Какво означава бялата плака по езика? Симптомите могат да бъдат тревожни

5213
Какво означава бялата плака по езика? Симптомите могат да бъдат тревожни
Снимка: iStock

Бялата плака по езика може да бъде причина за безпокойство, тъй като може да показва скрит здравословен проблем. Симптомите, свързани с бялата плака по езика, могат да бъдат тревожни и да накарат хората да потърсят лекарска помощ за поставяне на правилна диагноза и лечение.

Един от основните симптоми на бялата плака по езика е видимо покритие, което изглежда бяло или жълтеникаво на цвят. Това покритие може да варира по дебелина и структура - от тънък филм до по-съществен слой. Плаката може да покрива определени области на езика или да се простира по цялата му повърхност. Наличието на това покритие често е придружено от други забележими признаци.

Бял език при възрастни - какво да правим

Лошият дъх или халитозата е често срещан симптом, свързан с бялата плака по езика. Натрупването на бактерии и остатъци по повърхността на езика може да доведе до отделяне на неприятно миришещи съединения, което води до постоянен лош дъх. Лицата, които изпитват необяснима и упорита халитоза, трябва да обмислят бялата плака по езика като потенциална причина.

Друг тревожен симптом са промените във вкуса или постоянният метален вкус в устата. Наличието на бяла плака може да повлияе на рецепторите за вкус на езика, което води до изкривено или неприятно усещане за вкус. Тази промяна във вкуса може да повлияе на апетита и цялостното удоволствие от храната.

Дискомфортът или болката също могат да съпътстват бялата плака по езика. Натрупването на плака може да раздразни повърхността на езика, причинявайки дискомфорт, чувствителност или усещане за парене. В някои случаи хората могат да изпитват затруднения при преглъщане или усещане за сухота в устата.

Червен език при възрастни - какво ни показва това

Бялата плака по езика понякога може да бъде признак на гъбична инфекция в устната кухина, известна като орална млечница. Това състояние често се характеризира с наличието на кремавобели лезии по езика и други повърхности на устната кухина. В допълнение към гореспоменатите симптоми, хората с орална млечница могат да изпитват зачервяване и болезненост в устата.

Въпреки че тези симптоми могат да бъдат тревожни, важно е да се признае, че белите налепи по езика могат да имат различни основни причини, включително лоша устна хигиена, тютюнопушене, сухота в устата и някои медицински състояния. В някои случаи бялата плака може да е признак на по-сериозни здравословни проблеми, като диабет или автоимунни нарушения.

Ако човек забележи постоянна бяла плака по езика, придружена от тревожни симптоми, е изключително важно да се консултира със здравен специалист. Може да се наложи обстоен преглед, включително преглед на медицинската история, за да се установи основната причина за симптомите и да се определи подходящ курс на действие за лечение и контрол. Ранното откриване и намеса могат да помогнат за справяне с основните здравословни проблеми и облекчаване на свързаните с тях симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com