Как да пиете кафе без да оцветявате зъбите си?

4615
Как да пиете кафе без да оцветявате зъбите си?
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас обичат да започват деня с чаша ароматно кафе. Но вероятно не обичате петната по зъбите, които идват с него. За щастие има много трикове, които да ви помогнат да запазите усмивката си - включително превантивни грижи у дома и лечения в офиса.

Какво причинява оцветяването на зъбите?

Най-честата причина за петна по зъбите са хранителните навици и начина на живот. Частиците от силно пигментирани храни и течности полепват по зъбния емайл, натрупват се и създават обезцветяване. Част от това оцветяване е следствие от възрастта и хигиената на устната кухина.

Има ли срок на годност пастата ни за зъби?

Какви храни, напитки или навици обикновено оцветяват зъбите?

Кафето е много често срещан виновник за петна – с червеното вино, безалкохолното, чаят, плодовите сокове и енергийните напитки не са много по-назад. Тютюнпушенето е основният нарушител. Що се отнася до храните, трябва да внимавате с горските плодове, сладкиши или бонбони и пигментирани сосове като соев сос. „Яденето на сладки храни води до разрушаване на емайла и в крайна сметка може да доведе до кариес и пожълтяване на зъбите.

Пиенето през сламка или четкането след ядене/пиене помага ли за предпазване на зъбите ви?

Оказва се, че да, пиенето през сламка може да помогне. Сламките намаляват контакта на течността с външните повърхности на предните ви зъби, което намалява количеството петна, които могат да възникнат.

Най-добрата храна за здрави зъби и венци

Има ли ефективни методи за домашно избелване?

Има много методи за домашно избелване на зъби – но дали са безопасни и ефективни? Методите за домашно избелване „направи си сам“ могат да бъдат ефективни за някои хора, но факторите, които ще повлияят на тази ефективност, включват възраст, тип петна, генетика и навици в начина на живот. Винаги се препоръчва да избелвате зъбите си само след като устата ви е била почистена от плака и зъбен камък.

Петната могат да бъдат сведени до минимум най-добре чрез правилно четкане и почистване с конец, изплакване на устата с вода и редовно почистване от професионален зъболекар.

Внимавайте! Болезненото изтръпване на зъбите може да е симптом на ...

Две популярни вещества за избелване на зъбите у дома включват водороден прекис и сода за хляб. Те безопасни и/или ефективни ли са?

Стоматолозите не препоръчват изплакване с водороден прекис и сода за хляб или използване на сода за хляб като алтернатива на паста за зъби. Содата за хляб, подобно на въглена, е абразивна и може да доведе до увреждане на емайла с течение на времето. Освен това водородният пероксид, когато се използва у дома обикновено като средство за изплакване, може да причини химически изгаряния върху тъканта на венците.

Водородният прекис и содата за хляб определено могат да бъдат ефективни, но се препоръчва да разредите пероксида с вода, защото много концентрираният водороден прекис и содата за хляб могат да бъдат абразивни за емайла и да доведат до структурни щети. Най-добре е да използвате тези съставки в умерени количества и само два до три пъти седмично. Консултирайте се със специалист, преди да опитате. Статията има информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Подкрепени от науката съвети за бързо и устойчиво отслабване

4 начина да привлечете жена Скорпион

Експерт: Тези 4 храни са страхотни за здравето на сърцето и мозъка

Какво влошава алергиите през нощта?

Какви огромни ползи ни носи водата от овесени ядки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com