Първа помощ при гълтане на език – какво да правим?

61160
Първа помощ при гълтане на език – какво да правим?
Снимка: iStock

Така нареченото „гълтане на езика“ реално не означава поглъщане на органа, а отпускане на мускулатурата на езика при определени състояния, например при припадък, при което коренът на езика пропада назад в гърлото и запушва дихателната тръба. Ако това продължи повече от 3 минути, води до смърт, тъй като започва измиране на клетките в организма. В повечето случаи до пристигане на линейка и получаване на лекарска помощ изминават минимум 10–15 минути, а ако пострадалият е на отдалечено разстояние от спешния център или се намира в населено място без медицински център и линейки – много повече. Това прави оказването на първа помощ при гълтане на език животоспасяващо. Ако знаете как да разпознаете гълтането на език и как да окажете първа помощ при гълтане на език, може да спасите живот.

Грешки при оказване на първа помощ

Първа помощ при гълтане на език – как да я окажем стъпка по стъпка

Оказването на първа помощ при гълтане на език не изисква медицинска подготовка и не е сложно. Съвременните насоки за оказване на първа помощ в случая дават прости указания за действие.

1.  Ако станете свидетели на инцидент или забележите човек, който припада, окажете подкрепа на пострадалия и не отминавайте. Спрете на безопасно място, уверете се, че животът ви не е в опасност, ако става въпрос за пътен инцидент и проверете дали пострадалият има пулс и дишане.

2.  Обадете се на 112 и преминете към оказване на първа помощ, ако забележите, че пострадалият е жив, но с глътнат език. Особено опасно е за гълтане на езика, ако пострадалият лежи по гръб. В този случай следва да предприемете следното за оказване на първа помощ при гълтане на език:

  • Поставете едната си ръка на челото на пострадалия и отведете главата назад.
  • С другата ръка повдигнете брадичката на пострадалия, като я подпрете с два пръста – показалец и среден. Не пускайте челото на пострадалия, главата трябва да продължи да бъде отведена назад. Обикновено това е достатъчно, за да освободите дихателните пътища. Ако забележите в устата на пострадалия предмети, храна и прочие, които могат да причинят задушаване, извадете ги. Ако не забележите нищо, не е необходимо да дърпате езика или да бъркате в устата на пострадалия.
  • За да елиминирате опасността езикът отново да запуши гърлото, тоест да бъде „глътнат“ отново и за да запазите дихателните пътища отворени до пристигане на линейката, обърнете пострадалия на една страна, като главата трябва да продължите да я поддържате отведена назад.
  • Ако забележите повръщане, също е добре да обърнете пострадалия на една страна, за да не се задави.

Първа помощ при ухапване от куче – какво да правим?

3.  Останете с пострадалия до пристигане на спешната помощ и проверявайте диша ли.

4.  Не местете пострадалия. Това само може да доведе до допълнителни тежки увреждания. Единствено е важно и животоспасяващо да спрете кръвотечение, ако то е силно и животозастрашаващо.

Оказването на първа помощ при гълтане на език е лесно и не поставя живота и здравето ви в риск, но със сигурност спасява живот. В случай, че не бъде оказана такава първа помощ, вероятността от летален изход за пострадалия е почти 100%, като се има предвид, че линейката няма да може да пристигне за 2–3 минути – толкова, колкото има пострадалият, преди да се задуши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com