Как китайците използват китайското зеле за пречистване на кръвта?

3637
Как китайците използват китайското зеле за пречистване на кръвта?
Снимка: iStock

Китайското зеле, чиято родина, както подсказва името му, е Китай, се отличава от родното по формата на листата си – прилича по-скоро на марула, отколкото на родното зеле кьосе, известно с кръглата си форма. Brassica pekinensis и Brasicca chinensis са двата китайски вида зеле, познати на местните от повече от 1500 години.

По време на дългото съществуване, отглеждане, консумация на китайското зеле китайските учени са установили, че то има уникални свойства и здравословни ползи като удивителната сила да пречиства кръвта и подобрява кръвообращението.

Известно е и с безспорните си вкусови качества, като се съчетава отлично както с домати, моркови, чушки, яйца – на салата, така и с плодове или дори с джинджифил, соев сос и чили – в азиатското кулинарно изкуство. Може и да го сготвите, като ще забележите изключителното му предимство при варене – готово е многократно по-бързо от зелето, с което сте свикнали. Тези му предимства, съчетани с вкусовите качества и ползите за здравето, известни още на древните китайски лечители, правят китайското зеле предпочитана храна, която може да бъде разглеждана и като лекарство.

Кисело зеле или корейската туршия Кимчи – каква е разликата?

Китайско зеле – многото лица на полезния зеленчук

Известно е благотворното действие на китайското зеле за сърдечно-съдовата система. Китайците консумират китайското зеле за пречистване на кръвта, но това далеч не е единствената полза за здравето, която може да извлечем с консумацията му.

  • Китайското зеле е диетична храна, която помага за постигане и поддържане на здравословно тегло и за тънка талия. Съдържа пренебрежимо малко калории, а фибрите в него създават усещане за ситост.
  • Благодарение на същите тези фибри китайското зеле е полезно за храносмилателната система и чревния тракт.
  • Благотворно е въздействието му и при инфекции, като дори може да помогне за смъкване на високата температура и облекчаване на болките в гърлото.
  • Съдържа щедри количества калций и витамин К, с което се определя като храна за здрави кости и зъби не по-малко подходяща за целта от млечните продукти. Калцият и калият помагат и за контрола на кръвното налягане.
  • Китайското зеле е изключително полезно за зрението, тъй като съдържа бета-каротин, за който е доказано, че предпазва от катаракта и дегенерация на макулата.
  • Това удивително зеле е и източник на красота. Подпомага здравето на косата чрез повишаване на феритина в организма, с което помага при косопад. Когато говорим за визията, може да се насладите и на ползите от китайското зеле за кожата. Екзема, акне и пъпки, петна, бръчки, обезцветяване на кожата и кожни алергии са само малка част от кожните несъвършенства, които може да решите с консумация на китайско зеле.

Рецепта на деня: Салата с китайско зеле

Китайското зеле за пречистване на кръвта – истина или лъжа?

Коронарната артериална болест е водеща причина за смъртност в световен мащаб. Хроничните съдови заболявания, сред които е и водещата по смъртност атеросклероза, са резултат от имунни реакции, в резултат от които се образуват плаки и се наблюдават съдова ендотелна дисфункция, нарушава се кръвният поток. Необходима е превенция това да не се случи, като намаляване на възпалението и пречистването на кръвта е именно такава превенция, за която може да помогне китайското зеле. То не само пречиства кръвта, но е и ефективно средство за детоксикация, която е в основата на доброто общо здравословно състояние.

Консумацията на китайско зеле се препоръчва и при анемия. И с това далеч не се изчерпват ползите му за сърдечно-съдовата система, тоест и за кръвоносните съдове и кръвта, като полезните си свойства дължи на сложния си химичен състав и полезните микроелементи, които съдържа. Не е случайно, че китайското зеле се консумира по целия свят, а в Корея се е превърнало в национално ястие, наречено кимчи, ферментирала храна с още по-ярки ползи за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com