Яжте ТЕЗИ храни, ако искате жлъчката ви да е здрава

38136
Яжте ТЕЗИ храни, ако искате жлъчката ви да е здрава
Снимка: https://pixabay.com

Консумацията на вредни храни може да нанесе щети върху целия организъм, в това число и на жлъчката. Нейната роля в тялото е да обработва количеството храна, която приемаме. Жлъчният мехур е разположен под черния дроб и ако с него има някакъв проблем, това води до раздразнение. В него се събира жлъчен сок, който се отделя при прием на храна и улеснява храносмилането.

Ако хапвате повече вредна храна – мазна, люта, пържена, това ще доведе до натоварване на жлъчката, а оттам може да се развие холецистит, който е най-често срещаното заболяване при този орган. Може да бъде хроничен, остър, с или без камъни в жлъчката. Друго заболяване, което може да възникне, е дискинезията, при която има нарушение в образуването на жлъчен сок. Характеризира се с болка, горчив вкус, лош апетит, повръщане. Това заболяване може да доведе и до образуване на камъни в жлъчката. Ако са по-малки, могат и да бъдат изхвърлени, ако са по-големи, водят до остър холицистит.

Полезните храни, които могат да ни вредят – яйцата

Всички знаем, че консумацията на яйца може да донесе доста ползи не само за здравето ни, но и за нашата енергичност. Те са един от най-...

Тези заболявания са много неприятни и макар да са лечими, защо трябва да минавате през тях. За да поддържате жлъчката си здрава, а и целия организъм, е важно да се храните балансирано. Разбира се, има храни, които влияят положително на този орган. Ето какво трябва да хапвате, ако искате жлъчката ви да бъде здрава.

Зеленчуци като тиква, моркови и чушки съдържат каротен, който се превръща във витамин А. Той насърчава дейността на жлъчния мехур. Зелето пък има способността да пречиства организма от токсични вещества. Има ключова роля в образуване на жлъчен сок и в защитата на жлъчния мехур. Цвеклото също има свойството да детоксикира организма, улеснява работата на жлъчката и се грижи тя да бъде здрава.

От плодовете благоприятни за здравето на жлъчката са ябълките, които съдържат желязо и пектин и с това увеличават качеството на отделящия се жлъчен сок. Горските плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини също са много полезни. Те предпазват от образуване на камъни в жлъчката и се грижат за нейното здраве. Шипките съдържат витамин С, който има основа роля за защитата на жлъчния мехур. Сушените фурми, кайсии и стафиди пък могат да помогнат заради своето съдържание на калий, който е благоприятен за жлъчния мехур.

Започнете деня с купичка овесени ядки, които ви дават необходимото количество фибри и енергия за деня. Те улесняват храносмилането и са полезни за стомашно-чревната флора.

От рибните деликатеси може да заложите на риба треска и херинга. Те съдържа ценни омега киселини, които влизат в състава на жлъчния сок.

Това са най-полезните храни за черния дроб

Когато черният ни дроб не функционира нормално, страдат много други органи и системи в нашето тяло. Освен това изпитваме постоянна умор...

Ако обичате азиатска кухня, добавете в менюто си водорасли, които съдържат органичен йод, който предпазват от болестни жлъчния мехур.

Офиката е друго растение, полезно за вашата жлъчка. В състава ѝ има елементи, които подобряват качеството на жлъчния сок.

Цикорията насърчава обменните процеси в жлъчката и се грижи за доброто кръвообращение.

Заменете белия с кафяв ориз. Той е по-полезен, съдържащ фибри, които улесняват процеса на храносмилане. Страдащите от проблеми с жлъчката често имат запек, поради което трябва да хапват храна, богата на фибри, какъвто е кафявият ориз.

За да се предпазите от проблеми с жлъчката следете какво ядете, елиминирайте излишния стрес от живота си, не преяждайте, не натоварвайте черния дроб и се хранете пълноценно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com