Как да се отървем лесно от домашния прах

16985
Как да се отървем лесно от домашния прах
Снимка: iStock/Guliver

Без значение колко често чистите дома си, винаги ви изглежда малко прашно. Освен че не изглежда красиво, прахът е и вреден за хора, които страдат от астма, алергии и други дихателни проблеми. Ето няколко ефективни трика как да намалите количеството на прах в дома:

Инвестирайте в изтривалки  

Всеки път, когато някой влиза в дома ви отвън, носи прах със себе си. Сложете външна и вътрешна изтривалка. Почиствайте ги често и ги сменяйте редовно.

Грижете се повече за домашните любимци

Домашните любимци са симпатични, но след тях остават много косми и, съответно, прах. Решете ги често.

Дръжте прозорците затворени

Изглежда противоречиво, но, когато отваряте прозорците за свеж въздух, всъщност увеличавате количеството прах в дома. Прахът влиза през вратите и прозорците под формата на цветен прашец и всякакви замърсители, които понякога дори може да видите на перваза. Затваряйте прозорците, особено когато духа вятър и в дома ви ще влезе по-малко прах.

Отървете се от килимите

Да се отървете от килимите, ви изглежда драстична мярка, но те събират огромно количество прах, който се вдига всеки път, като стъпвате. Ако ви предстои ремонт в жилището, помислете за друг вид настилка: паркет, теракот, които събират много по-малко прах.

Бършете го често

Не подценявайте силата на водата. Редовното почистване с моп или най-обикновен влажен парцал елиминира 90% от праха в дома.

Това са едни от най-мръсните неща у дома, които винаги забравяме да почистим

Без значение колко често почиствате дома си и колко чист ви изглежда, има предмети, в които микробите продължават да царуват, дори и да...

Не забравяйте старомодното тупане

Понякога старите начини са най-ефективни. Един от най-добрите методи да се отървете от праха е да тупате всички постелки, в които се събира като в добрите стари времена. Ако имате тупалка от ратан, метал или пластмаса, ще се освободите от много повече прах.

Почиствайте праха от меката мебел

Прахосмукачката не е само за пода. Колко често си почиствате завесите, абажура и тапицерията? Меките фибри на тези места привличат много прах. Дали предпочитате да почиствате с пара или с обикновена прахосмукачка, правете го редовно, за да си гарантирате дом без прах.

Хитри съвети за почистване на дома

В съвременното забързано ежедневие нямаме много време за почистване на дома. Налага се да се обърнем към домашна помощница или да се на...

Поставете си пречиствател на въздуха

Може да намерите пречистватели на въздуха във всякакви размери и форми: малки, големи, преносими. Най-разпространеният тип се състои от вентилатор, който обръща въздуха и филтър, който събира праха и другите замърсители.

Оправяйте често безпорядъка

Ако имате много сувенири и други вещи на полицата, трябва да знаете, че те събират много прах. Ако ви е трудно редовно да ги местите поотделно и почиствате, по-добре ги приберете на закрито.

Сменяйте спалното бельо всяка седмица

Как да бършете прах правилно

За съжаление, малките прашинки, летящи из цялата ви къща, не са създадени от вълшебни феи. Прахът, подобно на данъците, не е забавен, н...

Всички платнени материи събират прах, а спалното бельо е най-голямото предизвикателство. Всички частици от кожата по тялото ви, косата, се събират в спалното бельо. Сменяйте си чаршафите веднъж седмично.

Проверявайте често гардероба

В гардероба ви е пълно с платнени материи, които събират най-много прах. Редовно проветрявайте гардероба си и сменяйте сезонните дрехи.

Почиствайте растенията

Стайните растения са главен колектор на прах. Прахът е вреден както за нашето здраве, така и за самите растения, тъй като прахът им пречи да абсорбират слънчева светлина. Използвайте микрофибърни кърпички, за да ги почиствате.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com