Как влияе ябълковият оцет за здравето на костите?

18809
Как влияе ябълковият оцет за здравето на костите?
Снимка: iStock

Костните заболявания са сред най-сериозните, тъй като често са хронични, не подлежат на пълно излекуване, а има само поддържаща терапия, както и водят до социална изолация, тъй като причиняват затруднение в предвижването. Едно от най-разпространените заболявания на костите, което оказва пряко въздействие на подвижността, ограничавайки я, е остеопорозата – загубата на костна маса или т.нар. рехавост на костите, която засяга предимно, но не единствено жените в напреднала възраст и често се диагностицира постфактум – когато има необяснима фрактура на костите.

Остеопорозата е хронично заболяване на костите, при което е нарушен балансът на костно образуване и костно разграждане, което води до намаляването на костната маса. За жалост, дамите най-често измерват костната си плътност, когато проблемът стане сериозен и това затруднява лечението. Остеопорозата, макар да е най-разпространената болест, свързана с костите, далеч не е единствената. Ако имате оплаквания, редно е да се консултирате с лекар, за да бъде извършена диагностика и  да се предприемат своевременни мерки.

Това е важно и за да се изключи туморно заболяване или метастази в костите от други органи – болест, която е животозастрашаваща. Не отлагайте, ако не знаете причината за вашите проблеми. В случай, че е известна и се лекувате вече, то вероятно искате да знаете какво помага и какво вреди на здравето на костите и как влияят различите витамини и минерали. Ще стигнем и по-далеч и ще ви разкрием как влияя и някои храни като ябълковият оцет, който така щедро хапвате със салатките през лятото на костите.

1 лъжица ябълков оцет на гладно - ще сте слаби и в добро здраве

Кои витамини са полезни за здравето на костите?

Преди да разберете как влияе ябълковият оцет на костите, вижте кои са най-важните витамини за здравето им.

-          Витамин Д, наречен слънчев витамин, е сред най-важните за костите ви. Ако той липсва в тялото ви, не се изненадвайте, че костите страдат. Тъй като организмът не го произвежда сам, трябва да се набави чрез храната, което е по-трудно, или от природата – чрез слънцето. Ако не съумявате да достигнете нужните нива на витамин Д в организма, консултирайте се със специалист за допълнителен прием под формата на таблетки или други продукти на фармацевтичната промишленост.

-          Калций – няма начин да не знаете колко важен е калцият за здравите кости и зъби. Недостигът му се отразява пряко негативно на здравето на костите. Минералът се съдържа в редица храни и е по-лесно да си го набавите, но е важно да знаете, че за се абсорбира правилно, е нужен витамин Д. Ето защо страдащите от недостиг на витамин Д, често имат проблеми и с липсата на калций – не го абсорбират и дори за се хранят с продукти, богати на калций, това не помага. 

-          Витамин К е друг витамин, от който се нуждаете, за да държите остеопорозата и други хронични костни заболявания далеч от вас. Недостигът му също пречи на усвояването на калция. Той преобразува неактивния остеокалцин в активната му форма. Ролята на остеокалцина е да задържа молекулите на калция там, където са най-нужни – в костите.

Ето защо, ако страдате от костни проблеми, не трябва да се самолекувате или да си купите сами калций, а да се консултирате със специалист, който да провери имате ли недостиг на други минерали и витамини и да ви предпише продукт, който отговаря на нуждите ви. Самоцелният прием на даден витамин или минерал, полезен за костите, каквито всъщност са и бор, мед и манган, няма да помогне.

Какво вреди на здравето на костите – навици и храни

-          Злоупотребата с  тютюн.

-          Алкохол.

-          Липсата на двигателна активност.

-          Ранната менопауза.

-          Прекомерната консумация на месо.

-          Грешки в диетата.

-          Безалкохолни напитки, богати на фосфати, които вредят чрез понижаването на нивата на калций в кръвта.

-          Някои кисели храни. Като оцетът например.

Как да разпознаем истинския ябълков оцет?

Как влияе ябълковият оцет на костите?

Оцетът е киселина. Когато се чудите как влияе ябълковият оцет на костите, имайте предвид именно това. Помните ли една реклама на популярна паста за зъби и яйце, потопено в чаша с кола? Едната част от него се размекна, нали? Същото ще се случи и с кост, потопена в ябълков оцет. Ако не вярвате, може да направите експеримент и да се уверите. Така че отговорът на въпроса как влияе ябълковия оцет на костите е – отрицателно. И все пак ние консумираме този оцет, а не топим костите си в него, нали?

Освен това ябълковият оцет е определян като слаб, тъй като оцетната киселина съставлява 5-6% от ябълковия оцет. Това минимизира ли риска? Категоричен отговор няма, но е известно, че не е добре да прекалявате, тъй като пречи на абсорбацията на калция. Естествено, капка в салатата ви от краставици няма да разруши костите ви, но ако решите да отслабвате, пиейки ябълков оцет, то тогава вашите кости са в опасност. Дозата прави отровата в случая. А иначе самият ябълков оцет е полезен за редица заболявания и е добре да се капва в салатките, когато костите ви не са проблемни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно