Как да се отървем о тъмните петна по кожата, останали след лятото

2470
Как да се отървем о тъмните петна по кожата, останали след лятото
Снимка: iStock/Guliver

Лятото официално свърши и в зависимост от това колко старателни сте били със слънцезащитни продукти, може да сте приключили сезона с нежелан сувенир по кожата си: тъмни петна. Мелазма, слънчеви петна и хиперпигментация са всички видове обезцветяване, които могат да изглеждат по-лоши след лятото поради увеличеното време на слънце. И въпреки че тъмните петна се появяват бързо, излекуването им не е толкова лесно – но няколко ключови съставки могат да направят голяма разлика.

Защо слънцето влошава обезцветяването на първо място

Когато кожата ни е изложена на слънце без защита от слънцезащитен крем, повечето от нас си тръгват с увреждания от слънцето под формата на изгаряне или по-тъмен цвят на кожата, благодарение на меланоцитите известни още като клетки, произвеждащи пигмент – които се ускоряват. Но продължителното излагане на слънце превръща този тен в обезцветяване.

С течение на времето това излагане на слънце може да причини свръхпроизводство на меланин в определени области, което води до обезцветяване, известно като слънчеви петна или слънчеви лентигини.

Слънцето също може да влоши обезцветяването, което вече имате. Други форми на хиперпигментация могат да бъдат причинени от травма на кожата (като зарастваща пъпка); когато е изложено на слънце, обезцветяването в тази област ще се влоши.

Ако пиете антибиотици или противозачатъчни – не се печете на слънце!

Нанасянето на слънцезащитни продукти (заедно с други методи за слънцезащита, като покриване и стоене на сянка) е най-добрият начин да предотвратите появата на тъмни петна. Но след като тъмните петна вече са се отпечатали върху кожата ви, излекуването им е по-лесно, ако можете да идентифицирате вида обезцветяване, което имате.

Различните видове обезцветяване имат пигмент, разположен на различна дълбочина на кожата. Те също имат различни причини и задействания, които трябва да бъдат взети предвид. Мелазмата например се причинява от хормони, топлина и излагане на слънце, докато постинфламаторната хиперпигментация от акне се образува дълбоко под кожата.

За нещо като мелазма, многостранното лечение може да бъде най-добрият избор и посещението при дерматолог може да ви помогне да получите достъп до най-добрите лечения (например рецепта за перорална транексамова киселина, която да помогне за озаряване на външния вид на кожата). Срещата за дерматолог или посещението при естетик също може да помогне да се определи дали пилингът, лазерът или продуктите с рецепта са добър вариант за вашия конкретен случай.

При много обстоятелства обаче продуктите без рецепта могат да направят голяма разлика в появата на тъмни петна. Ключът е да знаете кои съставки да търсите.

Кои съставки лекуват тъмни петна

За щастие има няколко мощни съставки, които могат да изсветлят обезцветяването. Такива са хидрохинон, алфа хидрокси киселини, ретиноиди, транексамова киселина, алфа арбутин, ниацинамид, черница, азелаинова киселина, коджикова киселина, цистеамин и корен от женско биле.

Въпреки че всички те могат да бъдат полезни при третиране на тъмни петна, начинът им на действие се различава леко. Някои съставки, като витамин С, транексамова киселина и ниацинамид, лекуват основната причина за тъмните петна, като инхибират излишното производство на меланин. Други идеални варианти включват ретиноиди и ексфолианти като азелаинова и гликолова киселина, тъй като те могат да отстранят мъртвите клетки на повърхността на кожата, като същевременно насърчават клетъчния обмен.

Колко време трябва да прекарвате на слънце, за да имате достатъчно витамин D?

Ето защо не трябва да разчитате само на една съставка.Има множество пътища, включени в меланогенезата, и различни съставки са насочени към различни пътища. Определено искате да сте сигурни, че покривате базите си.

Това не означава, че винаги е добра идея сами да комбинирате продукти. Внимавайте, когато комбинирате ексфолианти и ретиноиди, и вместо това да използвайте продукти "всичко в едно". И това не е само риск от прекомерно ексфолиране или дразнене на кожата; някои продукти, обещаващи премахване на тъмни петна, всъщност са опасни. Незаконните стероиди и живакът често се срещат в избелващите кремове и трябва да се избягват.

Вашият тип кожа и цвят на кожата също трябва да се вземат под внимание, ако опитате по-интензивни лечения. Цветът на кожата е особено важен при лечението в офиса. Някои лазери могат да увеличат риска от хиперпигментация на цвета на кожата или дори да причинят хипопигментация (липса на пигмент).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com