Има ли сокът от червена боровинка ползи за жените?

1263
Има ли сокът от червена боровинка ползи за жените?
Снимка: iStock

Тези кисели плодове са пълни с антиоксиданти, витамини и фибри, а сокът им често се казва, че предлага различни ползи, особено за жените.

Всъщност много хора твърдят, че сокът от червена боровинка помага за предотвратяване или лечение на инфекции на пикочните пътища (UTI).

Въпреки че научните резултати са смесени, някои проучвания показват, че сокът от червена боровинка е ефективен за тази цел - и дори може да има други ползи за здравето на жените.

Ползите от сока от червена боровинка за женското здраве

Носят се слухове, че сокът от червени боровинки може да подобри сексуалния живот на хората, като промени вкуса на вагиналните секрети.

Въпреки че тези твърдения са научно необосновани, някои доказателства сочат, че сокът от червена боровинка може да повлияе положително здравето след менопаузата, симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и признаците на стареене.

Сексуално здраве

Някои източници твърдят, че пиенето на сок от червени боровинки може да подобри сексуалните преживявания чрез подобряване на вкуса на вагиналните секрети.

Докато едно проучване изброява диетите като един от няколкото фактора, които влияят върху микробиома на влагалището, няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че сокът от червена боровинка може да подобри вагиналния вкус.

По този начин е малко вероятно пиенето на сок от червени боровинки да подобри сексуалния ви живот.

Здраве след менопауза

Менопаузата бележи спирането на менструацията. Той идва с множество хормонални промени, които могат да доведат до неприятни симптоми, като промени в настроението, горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и повишен риск от инфекции на пикочните пътища.

Интересното е, че проучванията върху животни показват, че сокът от червена боровинка може да поддържа здравето след менопаузата.

Едно по-старо проучване при плъхове, на които са отстранени яйчниците, установи, че редовният прием на червена боровинка намалява общия холестерол и други биомаркери за здравето на сърцето. Отстраняването на яйчниците на плъхове имитира намаляването на хормоните след менопаузата при жените.

Все пак са необходими изследвания върху хора.

Може да помогне за предотвратяване на признаци на стареене и да насърчи имунитета

Червените боровинки са с невероятно високо съдържание на антиоксиданти, които са мощни съединения, които помагат за неутрализиране на нестабилни молекули, наречени свободни радикали в тялото ви. Антиоксидантите на тези плодове включват витамин С, кверцетин, флавоноиди и антоцианини.

Експерти обясняват изненадващите ползи за здравето от червените боровинки

Преработката на горски плодове в сок може да причини известна загуба на антиоксиданти, но сокът от червени боровинки все още е с доста високо съдържание на тези съединения. Всъщност 1 чаша (240 мл) сок от червена боровинка съдържа над 78% от дневната стойност (DV) за витамин С.

Този витамин насърчава имунното здраве и правилното образуване на колаген, което може да увеличи еластичността на кожата ви и да намали признаците на стареене.

Някои проучвания също предполагат, че витамин С поддържа здравето на сърцето при жените чрез инхибиране на окисляването на LDL (лошия) холестерол, което може да допринесе за запушване на вашите артерии.

И все пак проучванията показват противоречиви резултати и са необходими повече изследвания, за да се разбере връзката между витамин С и здравето на сърцето.

Освен това проучванията в епруветка показват, че кверцетинът може да помогне за предотвратяване на рак на панкреаса, гърдата и дебелото черво, но липсват изследвания върху хора.

Може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС и предотвратяване на остеопороза

Сокът от червена боровинка е приличен източник на магнезий, съдържащ 4% от DV в 1 чаша (240 ml).

Този минерал – който много хора не получават достатъчно – е от съществено значение за много процеси в тялото, включително здрави кости и правилна мускулна функция. Недостигът може да допринесе за мускулни крампи.

Увеличаването на приема на магнезий може да помогне на мускулите да се свиват по-ефективно, което води до по-малко болка. Като такъв се смята, че този минерал помага за облекчаване на симптомите на ПМС, които могат да включват спазми.

Нещо повече, магнезият е необходим за регулиране на костната плътност. Жените са изложени на повишен риск от остеопороза — или загуба на костна плътност — по-късно в живота, особено след менопаузата, когато защитните ефекти на естрогена върху костите намаляват.

По този начин магнезият може да помогне за облекчаване на това състояние.

По време на ПМС може да изпитате тревожност, депресия, болки в долната част на гърба и чувствителност на гърдите. Един по-стар преглед показва значително намаляване на тези симптоми, когато жените приемат добавки с магнезий.

Все пак количеството магнезий в този преглед е много по-високо от това, което бихте получили от пиенето на сок от червена боровинка. Поради това са необходими специфични изследвания на сока от червена боровинка.

Сокът от червена боровинка предотвратява ли инфекции на пикочните пътища

Соковете и добавките от червена боровинка отдавна са популярно народно средство за лечение или профилактика на инфекции на пикочните пътища (UTI).

Това състояние възниква, когато бактерии като E. coli навлязат и растат в пикочните пътища - уретерите, пикочния мехур, уретрата или бъбреците.

Леките симптоми на UTI включват болезнено усещане за парене при уриниране, докато UTI, оставена нелекувана, може да причини сериозни усложнения като бъбречна инфекция.

Най-често срещаното лечение за UTI са антибиотици, въпреки че тези антибиотици може да имат дългосрочни странични ефекти и да убият някои от добрите бактерии в червата.

Доказателствата за боровинките и предотвратяването на инфекции на пикочните пътища са смесени, но проучванията са склонни да предполагат умерена връзка между боровинките или сока от червени боровинки и профилактиката на инфекции на пикочните пътища.

Колко сок от червена боровинка трябва да пиете

Има много ограничени данни за това колко сок от червена боровинка е ефективен за предотвратяване на UTI или други потенциални ползи за здравето. Същото важи и за добавките, така че вероятно ще откриете различни дози.

Ако приемате хапчета от червена боровинка, никога не превишавайте препоръчителната доза на етикета.

Ако искате да знаете конкретно количество сок за пиене или имате нужда от определена доза, консултирайте се с лекар или регистриран диетолог (RD).

Има ли сокът от червени боровинки някакви недостатъци

Основният недостатък на сока от червена боровинка е, че купените от магазина смеси често съдържат други сокове или добавят много захар, за да направят напитката по-вкусна, тъй като сокът от червена боровинка е много кисел сам по себе си.

Кога да пием чай от боровинка

Поради това трябва да избягвате всяка смес от сок от червени боровинки, която е по-малко от 100% сок, съдържа добавена захар или посочва различен сок като първа съставка.

Чистият, неподсладен сок от червена боровинка е най-простият и здравословен вариант. Все пак може да е скъпо.

Можете също да закупите добавки от червена боровинка, които са по-концентрирани от сока. Въпреки че те може да изглеждат по-ефективни, по-голямото количество не осигурява непременно по-голяма полза или по-бърз резултат.

И накрая, големи дози екстракт от червена боровинка могат да подобрят ефектите на варфарин, разредител на кръвта. Дори и да не приемате това лекарство, наложително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете нова добавка.

Слуховете, че сокът от червена боровинка подобрява вкуса на вагината, са неоснователни.

Все пак този сок може да се похвали с витамин С, магнезий и различни антиоксиданти. Доказателствата сочат, че тези хранителни вещества могат да подобрят имунното здраве, да облекчат симптомите на ПМС и да насърчат костната плътност при жените.

Сокът от червена боровинка също може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, въпреки че научните резултати са смесени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com