Как да окажем първа помощ при токов удар?

60321
Как да окажем първа помощ при токов удар?
Снимка: iStock

Токовият удар носи голяма опасност за здравето и живота на човек. Той може да причини опасно нараняване, което сериозно да застраши живота на жертвата и дори на околните. Това се дължи на факта, че електрически удар може да увреди сърцето, белите дробове и други вътрешни органи. Смущенията в тяхното функциониране могат да се появят след известно време от инцидента, а не на мига.

Как да окажем първа помощ при токов удар?

След силен токов удар пострадалият трябва да бъде откаран в медицинско заведение, дори ако в момента няма признаци за сериозно влошаване на състоянието. Преди това е необходимо постоянно наблюдение на благосъстоянието му. Наред с това може да се наложи да окажем първа помощ при токов удар, за да се спаси живота на жертвата.

Как да окажем първа помощ при токов удар – стъпки и насоки

Първи стъпки

За да се спаси живота на жертвата в случай на токов удар, първо трябва да се предприемат някои действия. Те са както следва:

На първо място, трябва да спрете ефекта на електрически ток към жертвата. За да направите това, трябва незабавно изключете електрическата инсталация.

Ако жертвата се държи за оголен проводник или кабел, той може да бъде отрязан с брадва или друг инструмент с диелектрична дръжка (суха дървена или изолирана).

Ако не е възможно да се изключи електричеството, жертвата трябва да бъде избутана или издърпана на отдалечено и безопасно място.

Първа помощ при гълтане на език – какво да правим?

Важно: За да направите това, в никакъв случай не трябва да докосвате пострадалия човек; Не бива да използвате метални или мокри предмети! Това ще доведе до токов удар на лицето, оказващо помощ.

Трябва да се използват дървени пръчки, дъски, сухи въжета и др. Може също да издърпате горното облекло на жертвата, ако е сухо. Използването на такива импровизирани средства е разрешено само в електрически инсталации с напрежение до 1000 волта.

В електрически инсталации с напрежение над 1000 волта трябва да има специални предпазни средства и инструменти. Последните се използват за спиране на токовото излагане на пострадалия (изолационни пръти и клещи, диелектрични ръкавици, ботуши, галоши).

След това трябва да се обадите на медицински екип!

Пострадалият трябва да бъде положен върху шперплат, суха дъска или др. Проверете за дишане и пулс, както и зениците.

Ако няма пулс и дишане, или дишането е прекъсващо, зениците са силно разширени, спешно е да се приложи първа помощ при токов удар.

Оказване на първа помощ при токов удар

Пострадалият трябва да е спокоен. Ако е в съзнание, трябва да е настанен удобно и покрит с одеяло. Преди пристигането на медицинския персонал пулсът и дишането трябва да се проверяват редовно. Ако има свързани наранявания или изгаряния, трябва да се предостави подходяща помощ. Ако няма съпътстващи наранявания и изгаряния, не трябва да се дават лекарства на пострадалия.

Ако загуби съзнание, трябва да се уверите, че има дишане и пулс. Ако няма счупвания, жертвата трябва да се постави върху мека постелка. Дрехите се разкопчават, за да не се ограничава дишането. Ако в устата има кръв и слуз, те трябва да бъдат отстранени. Жертвата трябва да се затопли и постоянно да се следи за дишането и пулса. При липса или нарушение в дишането и пулса незабавно започнете реанимация, чрез изкуствено дишане и компресия на гръдния кош.

Първа помощ при ухапване от куче – какво да правим?

Изкуствено дишане и компресия на гръдния кош

Преди извършване на изкуствено дишане пострадалият трябва да бъде положен и главата му да се подпре назад. В същото време брадичката му трябва да е на едно ниво с врата. След това трябва да отворите устата, ако има нещо в нея, трябва да бъде отстранено. После върху устата на пострадалия се поставя носна кърпа или марля. Полагащият грижи поема дълбоко въздух и издишва въздуха в устата на пострадалия, като същевременно притиска носа му с пръсти. В този случай трябва да има забележимо разширяване на гръдния кош. Честотата на вдишванията трябва да бъде 10-12 пъти в минута. Изкуственото дишане трябва да продължи до пълно възстановяване на спонтанното дишане и съзнанието на пострадалия.

Ако засегнатият от електрически ток няма пулс, тогава се извършва изкуствено дишане във връзка с непряк сърдечен масаж. За да го изпълните е необходимо да свържете двете ръце в китките и да ги прикрепите към долната трета на гръдната кост на жертвата. След това се правят бързи ритмични натискания с честота 60 пъти в минута, при които гръдната кост трябва да се наведе малко.

Най-хубавото е, ако изкуственото дишане и индиректният масаж се правят от двама души. След всеки 5 натискания на гръдната кост се прави едно вдишване в устата. Ако реанимацията се извършва от един човек, тогава на всеки 10 удара трябва да се извършват 2 удара подред. Необходимо е да се приложат реанимационни мерки преди пристигането на лекарите или докато се появят някои признаци у пострадалия. Такива трябва да са:

  • възстановяване на нормалния тен;
  • появата на независимо равномерно дишане;
  • наличието на независим импулс;
  • свиване на зениците по време на теста.

В заключение:

Извършените мерки за първа помощ трябва да бъдат докладвани на лекарите при пристигането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com