Какви добавки задължително трябва да пиете, ако спрете месото

12905
Какви добавки задължително трябва да пиете, ако спрете месото
Снимка: Istock/Guliver

Има различни причини, поради които може да ограничим месото и животинските продукти в менюто си. Докато някои хора просто не ги харесват, други правят този избор по здравословни или етични съображения. Всъщност не само хората, които избягват животинските продукти, се сблъскват с недостига на елементи. Изследванията показват, че това е широко разпространен проблем, чиито симптоми често се пренебрегват.

Дефицитът на важни витамини и минерали неусетно краде от енергията, води до здравословни проблеми и дори влияе на настроението ви. За да поддържаме оптималните функции на организма, е важно да му осигурим необходимите вещества, регулиращи жизнените процеси. Ето кои 6 елемента е важно да следим, ако ограничаваме или не консумираме месни продукти.

В12

Това е много важен витамин, свързан с метаболизма, нивата на енергия, кръвоносната и нервната система. Недостигът му може да има сериозно отражение върху здравословното ни състояние, а според статистиката този дефицит е сред най-често срещаните. В12 се съдържа в месните продукти, но дефицитът определено се проявява не само при вегетарианците, защото много хора не го усвояват пълноценно. Добре е да следите нивата на този елемент или да го приемате като хранителна добавка. Някои растителни източници на В12 са водораслите Нори и хранителната мая.

Знаете ли каква е разликата между белите и кафявите яйца?

Омега-3

Този тип мастни киселини са от съществено значение за здравето, а можем да си ги набавим само чрез храни и добавки. Основните видове Омега-3 мазнини са ALA (алфа-линоленова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). ALA се съдържа в някои растителни източници, но другите две разновидности се намират предимно във водораслите и рибата. DHA е основна структурна мазнина в мозъка и очите, като е свързана още с функциите на паметта, езика, емоциите и вниманието. Може да си набавите Омега-3 под формата на добавка или от храни като чиа, ленено семе и авокадо.

Видите ли бели ивици по пилешкото месо - НЕ го купувайте

Суровото пилешко месо обикновено е розово, но може да забележите някои бели ивици върху пилешките гърди. Ако е така, вероятно сте се чу...

Желязо

Елементът е необходим за производството на кръвни клетки и пренасянето на кислород до различните части на тялото. Той се среща под две форми (heme и nonheme), като едната идва от животните, а другата от растителните храни. Желязото, което се съдържа в месото е по-лесно за усвояване, а освен това често не консумираме достатъчно от растителните му източници (като бобови култури, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци). Дефицитът на желязо може има сериозно отражение върху здравето, затова е добре количеството му да се следи.

Калций

Минералът е важен за костите, мускулите и сърцето, а изследванията показват, че нивата му обикновено са най-ниски при веганите. Калцият се съдържа в соевите продукти, както и някои ядки, семена и бобови култури. Ако не успявате да си набавите достатъчно количество от растителни източници, може да се възползвате от хранителна добавка, за да си осигурите оптималните за организма количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com