Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че получавате правилното количество витамин А?

18 юни 2024, 14:57 часа

Витамин А - известен също като ретинол, ретиноева киселина и каротеноиди - е основно хранително вещество за здравето и благосъстоянието на нашите тела. Въпреки че може да е най-известен сред ентусиастите в грижата за кожата с употребата си в кремове за лице против стареене, витамин А също е изключително важна част от ежедневната ни диета. Витамин А има антиоксидантни свойства, които предпазват от свободните радикали и е присъщ за поддържането на здрава имунна система, здрави кости и здраво зрение. Освен това е основно хранително вещество за клетъчното делене и репродуктивната система.

Всъщност витамин А е толкова важен за нашето здраве и благополучие, че дефицитът на витамин А може да причини някои сериозни здравословни проблеми – всичко от замъглено зрение до безплодие до суха кожа. Поради тази причина е важно да разберете какви са симптомите на дефицит на витамин А и как се проявяват в тялото, като същевременно сте наясно, че твърде много витамин А може да има и доста неблагоприятни ефекти.

Но няма нужда да се паникьосвате; повечето от нас обикновено получават достатъчно витамин А чрез храните, които ядат - особено ако се придържаме към здравословна, богата на зеленчуци диета. Прочетете, за да научите повече за витамин А и да разберете как да сте сигурни, че получавате точното количество от това изключително важно хранително вещество.

Какво прави витамин А

Витамин А е мастноразтворимо хранително вещество, което изпълнява различни функции във връзка със здравето на някои органи и основни механизми в телата ни – добри неща като зрение, кожа, кости, хормони и имунна система. Освен това поддържа здравето на бебетата, докато се развиват в утробата.

Ето само някои от важните функции, които витамин А поддържа:

Oчи

Когато се комбинира с протеин, витамин А образува родопсин, пигментът, който прави окото чувствително към светлина. Ето защо майка ви винаги ви е казвала, че морковите са полезни за очите ви - те имат витамин.

Кожа и лигавица

Витамин А помага за поддържането на лигавицата на някои органи и системи функционални, като ги предпазва от увреждане - особено белите дробове, трахеята, уретрата и пикочния мехур. Има също някои доказателства, които предполагат, че консумацията на адекватни количества витамин А помага за предотвратяване на образуването на акне.

Кости

Витамин А - заедно с калций, витамин D и протеини - е от съществено значение за растежа на костите.

Възпроизвеждане

Витамин А играе ключова роля в синтеза на половите хормони и в зачеването. Той също така поддържа здравословното формиране на развиващия се ембрион.

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Имунна система

Витамин А поддържа имунната система в борбата с инфекциите, като създава силни мукозни бариери и подпомага производството на бели кръвни клетки.

Намален риск от рак

Витамин А допринася за здравословното развитие и растеж на клетките и е доказано, че предотвратява някои видове рак.

Симптоми на дефицит на витамин А

Недостигът на витамин А може да доведе до офталмологични, дерматологични и имунни увреждания. Въпреки това, те също така призовават, че разпространението на дефицит на витамин А рядко се наблюдава в страните от първия свят, богати на хранителни вещества.“ И все пак, тъй като дефицитът на витамин А може да засегне тези с възпалително заболяване на червата и след бариатрична хирургия - или тези, които не ядат богата на хранителни вещества диета - е добре да сте наясно със симптомите. Ако получите някой от следните симптоми, свържете се с медицински специалист, който може да направи кръвен тест, за да определи причината и да предпише лечение.

  • Замъглено вечерно и нощно виждане
  • Тъпа и суха кожа
  • Косопад
  • Безплодие
  • Хронично заболяване или инфекция
  • Крехки кости

Можете ли да получите твърде много витамин А

Въпреки че консумацията на достатъчно количество витамин А е изключително важна, също така е напълно възможно да получите твърде много от доброто нещо - и това може да доведе и до здравословни проблеми. Витамин А е мастноразтворим, което - за разлика от водоразтворимите хранителни вещества като витамин B - означава, че може да се съхранява в телесните мазнини в токсични нива, които могат да доведат до неблагоприятни симптоми и дори смърт.

Симптомите на излишък на витамин А включват главоболие, болка, световъртеж и гадене. Също така си струва да се отбележи, че някои проучвания показват, че получаването на твърде много витамин А (особено под формата на добавки) може да бъде особено вредно за някои групи; това е свързано с увеличаване на рака на белия дроб при тези, които пушат. Въпреки това, витамин А, консумиран от растения (известен също като провитамин А), не изглежда да носи същите рискове като консумацията му в излишък под формата на добавки.

И така, какво е правилното количество витамин А

Дневното количество витамин А, което средностатистическият възрастен трябва да приема, е приблизително 700-900 mcg на ден. Ако се храните здравословно, балансирано, не трябва да имате нужда от допълнителни добавки с витамин А. Но ако не можете да спазвате балансирана диета, витамин А в добавки определено може да бъде полезен. Консултирайте се с медицински специалист!

Кои храни съдържат витамин А

За щастие е доста лесно да си набавите достатъчно витамин А чрез питателна и балансирана диета, която включва храни от животински и растителен произход.

Това са храните, които са най-богати на витамин А

Има два вида диетичен витамин А – обикновен витамин А и провитамин А. И двата вършат едно и също действие, просто идват от различни храни и следователно се обработват малко по-различно в тялото.

Витамин А (ретинол)

Витамин А се съдържа в храни от животински произход като яйца, мляко и млечни продукти, месо, особено черен дроб и риба. Скумрията, сардините, треската, сьомгата и пъстървата са с високо съдържание на витамин А.

Провитамин А (каротеноиди)

Провитамин А са прекурсори на витамин А, които се трансформират в ретинол (витамин А) в червата. Те се наричат ​​също каротеноиди; бета-каротинът вероятно е провитамин А, за който сте чували най-много.

Провитамин А идва от растения. Добри източници са всички зеленчуци или плодове с жълта, оранжева и червена кожа - моркови, домати, портокали, праскови, кайсии, тиква, манго, сладки картофи, пъпеш, червен пипер, диня и тиква.

Зелените листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, манголд и зеле също са с високо съдържание на провитамин А.

Както винаги казваме, важно е да ядете дъгата, за да получите всичките си хранителни вещества - и витамин А не е изключение. И не забравяйте, че витамин А е мастноразтворим, така че се съхранява в телата ни и се използва при необходимост – просто още една причина, поради която е важно да имаме малко телесни мазнини.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес