Как да си отглеждаме джинджифил у дома и какви са ползите от това?

15247
Как да си отглеждаме джинджифил у дома и какви са ползите от това?
Снимка: iStock/Guliver

Джинджифилът е много известен с полезните си свойства. Бил е използван още в древността от гърците и римляните за лекуването на много болести.

Неговият корен е богат на полезни съставки като различни витамини, минерали и антиоксиданти. Притежава силни противовъзпалителни и антибактериални качества.

Също така спомага за укрепването на силна имунна система, а чаят от самото растение е препоръчително да се пие през грипния есенно-зимен период.

Също така джинджифилът е известен и с детоксикиращия си ефект, като е подходящо да се пие при нездравословен начин на живот и проблеми със затлъстяване. Чаят от него спомага повишаването на обмяната на веществата в организма и засилва горенето на мазнини, което спомага за ефективното отслабване.

Джинджифил - какви са ползите от това растение?

Джинджифилът ( Zingiber officinale ) е многогодишно растение, което се характеризира със зелено стъбло и зелено-жълти съцветия. Най-инт...

Хубаво е джинджърът да бъде консумиран след тренировки например, защото спомага за по-бързото възстановяване след натоварване на мускулатурата. Също така спомага поддържането на нормални нива на кръвната захар, действа болкоуспокояващо, особено при ставно-мускулни проблеми и мигрена.

Често формата му наподобява стомах, затова и наистина помага при стомашни проблеми и е много полезен за лекуването на хроничен гастрит и язви.

Как може да бъде използван джинджифилът?

Той може да се приема под форма на чай или подправка към ястия. Чаят от джинджифил е много здравословен и мощно зарежда организма с множество полезни вещества и помага за справяне с неприятните настинки и вирусни заболявания.  Също така чаят с джинджифил затопля добре и задържа топлината в тялото, а специалистите твърдят, че на Изток ястията с джинджифил се класифицират като афродизиаци.

Съставки:

Всички неща, за които е полезна джинджифиловата вода!

Леко пикантен вкус и редица полезни свойства, джинджифиловата вода става страхотна част от ежедневието ни и здравната ни диета. Защо н...

джинджифил корен 30 грама

мента 30 грама

лимон 5 резена

мед 3-4 ч.ч

вода 1 л.

Комбинацията от 3 съставки, която прави имунитета СИЛЕН

В сезона на гриповете и настинките всеки търси всевъзможни начини да предпази себе си и близките си. Едва ли съществува човек, който да...

Това количество чай е достатъчно за 4-5 чаши. Чаят може да се консумира както охладен, така и топъл.

В кухнята той може да се използва сушен или пресен. Пресният се съхранява в хладилник, а сушеният – на тъмно и хладно място. Като подправка се добавя към различни ястия, печива, сладка.

Как да си отгледаме джинджифил в саксия у дома?

Нужен ви е корен от джинджър, който може да купите от всеки магазин. Трябва да се избере свежа грудка, където има няколко разклонявания и наченка на растежни пъпки. След което може да напълните една саксия с почва, която да е с добра пропускливост на вода и да осигурите дренаж на саксията. После се добавя компост, като от корена се реже парченце около 10 сантиметра и се поставя най-отгоре върху почвата.

Полива се с вода обилно и се оставя на място, което е светло, но не бива пряко да пада слънчевата светлина. През следващите дни може да се полива веднъж дневно, най-добре вечерта. След десет или петнайсет дни растението вече започва своя растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com