целия организъм.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com