Как да се справим с безпокойството и тревожността?

8630
Как да се справим с безпокойството и тревожността?
Снимка: iStock/Guliver

Тревожността е чувство, което ни казва, че може би нещо заплашва живота, здравето, че има опасност, която трябва да се избегне. Тревожността може да се появи без причина. Някои хора може да изпитват повече тревожност, други по-малко.

Различни фактори могат да предизвикат тревожност. Семейство, например, може да се тревожим за възрастни, деца, родители или да се тревожим за отношенията с партньор. Безпокойството може да бъде провокирано от проблеми в работата, лошо здраве, негативна среда и конфликти в обществото.

Повлиява появата на тревожност и начина на живот. Постоянното четене на уебсайтове, новинарски канали, гледане на телевизия добавя още стрес. Огромният поток от новини, повечето от които са негативни, не помага за намаляване на безпокойството, а напротив, увеличава го.

Няма нужда да прогонвате чувството на безпокойство. Невъзможно е да се справите с вълнението за живота си, като бягате от тази емоция. Безпокойството само ще се увеличи, ще се появи не само през деня, но и през нощта. Затова е по-добре да се научите как да се справяте с това чувство.

Безполезно е да прогонвате безпокойството от себе си: ако затворите вратата към съзнанието си, то ще влезе през прозореца, в сънищата ви или други симптоми и само ще се развие.

Тревожността често се появява след стрес. Следователно, тестването за нивото на тревожност помага да се диагностицира нивото на стрес.

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Етапи на тревожност и безпокойство

Тревожността може да има физически прояви. Просто казано, тялото реагира на стресова ситуация с учестено дишане, изпотяване. Освен това можем да реагираме емоционално, например да се ядосаме, да се тревожим. Безпокойството е естествената реакция на нашия мозък към стреса. И тогава човек може да промени хранителните предпочитания, може да се появи безсъние. И ако ситуацията, която е причинила безпокойство, е временна, тогава тя изчезва.

Сред етапите на безпокойство могат да се разграничат следните:

Очакване. Това състояние се появява при хора, които виждат лошото в различни ситуации и постоянно го чакат. Такава тревожност може да бъде периодична или постоянна.

Фобии. Този етап на тревожност също е свързан с определени ситуации. Човекът може да се тревожи от тъмнината, насекомите или да бъде сам. Може да се прояви като паник атаки, но това вече е клиничен случай.

Невротична тревожност. Най-сериозното безпокойство, което може да се открие в хода на психологически заболявания, например шизоид. Нивото на страх в него се отразява пагубно на психичното здраве.

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

7 съвета за преодоляване на безпокойството

Първо, анализирайте реалността на заплахата за вас. Трезво оценете ситуацията, не се паникьосвайте, осъзнайте реалните рискове за живота, здравето и благополучието.

Второ, имайте готов план за действие след оценка на ситуацията и свързаните с нея рискове.

Трето, намерете източника на тревогите си и сведете до минимум излагането на задействания. Определете как точно изпитвате безпокойство и се опитайте да избегнете тази емоция. За да направите това, първо направете анализ на преживяванията си, водете дневник, в който ще записвате емоциите си.

Четвърто, бъдете по-внимателни към тялото си, вижте къде точно „живее“ безпокойството. Наблюдавайте тялото си, за да определите как най-добре да се справите с чувството на тревожност. Препоръчва се да се пие течност, помага за разтварянето на хормоните на тревожността - кортизол, адреналин.

По тези необичайни симптоми можем да познаем депресията

Пето, енергизирайте. Възстановяването на силите ще помогне да се избегне емоционалното прегаряне. Отпуснете се на красиво място - парк, градина, отидете на църква, на брега на морето, с една дума, там, където ще ви е приятно да останете сами.

Шесто, не се страхувайте да излеете агресията си. Това е много ефективен механизъм за справяне със стреса, безпокойството. Излейте гнева си на тренировка по бойни изкуства, в клуб по стрелба, можете да счупите стари съдове или просто да викате на безлюдно място.

Седмо, заемете се с ежедневието си, така че безпокойството за бъдещето ви да намалее. Използвайте рутинни дейности, например, измийте банята, подовете и не забравяйте да произнесете всичко, което правите и ще правите по-нататък. Така ще се успокоите по-лесно и по-бързо и паниката няма да има шанс да провали деня ви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com