Каква е истинската разлика между растителната диета и веганството

1842
Каква е истинската разлика между растителната диета и веганството
Снимка: RitaE / Pixabay

Каква е разликата между веганската и растителната диета? Има ли изобщо разлика?

Въпреки че тези две неща може да изглеждат познати (и двете имат нещо общо с растителната храна, прав ли съм?), те всъщност не са едно и също. Нека да разгледаме и двата варианта, за да разберем как спазването на растителна диета е различно от това да си веган, така че можете да изберете какво ви харесва повече (ако изобщо ви харесва).

По-безопасни ли са месните алтернативи на растителна основа от обикновеното месо?

Веган

Докато много хора смятат, че веганството е равно на специфична форма на диета, това всъщност е често срещано погрешно схващане. Веганството наистина предполага въздържане от употребата на всички продукти на животинска основа, но не свършва дотук. Етиката и философията на веганския начин на живот се основават на убеждението, че другите живи същества не са стока, а индивидуални форми на живот и хората не могат да се отнасят към тях просто като към материал за различни стоки и храна.

Веганите не използват кожи, кожени дрехи, козметика, тествана върху животни или направена със съставки от животински произход (напр. мед, желатин, млечни продукти и др.). Казано по-просто, този начин на живот е свързан с избора на опции без жестокост във всички аспекти на живота ви (което не се ограничава само до въпроси, свързани с храната), където нито едно животно не е страдало за целите на създаването на продукт.

Ако човек яде само растителна храна (без месо, млечни продукти или яйца), това означава, че е строг вегетарианец, което предполага само диета без жестокост, но не засяга непременно други области на живота. Например строг вегетарианец може да си купи сенки за очи от фирма, която тества продуктите си върху животни, докато веганът не би го направил.

Диета на растителна основа

На пръв поглед разликата между веганската и растителната диета не е толкова очевидна. Хората, които избират растителна диета, също избягват съставки и продукти от животински произход като месо, риба, птици, млечни продукти и яйца. Те също така основават ястията си на храни от растителен произход.

Полезни или вредни са вегетарианството и веганството?

Въпреки това, докато веганите могат да се лекуват с продукти с растителен произход, но не толкова здравословни продукти като чипс, пържени картофи или други преработени храни (да, веганите също ядат бърза храна), последователите на растителната диета се фокусират върху яденето на непреработени или минимално преработени цели храни. Бялото брашно, твърде много олио, рафинираната захар са забранени за този тип диета, където основната грижа е в областта на личното здраве. Тази опция се съсредоточава върху цели, здравословни, чисти продукти като основен източник на храна.

И така, сравнявайки растителната диета с вегетарианския и веганския начин на живот, можем да видим, че те са различни. Малък съвет, който трябва да запомните:

Диетата на растителна основа е повече за поддържането й здравословна.

Разбира се, тези два „противоположни полюса“ представляват само основна тенденция. Някои вегани се грижат за здравето си и също се въздържат от преработени храни, а някои от хората, които избират растителна диета, също се грижат за своя етичен избор.

Изборът на това, което е правилно за вас, може да отнеме известно време. Помислете за вашата мотивация: етични съображения ли са или желание да сте по-здрави? Ако ви е грижа и за двете, това е страхотно! Започнете с малки стъпки, експериментирайте и не се страхувайте от пропуски. Със сигурност ще придобиете нов опит и ще опитате много вкусна храна по пътя!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com