Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем боя за коса от кожата

13 юни 2024, 15:52 часа

Ако сте си боядисвали косата и сте оцветили не само косата, но и кожата си, може да се окажете с нежелани петна по ръцете, челото и шията. Въпреки че тези петна могат да развалят настроението ви, добрата новина е, че има начини да ги премахнете. В тази статия ще ви покажем как да го направите лесно и ефективно, дори ако имате чувствителна кожа.

Отстраняване на боя за коса от кожата с меки продукти

Бърза реакция с вода и сапун

Първата и най-лесна стъпка е да действате бързо, веднага щом боята попадне върху кожата ви. Измийте засегнатите места с вода и сапун. Това е най-ефективният метод, ако го направите веднага след като боята е попаднала на кожата.

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

Паста за зъби

Изстискайте малко паста за зъби върху ръцете си и разтрийте добре петната от боя. Пастата за зъби съдържа абразиви, които помагат за премахване на плаката и може да премахне боята от кожата ви. Втрийте за около 30 секунди и след това изплакнете с топла вода. Ако петната не изчезнат напълно, добавете щипка сода за хляб и опитайте отново.

Бебешко олио, вазелин или зехтин

Използвайте бебешко олио, вазелин или зехтин, за да премахнете боята от кожата. Нанесете избрания продукт и го оставете за една нощ. Маслото ще абсорбира и разгражда боята, като същевременно омекотява и овлажнява кожата. Нанесете маслото с помощта на памучен тампон или влажна кърпа.

Препарат за съдове и сода за хляб

Течността за миене на съдове ще разтвори боята, а содата за хляб ще ексфолира кожата. Смесете ги и нанесете върху засегнатите места, разтрийте и изплакнете с топла вода.

боядисване на коса

Препарат за премахване на грим

Нанесете препарат за премахване на грим върху кожата си и го разтрийте върху петната. Ако петното не е проникнало твърде дълбоко, препаратът ще го премахне. Нанесете препарата върху памучен тампон или кърпа и го разтрийте върху петното. Изчакайте поне пет минути, преди да изплакнете.

Специални продукти за премахване на боя

Ако предпочитате професионален подход, можете да закупите специални продукти за премахване на боята за коса от кожата. Те се продават под формата на разтвор или салфетки и са специално създадени за тази цел.

Ето как лесно да премахнете боята за коса от кожата

Премахване на боя с по-агресивни продукти

Лак за коса

Лакът за коса съдържа спирт, който помага за премахване на боята от кожата. Напръскайте лак за коса върху памучен тампон и избършете кожата си с него. Изплакнете лака с топла вода след като петното изчезне.

Препарат за пране и сода за хляб

Смесете препарат за пране със сода за хляб в съотношение 1:1 и натрийте петното с получената смес. Въпреки че този метод може да предизвика дразнене, той е ефективен за премахване на боята. Измийте с топла вода след 30-60 секунди.

Цигарена пепел

Направете паста от цигарена пепел и топла вода. Нанесете пастата върху петната от боя и изчакайте 15 минути. След това измийте добре кожата си със сапун и вода.

Ето как да изчистите остатъците от боя за коса по лицето

Лакочистител

Ацетонът в лакочистителя може да премахне боята от кожата. Напоете памучен тампон с лакочистител и избършете кожата си с него. Не търкайте твърде силно и ако почувствате парене, спрете незабавно и изплакнете с топла вода.

Съвети за превенция

  • Покрийте ръцете и кожата около лицето си с вазелин преди да започнете боядисването. Вазелинът ще действа като бариера и ще попречи на боята да попадне върху кожата ви.
  • Носете ръкавици по време на боядисването, за да предпазите ръцете си от оцветяване.
  • Използвайте стари кърпи или парцали, които не ви е жал да изцапате, за да почистите боята от кожата.

Премахването на боя за коса от кожата може да бъде лесно, ако действате бързо и използвате правилните продукти. Независимо дали предпочитате нежни методи или по-агресивни подходи, винаги имайте предвид чувствителността на кожата си и избирайте подходящи продукти. С тези съвети ще можете да се справите с нежеланите петна и да се радвате на новия си цвят на косата без притеснения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес