Яйца срещу ядки: Кое е по-здравословно за закуска?

24076
Яйца срещу ядки: Кое е по-здравословно за закуска?
Снимка: iStock/Guliver

Закуската винаги е била определяна като най-важното хранене за деня. „Яжте като крал“ е фразата от незапомнени времена, която подчертава колко е важно да имате питателна храна сутрин, за да сте заредени през целия ден. Дебатът сега е кой е по-добрият вариант за закуска? Дали са варени яйца или е само шепа ядки?

Въпреки че и двете (яйца и ядки) са отлични варианти за закуска, осигуряващи ценни източници на основни хранителни вещества, тук ние изброяваме кой е по-добрият вариант за вас.

1.           Хранителен състав

Ядките, включително бадеми, орехи, шам-фъстъци и други, съдържат добри мазнини, полезни фибри, протеини, редица витамини и минерали. Те осигуряват разнообразна гама от полезни  вещества от рода на омега-3, витамин Е, магнезий и антиоксиданти, допринасящи за цялостното здраве. За сравнение, яйцата предлагат протеини, витамини (A, D, B12) и други минерали. Многобройни проучвания обаче доказват, че ядките имат повече важни хранителни вещества.

Лекар: Тези 7 ядки са най-полезните за нас

2.           Храни на животинска срещу растителна основа

В проучване изследователите откриха, че „промяната от животински до растителни храни се свързва благоприятно с кардиометаболитното здраве и смъртността от всякаква причина.

Проучването също така споменава, че „има умерена сигурност на доказателства, че замяната на едно яйце на ден с ядки (25 g/ден) е свързана с по-ниска смъртност от ССЗ.

Проучването установи, че тези, които са успели да заменят около 50 грама преработено месо с равно количество бобови растения, намаляват риска от развитие на ССЗ или смърт от ССЗ с 23%. Освен това, рискът е намален с 27%, ако те са имали 28-50 грама ядки вместо месо.

3.           Какво прави ядките по-добри?

В сравнение с яйцата, ядките доставят на организма диетични фибри, които помагат за поддържане на здравето на храносмилането. Съдържанието на фибри в ядките поддържа захарта в кръвта в норма и допринася за усещане за ситост, което потенциално помага при управлението на теглото. Напротив, докато яйцата предлагат малко количество фибри, ядките ги превъзхождат значително в този аспект.

Въпреки това, както се съобщава от DailyMail, авторите предупреждават, че това се основава само на резултати от едно проучване.

10 невероятни ползи за здравето от ядките макадамия

4.           Невероятен веган вариант

Тъй като светът се движи към по-щадящ растенията и вегански начин на живот, ядките, семената и лещата могат да ви помогнат да приемете устойчиви начини и практики на живот. Плюс това, за хората, които са вегетарианци, това проучване идва като отлично доказателство, че не е нужно човек да е невегетарианец, за да изпълни своите хранителни нужди. Всъщност, консумирането на опции на растителна основа става все по-полезно, както и цялостно за тялото и ума.

Но отново, в края на деня, зависи изцяло от хората какво им е по-удобно! Всички тела са различни, както и начинът, по който реагира на храната. Някои хора може да се почувстват по-отпаднали, когато ядат месо, докато за други то може да е идеалният източник на енергия. Затова е важно да слушате тялото си и да правите това, което смятате за правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com