Как да изкараме вода от ушите - с тези лесни начини ще решите проблема

23579
Как да изкараме вода от ушите - с тези лесни начини ще решите проблема
Снимка: iStock

Всеки човек поне веднъж се е сблъсквал с неприятното усещане да му влезе вода в ухото. Това е дискомфортно, а в ухото се появява бълбукане, а после не е далеч и болката. Още по-неприятно е, ако заедно с водата в ухото попадне и инфекция. Какво трябва да се прави в подобна ситуация?

Какво ни заплашва, ако имаме вода в ухото?

Може би не сте знаели, но всъщност човек има три уши: вътрешно, средно и външно. Между външното и средното ухо е тъпанчето, което се превръща в бариера за водата, попаднала в ухото, така че не се паникьосвайте, че водата ще изтече в ушния канал и няма да е възможно да я премахнете. В повечето случаи отстраняването на водата от ушния канал завършва без никакви последствия, но в някои случаи може да се развие усложнение, придружено от шум и запушване в ушите.

Това може да е например от сярна тапа, набъбнала от водата. Можете да го премахнете, като сами измиете ушите със специални препарати, но е по-добре да се консултирате със специалист. В болницата сярната тапа се отстранява с помощта на медицински инструменти.

Заглъхване на ушите - как минава и кога е опасно

В никакъв случай не трябва да правите сами промивка на ушите, ако преди това сте имали ушни заболявания, тъй като в този случай процедурата може да провокира възпаление.

Друга причина за усложнения след отстраняване на водата от ухото може да бъде възпаление на външния слухов проход и средното ухо, придружено от усещане за запушване, болка, сърбеж и дори гноен секрет. И в този случай трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. В редки случаи водата може да навлезе в средното ухо, заобикаляйки тъпанчето през дълъг, тесен канал, разположен в назофаринкса, Евстахиевата тръба. Най-често гмуркачите и онези плувци, които случайно са засмукали вода през носа, получават по този начин възпаление на средното ухо, казва отоларингологът.

Защо ушите ни „горят“?

С тези лесни начини ще решите проблема

Най-популярният и ефективен начин е да скачате на един крак, като наклоните главата си на една страна, надолу с ухото, в което е попаднала водата. Ако водата попадне в лявото ухо, трябва да скочите на левия крак, ако в дясното - на десния.

Когато тази техника не работи, легнете на една страна с болното ухо надолу. Извършете няколко резки преглъщащи движения и се опитайте, като напрегнете мускулите, разположени до ушите, да ги раздвижите. По правило не е нужно да правите това дълго време: ако водата не е проникнала дълбоко, тя бързо изтича. Можете да улесните изтичането на водата, като поставите в ухото дълъг тънък флагел, усукан от стерилна памучна вата. В този случай просто легнете спокойно в това положение – водата може да се абсорбира във флагела или да изтече под въздействието на гравитацията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com