Как триглицеридите влияят на вашето здраве

5173
Как триглицеридите влияят на вашето здраве
Снимка: iStock

Високите нива на триглицериди могат да повишат риска от определени здравословни състояния, включително инсулт, инфаркт и чернодробно заболяване. Някои лекарства, промени в диетата и видове упражнения могат да помогнат за намаляването им.

Триглицеридите са най-разпространената форма на мазнини в тялото. То съхранява и използва този вид мазнини за енергия между храненията. Ако нивата на триглицеридите в кръвта са повишени, това може да означава, че сте изложени на висок риск от някои здравословни проблеми.

Какво представляват триглицеридите

Когато ядете, допълнителните калории, захар и алкохол, от които тялото ви не се нуждае те веднага, се превръщат в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки. Когато имате нужда от енергия, хормоните освобождават триглицериди.

Ако обикновено консумирате повече храни с високо съдържание на въглехидрати, отколкото изгаряте, може да имате високо ниво на триглицериди.

6 начина да понижите триглицеридите

Високите нива на триглицериди се считат за високорисков фактор за стесняване на артериите (атеросклероза), което може да доведе до инсулт, инфаркт и периферна артериална болест (ПАБ). Ако нивата на триглицеридите ви са високи, може да сте изложени на висок риск от панкреатит (възпаление на панкреаса) и чернодробно заболяване.

Триглицериди срещу холестерол

Триглицеридите и холестеролът се произвеждат в черния дроб и се консумират от храната. И двете циркулират в кръвта ви. Въпреки че има прилики, те имат различни функции:

Триглицеридите са вид мазнини или липиди, които съхраняват неизползвани калории.

Холестеролът е липопротеин, използван за изграждане на клетки, производство на определени хормони и генериране на витамин D.

Какви са причините и рисковете от високи нива на триглицериди

Вашите нива на триглицериди може да са високи въз основа на фактори като: фамилна анамнеза за висок холестерол, пиене на алкохол в излишък, диета с високо съдържание на захар и прости въглехидрати, наднормено тегло или затлъстяване, неконтролиран диабет, имате чернодробно или бъбречно заболяване, високо кръвно налягане, приемане на определени лекарства, като диуретици, хормони, кортикостероиди или бета-блокери, менопауза, пушене, заболяване на щитовидната жлеза.

Причина за безпокойство ли са ниските нива на триглицеридите

Тъй като ниските нива на триглицеридите обикновено не са причина за безпокойство, няма текущ диапазон за тях. По-ниските от нормалните нива на триглицеридите, като тези под 150 mg/dL, най-вероятно са отражение на следното: диета с ниско съдържание на мазнини, питателна диета, диета, включваща гладуване.

Ниските нива на триглицеридите също могат да бъдат индикация за основно състояние, като недохранване или малабсорбция, но тези състояния обикновено се идентифицират и диагностицират по други симптоми.

Какво трябва да знаете за високите триглицериди?

Кога трябва да посетите лекар

Тъй като високите нива на триглицеридите обикновено не причиняват никакви симптоми, те обикновено се забелязват, когато лекар назначи кръвен тест, който включва липиден панел.

Ако нямате високи рискови фактори, включително здравословни условия и някои фактори, свързани с начина на живот, лекарят ще назначи липиден панел на всеки няколко години, за да проверява нивата на холестерола и триглицеридите.

Ако вашите резултати от липидния панел показват над нормалните нива на триглицеридите, лекарят може да предложи промени в начина на живот, фокусирани върху диета и упражнения. Ако диетата и упражненията нямат желания ефект, те могат да препоръчат лекарства като статини или фибрати.

Ако вашият липиден панел от кръвен тест показва, че имате високо ниво на триглицериди, лекарят вероятно ще препоръча промени в начина на живот, като например упражнения и диета с ниско съдържание на прости въглехидрати, трансмазнини и храни с хидрогенирани масла или мазнини.

Обикновено тези промени в начина на живот ще подобрят цялостното ви здраве и ще намалят нивата на триглицеридите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com