Какви са ползите от райската ябълка?

22366
Какви са ползите  от райската ябълка?
Снимка: Светлана Бердник / Pixabay

Ареалът на разпространение на райската ябълка е в умерените и тропически климатични зони. Нейната родина е Китай. В целия свят от това растение има общо няколкостотин вида. Дърветата от някои сортове живеят до 500 години.

В състава на райската ябълка има много витамини, особено А, С и В. Също и микроелементи – затова тя е полезна за профилактика на витаминен дефицит и желязодефицитна анемия, прилага се за лечение на скорбут. Йодът в нея попълва недостига от това вещество в човешкия организъм и намалява опасността от неразположения в щитовидната жлеза.

Концентрацията на киселини в този плод е ниска, което е позитивно за стомашно-чревния тракт в случаи на пептична язва, бъбречни и чернодробни неразположения. Антибактериалните свойства помагат в борбата с патологии на чревната флора.

Райска ябълка е полезна при усложнения в сърцето и кръвоносните съдове. Намалява риска от атеросклероза, а диуретичният ефект помага за спадане на отоци по причина на лошо сърдечно функциониране. 

При някои заболявания тя е противопоказна и консумацията й е забранена. Съдържа около 25% захароза, затова диабетиците и хората с увреден панкреас не трябва да я ядат.

Танините, придаващи й стипчив вкус, може да бъдат опасни. Повечето от тях са в кората, затова е най-добре да я обелите. Танините пречат на храносмилането - формират лепкава маса, а тя на свой ред слепва парчетата храна. Затова деца под 3 години не бива да ядат райска ябълка. С повишена предпазливост да се консумира от хора, страдащи от запек и хемороиди. При преяждане райската ябълка е в състояние да предизвика и обратен ефект - диария и повръщане.

Райската ябълка се влага в козметични изделия. Високата концентрация на ретинол, витамини С и Р спомага за подобряване на зрението. Подмладява кожата и намалява омазняването й, изглажда бръчките. За целта прясна кашица от плодове се нанася по лицето.

В диетологията райската ябълка е приложима като източник на енергийно ценна захароза, тоест, като заместител на бързите въглехидрати. Райската ябълка е добър десерт вместо обичайните сладкиши – но, така или иначе, е сладка и консумацията й трябва да се ограничава. Свежите плодове имат по-ниско съдържание на калории от сушените. Калорийното съдържание на свежа райска ябълка е 55 kcal в 100 г плод.  Не съдържа мазнини и холестерол.

Йодът в нея предпазва от заболявания на щитовидната жлеза. За да се задоволят необходимостите на организма от това вещество, е достатъчно да консумирате само 2 плода дневно.

Райската ябълка има диуретични свойства, което намалява риска от уролитиаза. Полезна е и при запек, но в ограничени количества, за да не предизвика обратния ефект. Райските ябълки съдържат много вода и фибри (целулоза), които оказват леко слабително въздействие. 

Райската ябълка се употребява в някои национални кухни при направата на салати и десерти (пудинги, желета, конфитюри), дори в състава на ястия с месо и безалкохолни напитки. Яде се предимно свежа, но също така се суши и захаросва. 

Салата от райска ябълка

Макар да е сладка, райската ябълка е добре съчетаема със солени храни и месо. Ето една салата, която е идеална за предиобедна закуска или като едно от ястията за обяд:

- райска ябълка - 2 бр.;

- кромид лук - 1 глава.;

- гърди от мисирка (пуйка) – 200 гр.;

- маруля - 1 бр.;

- тиквени семки (белени) - 1 с. л.;

- чер и червен пипер, други подправки на вкус - 1 ч. л.

Сварете пуешките гърди в подсолена вода. Охладете ги, нарежете на резени, овкусете с желаните от вас подправки. Нарежете лука на полумесеци, а райската ябълка – както желаете. Марулята накъсайте на едри парчета.

Когато купувате райски ябълки, гледайте за това

Райската ябълка е един от най-полезните плодове. За съжаление няма как да й се наслаждаваме за дълго време. Тя се предлага на пазара ед...

Смесете съставките, овкусете със сол и зехтин. Поръсете с тиквените семки.

Смути с райска ябълка

С този плод стават приятни десертни напитки. Ето, например, тази е истински витаминен коктейл:

- райска ябълка - 2 бр.;

- ябълки - 2 бр.;

7 проблема, от които ще ви избави райската ябълка

Сочнa, сладка и вкусна - райската ябълка е естествен антиоксидант. Но това далеч не са всичките  ѝ предимства: тя е много полезна ...

- джинджифил – кубче със страна 1 см;

- канела - 1 щипка;

- вода - 150 мл.

Обелете плодовете, отстранете семките им, след това ги режете на кубчета. Обелете джинджифила и го настържете. Изсипете всичко в блендер и разбийте до хомогенна маса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com