Как кафето влияе на кръвното ви налягане

3551
Как кафето влияе на кръвното ви налягане
Снимка: iStock

Може временно да повиши кръвното налягане

Науката предполага, че физиологичните ефекти от пиенето на кафе могат да надхвърлят малка доза будност. Изследванията показват, че може да повиши кръвното налягане за кратко време след консумация.

Преглед на 34 проучвания показва, че 200–300 mg кофеин от кафе — приблизително количеството, което бихте консумирали в 1,5–2 чаши — води до средно увеличение от 8 mm Hg и 6 mm Hg съответно на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Яжте тези храни за по-ниско кръвно налягане

Този ефект се наблюдава до три часа след консумация и резултатите са сходни при хора с нормално кръвно налягане в началото и тези със съществуващо високо кръвно налягане.

Интересното е, че редовната консумация на кафе не е свързана със същото въздействие върху кръвното налягане - което може да се дължи на толерантността към кофеин, която се развива, когато обичайно го пиете.

Въз основа на тези данни може да настъпи леко до умерено повишаване на кръвното ви налягане след изпиване на чаша кафе — особено ако го пиете рядко.

Потенциални дългосрочни ефекти

Въпреки че кафето може да повиши кръвното ви налягане временно веднага след като го изпиете, този ефект не изглежда да се простира далеч отвъд краткосрочния план.

За хората с високо кръвно налягане настоящите изследвания показват, че ежедневната консумация на кафе е малко вероятно да окаже значително влияние върху кръвното налягане или общия риск от сърдечни заболявания.

Всъщност кафето може да осигури някои ползи за здравето.

За иначе здрави хора изследванията показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно е свързано с 15% намаление на риска от сърдечни заболявания и по-нисък риск от преждевременна смърт.

Кафето съдържа множество биоактивни съединения, за които е известно, че имат силни антиоксидантни ефекти и могат да намалят оксидативния стрес в тялото ви.

Някои изследователи теоретизират, че ползите за здравето от кафето могат да надхвърлят всички потенциални отрицателни ефекти, които кофеинът може да има върху тези, които го пият редовно.

Все пак са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как кафето влияе върху човешкото здраве в дългосрочен план. Засега изглежда, че е напълно безопасно и може дори да е полезен навик.

Трябва ли да избягвате кафето, ако имате високо кръвно налягане

За повечето хора умерената консумация на кафе е малко вероятно да има значителен ефект върху кръвното налягане или риска от сърдечни заболявания - дори ако преди това сте били диагностицирани с високо кръвно налягане.

Всъщност може да е точно обратното

Някои от биоактивните съединения, присъстващи в кафето, могат да предложат ползи за здравето, включително намален оксидативен стрес и възпаление.

Разбира се, прекомерното излагане на кофеин е непрепоръчително, особено ако вече имате високо кръвно налягане.

Ако все още не пиете кафе редовно, може да изчакате, докато кръвното ви налягане се контролира, преди да добавите тази напитка към рутината си, тъй като тя може да повиши кръвното ви налягане в краткосрочен план.

Имайте предвид, че яденето или пиенето на твърде много от всичко може да доведе до отрицателни последици за здравето - кафето не е изключение. Винаги е важно да поддържате баланс в начина си на живот и хранителните си навици.

Лекар разкри защо през есента трябва да се пие по-малко кафе

Редовната физическа активност, съчетана с диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, остава сред някои от най-добрите начини за насърчаване на здравословно кръвно налягане и здраве на сърцето.

Фокусирането върху тези видове здравословно поведение вероятно е по-добро използване на вашата енергия, отколкото да сте прекалено загрижени за приема на кафе.

Кафето е една от най-популярните напитки в света, но се смята, че причинява високо кръвно налягане.

Изследванията показват, че кафето може да доведе до краткотрайно повишаване на кръвното налягане.

Въпреки това не са открити дългосрочни връзки с повишаване на кръвното налягане или риск от сърдечни заболявания при хора, които го пият редовно.

По-скоро кафето може да подпомогне здравето на сърцето поради високото съдържание на антиоксиданти.

Въпреки че са необходими повече изследвания, пиенето на кафе в умерени количества вероятно е безопасен навик за повечето хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com