Хормонът пролактин: причини за увеличаване и намаляване

22886
Хормонът пролактин: причини за увеличаване и намаляване
Снимка: iStock/Guliver

Пролактинът е пептиден хормон, известен най-вече с ролята си за лактацията и репродукцията. Произвеждан и освобождаван от хипофизата, малка жлеза, разположена в основата на мозъка, пролактинът играе ключова роля в различни физиологични функции. Регулирането на нивата на пролактин се контролира строго от сложно взаимодействие на фактори и както повишаването, така и намаляването на нивата му може да има значителни последици за здравето.

Една от основните причини за повишените нива на пролактин, състояние, известно като хиперпролактинемия, е пролактиномът. Това е доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, който причинява прекомерно производство на пролактин. Пролактиномите могат да попречат на нормалното регулиране на хормона, което води до повишаване на нивата му. 

Хормонът пролактин: причини за увеличаване и намаляване

В допълнение към туморите, други фактори като стрес, лекарства, хипотиреоидизъм и хронично бъбречно заболяване също могат да допринесат за хиперпролактинемия. Повишените нива на пролактин от своя страна могат да доведат до смущения в менструалния цикъл при жените, безплодие, а в някои случаи и до спонтанно образуване на мляко (галакторея) както при мъжете, така и при жените.

Напротив, понижените нива на пролактин или хипопролактинемията могат да бъдат свързани с различни фактори. Някои медикаменти, като допаминови агонисти и антипсихотици, могат да понижат нивата на пролактин. Освен това увреждането на хипофизната жлеза вследствие на тумори, операция или лъчетерапия може да доведе до намалено производство на пролактин.

Хормоните са виновни за всичко - безсъние, умора, наднормено тегло, безплодие

Недостатъчната стимулация на зърната, каквато може да се получи при затруднения с кърменето, също може да доведе до намалено отделяне на пролактин. Хипопролактинемията може да повлияе на репродуктивното здраве, тъй като пролактинът е от съществено значение за поддържането на жълтото тяло - структура, образувана в яйчниците след овулацията, която произвежда прогестерон, необходим за здравословна бременност.

Регулирането на пролактина е сложно свързано с деликатния баланс на хормоните в ендокринната система. Допаминът, невротрансмитер, действа като основен инхибитор на секрецията на пролактин. Когато нивата на допамин намалеят, производството на пролактин се увеличава. Тази връзка е очевидна при използването на допаминови агонисти като терапевтичен подход за понижаване на нивата на пролактин при състояния като хиперпролактинемия.

Пролактинът е многостранен хормон с ключова роля в репродуктивното здраве и лактацията. Повишаването на нивата на пролактин, често свързано със състояния като пролактиноми или външни фактори, може да доведе до редица репродуктивни и хормонални смущения. От друга страна, намаляването на нивата на пролактин може да е резултат от медикаменти или увреждане на хипофизата, което да повлияе на репродуктивните процеси. Разбирането на факторите, влияещи върху нивата на пролактин, е от решаващо значение за диагностицирането и управлението на свързаните с тях здравословни състояния, като в крайна сметка се гарантира поддържането на деликатен хормонален баланс в организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com