Как да защитим обувките от солта през ЗИМАТА

3665
Как да защитим обувките от солта през ЗИМАТА
Снимка: iStock/Guliver

Зимните обувки от качествени материали са гарант, че краката ни ще се запазят сухи и топли през зимата. Но както ботушите се грижат за ходилата ни, така и ние трябва да се погрижим съвестно за своите обувки.

Заради солта и неблагоприятните метеорологични особености в студените дни, любимите ни боти могат да придобият отблъскващ вид. Ето някои трикове за зимна грижа за обувките:

С този трик краката ви ще са топли и в най-големия студ (ВИДЕО)

Зима е, а навън става все по-студено и по-студено. Ниските температури могат да накарат ръцете и краката ви да се чувстват сякаш замръз...

След прибиране у дома, първата ви работа трябва да е да обтриете хубаво зимните обувки с хавлиена кърпа, напоена с топла вода. Това ще помогне за отстраняване на частиците от сол, полепнали по повърхността. По желание може да намажете обувките и със защитен слой от кокосово масло или малко бебешко олио.

Понякога само топла вода не е достатъчна за пълното елиминиране на солта по обувките. В такива случай към течността добавете и оцет Помнете, че съотношението трябва да е 3 части вода и 1 част киселина.

Обувките, изработени от материали като велур, могат да се обтриват с гъба, която е предварително напоена с домашен разтвор. Той се забърква от 1 с.л. топла вода и 1 с.л. амоняк. Когато напоите гъбата, хубаво минавате обувките си. Този метод действа и при модели от набук. Щом ги почистите обаче, не забравяйте да ги покриете/напръскате със специални средства за отблъскване на вода. В обувните магазини ще откриете разнообразие от такива продукти, като често това са спрейове. Боя за обувки също ще ви свърши работа.

Ако носите обувки от естествена кожа, трябва да ги обгрижвате със специални средства. Например продукти на базата на пчелен восък биха ви били добре от полза. Но за да сте напълно сигурни, най-добре се поинтересувайте как да се грижите за съответните обувки, щом ги купувате. Продавач-консултантът в обувния магазин ще ви даде по-конкретни съвети. 

8 трика срещу подхлъзване на леда през зимата (ВИДЕО)

От няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме как навън светът се превръща в снежна приказка. След това обаче излизаме, навлечени ...

За да са свежи обувките ви, задължително ги оставяйте на проветриво място, след като се приберете у дома. По възможност не носете едни и същи обувки два поредни дни, съветват специалистите.

Нека ботушите ви имат достатъчно време да се проветрят. Това възпрепятства размножаването на гъбички и лошата миризма на краката. Против втория проблем можете да напръскате всяка обувка и с по 2-3 капки етерично масло от чаено дърво, което убива лошите миризми и е ненадминато в борбата с гъбичките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com