Как да изградим устойчивост у детето

1800
Как да изградим устойчивост у детето
Снимка: iStock

Не можете да защитите децата си от всички стресови ситуации в живота, но със сигурност можете да ги научите да се търкалят с ударите и да излязат по-силни от всякога.

Случвало ли се е детето ви да се разпадне, докато се бори да завърши планината си от училищна работа? Чувства ли се стресирана, когато е изправена пред непозната задача като нова пиеса за пиано? Негативните коментари довеждат ли я до сълзи?

Като родител вероятно искате да можете да помогнете на децата си да се справят по-добре с академичния натиск, пубертета, натиска от връстници и дори кибертормоза. По-късно като възрастни ще има други трудни ситуации като стрес на работа, смърт на близки или дори трудни взаимоотношения.

Тъй като не можем да елиминираме тези ситуации, най-доброто нещо, което трябва да направим, е да оборудваме децата си с устойчивост, която позволява на някой да реагира положително в стресови ситуации.

Значение на устойчивостта

Знаете ли, че устойчивите хора са в състояние да разработят ефективни буфери срещу трудни житейски преживявания? Да осъзнаваш емоциите си и да полагаш усилия да ги управляваш е важна първа стъпка в справянето с предизвикателни преживявания.

Учени откриха как душата на детето избира своите родители

Ето какво можете да направите:

1. Бъдете положителен пример

Демонстрирайте емоционална осведоменост и покажете на децата си как използвате положителните емоции, за да се справите с предизвикателствата.

Когато родителите останат спокойни и гъвкави в справянето с житейските предизвикателства, те учат децата си на положителни начини да се справят със стреса. Например, родителите могат да покажат как поемат отговорност за грешките и се учат от тях, като кажат: „Ами сега, току-що направих грешка, но мога да се поуча от това и да я компенсирам, като направя...“

Можете също така да му покажете, че стресът е нещо нормално и с него може да се борави ефективно и здравословно, например ходенето на джогинг помага за отпускане и намаляване на стреса.

2. Увеличете увереността им

Много проучвания показват, че ангажираното и положително родителство играе важна роля за устойчивостта на децата. Докато отхвърлянето и наказанието са силно свързани с намалена издръжливост, положителното родителство прави обратното, като повишава самочувствието и собствената ефикасност, което засилва увереността на човек да изпълнява задачи и да постига целите.

Вместо винаги да се заяждате с грешките, признайте положителните избори или действия на детето си. Например, когато тя поеме инициативата да донесе яке в хладно кино или когато той играе добре с брат си или сестра си. Не използвайте отрицателни думи като „мързелив“, „палав“ или „глупав“. Обяснете на детето си, че това е действието, което не харесвате. Помогнете му да осъзнае, че проблемът не е то, а поведението.

Можете да насърчите детето си да опита различни дейности, за да разберете в какво е добро. Обяснете му, че различните хора се отличават с различни неща и той трябва да се гордее с това, което е постигнал.

Също така, винаги хвалете усилията на детето си, когато изпълнява задача добре, независимо колко малко е то. Това помага за укрепване на положителното поведение, повишаване на неговата мотивация и изграждане на самочувствие.

3. Насърчавайте гъвкавото мислене чрез решаване на проблеми от реалния живот

Когато детето се кара за играчка с братовчед си, можете да им помогнете да идентифицират източника на проблема (напр. „И двамата искате една и съща играчка и това ви ядосва“) и да ги насърчите да измислят решения. Постоянната „практика“ предоставя на децата кошница от лесно използваеми решения, които биха могли да използват в бъдеще, когато не са в присъствието на възрастни.

Седнете с детето си и го научете как да идентифицира проблем. Измислете възможни решения и обмислете най-доброто. В крайна сметка той ще се научи да прави това само.

Превръщане на заплахите във възможности

Изследователи са открили, че дори хора с ниска устойчивост могат да регулират емоциите си, когато виждат заплахите като „предизвикателства“ или възможности, където може да има какво да спечелят или да се научат. Така че да се научим да преформулираме ситуацията е от решаващо значение за развитието на устойчивост.

Ето какво можете да направите:

1. Насърчавайте независимото учене

Можем да поставим малки „предизвикателства“ в живота на нашите деца, като не сме прекалено защитени. Насърчавайте независимостта, като оставяте детето си да учи нови неща само, като например да се облича самостоятелно или да избира нов спорт. Не бързайте да бягате да спасявате детето си. Наблюдавайте, за да видите дали те са необичайно стресирани от това, тъй като това може да означава, че това е извън техните нужди за развитие в този момент.

2. Помогнете им да видят провала по различен начин

Звучи малко жестоко, но позволяването на децата ви да се „провалят“ или да правят грешки отрано може да им помогне да бъдат по-устойчиви. Определяйте „провала“ или грешките като нормална част от ученето в живота – не като голямо смазващо поражение.

3. Справяне със стреса

Стресът може също така да засегне физическото, емоционалното, социалното и интелектуалното благополучие на детето. Помогнете на детето си да се изправи пред проблемите си, като го научите на необходимите умения да се справя с тях. ​

Научете детето си как да се справя със стреса:

Спокоен сън

Уверете се, че детето ви спи достатъчно всяка вечер. Поддържайте редовно време за лягане и събуждане.

Отпуснете се

Оставете детето си да прави неща, които му харесват, било то да играе на открито с приятели или да слуша музика, за да подобрите настроението си и да се отпуснете.

Научете го как да се справя с критиката

Независимо дали става въпрос за подигравки от приятели или коментари от учители и други родители, уведомете детето си, че никой не е съвършен и че можем да се учим от всеки опит.

Разработете рутина

Децата имат нужда от предвидимост и рутина. Нека вашето дете знае какво да очаква. Това му дава усещане за контрол, така че да се чувства по-малко безпомощен и стресиран.

Преподавайте на умения за решаване на проблеми

Седнете с детето си и го научете как да идентифицира проблем, да измисли възможни решения и да обсъди най-доброто. В крайна сметка той ще се научи да прави това сам.

Съвети от майки: Как да избегнете да давате на детето си твърде много захар

Говорете с доверен възрастен

Насърчавайте детето си да говори с възрастен, на когото имате доверие, на различни места, когато се сблъска с проблеми, така че да не блокира нещата. Помогнете му да идентифицира хората, с които може да говори (като неговия учител или училищен съветник) и практикувайте начини за молба за помощ.

По този начин вашето дете може по-добре да регулира стреса и емоциите си, като разпознава как може да се поучи от различни ситуации, за да развие устойчивост.

4. Управление на гнева

Гневът е нормална емоция и дори някои възрастни имат проблеми с управлението. Децата бързо се разпалват, но повечето бързо преодоляват моментите. Някои обаче може да не са в състояние да контролират чувствата си толкова добре, колкото други.

Научете детето си как да управлява гнева:

Идентифицирайте тригерите

Попитайте детето си какво или кой го е ядосало и защо. Помогнете му да изрази чувствата си. Това ще му позволи да разбере, че поведението, а не човекът го е разстроил. Обсъдете как да разрешите конфликта конструктивно.

Положително утвърждение

Научете го да мисли позитивно. Вашето дете може да се научи да си казва: „Отпусни се! Няма нужда да се ядосвам за това“, „Няма да му позволя да ме тормози“ и „Добре съм“.

Релаксацията помага

Научете детето си на дихателни техники, за да се успокои. Участвайте във физически дейности, като джогинг, за да освободите напрежението. Ако детето ви предпочита, то може да рисува или пише, за да изрази чувствата си. ​

Говорете с някого

Насърчавайте детето си да говори с някого, ако не може да разреши конфликт и продължава да е ядосано. Кажете му, че разговорът с някого му помага да се почувства по-добре и му позволява да намери повече начини за решаване на проблема.

Изградете силни взаимоотношения

1. Приятелства

Дайте възможност на детето си да се социализира. Заведете го на детската площадка и го запознайте с децата в квартала. Нека покани приятелите си вкъщи да играят.

2. Дейности родител-дете

Опитайте тези дейности родител-дете, които ще ви помогнат да насърчите по-силни и по-щастливи взаимоотношения.

Активирайте се!

Редовната физическа активност също е добър начин да помогнете на детето си да се освободи от стреса и да остане здраво. Ако преживее особено стресиращ ден, можете да обмислите да го заведете на джогинг, да кара колело в парка или да отидете на активна игра на детската площадка, за да облекчите стреса на детето си. ​

Помощник в кухнята

Накарайте детето си да се присъедини към забавлението, когато печете или готвите прости ястия. Допринасянето с малки начини, като месене на тесто или изливане на сместа, ще бъде забавна дейност за вашето дете. Това изгражда увереността на вашето дете, докато се учи да прави нещо само. Вашето мъниче ще се почувства гордо да допринесе за нещо, което и двамата можете да споделите. ​

Време за вземане на решение

Позволете на детето си да участва във вземането на решение, като например коя история да прочете, какво облекло да облече или къде да отиде през уикенда. Започнете с две опции наведнъж, защото много малки деца може да се объркат, когато има твърде много възможности за избор.

Вашето дете се научава да бъде независимо и ще се радва повече на времето, прекарано заедно, когато е ангажирано с вземането на решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com