Какви инфекции можете да хванете от мръсни ръце?

5518
Какви инфекции можете да хванете от мръсни ръце?
Снимка: iStock/Guliver

Мръсните ръце могат да послужат като среда за размножаване на различни патогени, поради което хигиената на ръцете е от решаващо значение за предотвратяване на предаването на инфекции. Безброй инфекциозни заболявания могат да се разпространят чрез контакт със замърсени ръце, което подчертава значението на редовното миене на ръцете. Ето някои често срещани инфекции, които могат да се предадат чрез мръсни ръце.

Респираторни инфекции

Респираторни заболявания като обикновена настинка, грип и COVID-19 могат да се разпространяват чрез дихателни капки, които попадат върху повърхности. Когато замърсените ръце докоснат носа, устата или очите, тези вируси могат лесно да навлязат в организма, което води до инфекция.

Стомашно-чревни инфекции

Няколко стомашно-чревни инфекции се предават по фекално-орален път. Патогени като норовирус, ротавирус и салмонела могат да се намират във фекалиите и да замърсят ръцете. Неправилната хигиена на ръцете след ползване на тоалетна или преди работа с храна може да улесни предаването на тези инфекции.

Кожни инфекции

Много кожни инфекции се причиняват от бактерии или гъбички и могат да се предадат чрез пряк контакт със замърсени ръце. Примери за това са импетиго, пръстеновиден червей и стъпало на атлет. Тези инфекции могат лесно да се разпространят в пренаселена среда, като например в училища, спортни зали и здравни заведения.

Ръцете издават от какви болести страда човек. Как да го разберем?

Очни инфекции

Конюнктивитът, известен като розово око, е инфекция на конюнктивата на окото. Тя може да бъде причинена от вируси или бактерии и е силно заразна. Докосването на очите с неизмити ръце или споделянето на заразени предмети като кърпи или калъфки за възглавници може да доведе до предаване на тези инфекции.

Инфекции, предавани по полов път

Някои полово предавани инфекции, като генитален херпес, човешки папиломен вирус и хламидия, могат да се предават чрез контакт кожа-до-кожа. Ако човек с инфекция докосне гениталната си област и след това докосне друг човек, патогените могат да се предадат.

Заболяване на ръцете, краката и устата

Тази вирусна инфекция често засяга малки деца. Тя се разпространява чрез контакт със заразени дихателни капки, изпражнения или течност от мехурите, които се образуват по ръцете, краката и вътрешността на устата. Неподходящата хигиена на ръцете може да допринесе за предаването на това заболяване.

Хепатит А

Хепатит А е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Предава се предимно по фекално-орален път. Замърсените ръце могат да внесат вируса в организма, ако не се спазват подходящи практики за измиване на ръцете след използване на тоалетна или преди работа с храна.

Как да се предпазите от болестта на мръсните ръце?

Стомашен грип (вирусен гастроентерит)

Тази силно заразна инфекция причинява възпаление на стомаха и червата. Тя може да бъде причинена от различни вируси, включително норовирус и ротавирус. Мръсните ръце могат да разпространят вируса чрез директен контакт с повърхности или предмети, които са били замърсени от заразен човек.

Предотвратяването на предаването на тези инфекции изисква прилагането на добри практики за хигиена на ръцете. Измиването на ръцете със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, особено преди хранене, след използване на тоалетната и след пребиваване на обществени места, е от решаващо значение. При липса на вода и сапун като алтернатива могат да се използват дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Редовната хигиена на ръцете не само предпазва хората от разболяване, но и помага за предотвратяване на разпространението на инфекции в общностите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com