Как да стимулираме хормона на растежа по естествен път?

3138
Как да стимулираме хормона на растежа по естествен път?
Снимка: iStock

Какво е хормон на растежа и неговите функции в организма?

Хормонът на растежа, известен също като соматотропин, е медиатор, отговорен за процеса на растеж при мъжете и жените. Произвежда се от хипофизната жлеза, много малка жлеза, разположена в мозъка и част от ендокринната система.

През целия живот нивото на производството на хормона на растежа варира в зависимост от възрастта. Той достига своя връх в детството, обикновено между 10 и 14 годишна възраст. И след това започва постепенно да намалява.

До 30-годишна възраст нивата на соматотропин намаляват с около 14% от пиковата си стойност, а до 60-годишна възраст могат да спаднат с до 50%

Влиянието на хормона на растежа върху човешкото тяло е безценно.

1.       Стимулира растежа и развитието на органите и тъканите. Помага за увеличаване на дължината на костите, изграждане на мускулна маса и укрепване на нервната система.

2.       Повишава способността на организма да се възстановява. Хормонът на растежа има мощен анаболен ефект, като насърчава възстановяването на тъканите след нараняване или физически стрес. Той стимулира синтеза на протеини, което насърчава бързото заздравяване на рани, възстановяване на мускулите и връзките.

3.       Подобрява цялостната физическа форма и издръжливост. Помага за увеличаване на мускулната маса и сила, което помага за подобряване на цялостната физическа форма и издръжливост на човек.

Знаете ли кой хормон влияе на косата?

4.       Укрепва имунната система. Соматотропинът играе важна роля за поддържане на нормалната функция на имунната система. Увеличава броя и активността на имунните клетки като бели кръвни клетки и неутрофили.

5.       Подобрява състоянието на кожата и косата. Хормонът на растежа насърчава обновяването на кожните клетки, стимулира синтеза на колаген и еластин, което прави кожата по-стегната и еластична.

6.       Влияе положително на мозъчната функция. Има защитен ефект върху мозъчните неврони и насърчава растежа и развитието на нервните клетки.

7.       Забавя процеса на стареене. Хормонът на растежа има антиоксидантен ефект и е в състояние да предпазва клетките от увреждане от свободните радикали.

Как да стимулираме хормона на растежа по естествен път?

Важно е да приемате протеини на всяко хранене, тъй като съдържащите се в тях аминокиселини увеличават производството на хормона на растежа.

Създайте меню, богато на протеини, витамини и минерали, включително месо, риба, яйца, ядки, семена и бобови растения. Тази диета ще ви помогне да поддържате постоянно високи нива на хормона на растежа.

В САЩ е синтезиран хормонът на растежа – соматотропин

Приемът на определени аминокиселини ще има изразен положителен ефект върху синтеза на хормона на растежа. Така аргининът в комбинация със слизин ще създаде необходимите условия за повишаване на нивото на хормона на растежа, особено ако се приема преди тренировка или преди лягане. А глутаминът ще помогне за ускоряване на възстановяването и ще увеличи секрецията на хормона на растежа

Загубвайки няколко излишни килограма, вие ще създадете идеални условия за нормализиране на нивата на хормона на растежа.

Качественият сън е изключително важен, тъй като хормонът на растежа се произвежда предимно по време на сън. За оптимална секреция на соматотропин е необходима нощна почивка от 8 до 9 часа.

Освен количеството, също толкова важно е и качеството на съня. Безсънието и повърхностният сън с чести събуждания влияят негативно върху производството на растежен хормон.

Интензивните упражнения с голямо въздействие, като вдигане на тежести, спомагат производството на хормон на растежа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com