Какви са рисковете, свързани с недостига на фолиева киселина?

2509
Какви са рисковете, свързани с недостига на фолиева киселина?
Снимка: iStock

Фолиевата киселина, известна също като витамин В9, играе решаваща роля в различни телесни функции, поради което нейният недостиг предизвиква сериозна загриженост. Въпреки че е широко призната нейната важност по време на бременност за предотвратяване на вродени дефекти, рисковете, свързани с недостига на фолиева киселина, се простират и извън този критичен етап от живота. Тук ще се запознаем с потенциалните рискове за здравето, свързани с недостатъчния прием на фолиева киселина.

Дефекти на невралната тръба: Дефицитът на фолиева киселина по време на бременност е може би най-известният риск. Той увеличава вероятността от дефекти на невралната тръба, които могат да доведат до сериозни усложнения за развиващия се плод. Спина бифида и аненцефалия са два такива дефекта, които могат да имат последици за цял живот.

Анемия: Фолиевата киселина е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Недостигът ѝ може да доведе до мегалобластна анемия, която се характеризира с производството на необичайно големи и недоразвити червени кръвни клетки. Анемията може да доведе до умора, слабост и намалена способност за пренасяне на кислород в кръвта.

Какви са рисковете от недостиг на фолиева киселина?

Сърдечно-съдови проблеми: Недостатъчните нива на фолиева киселина се свързват с повишен риск от сърдечносъдови проблеми. Тя може да повиши нивата на хомоцистеина, което от своя страна може да допринесе за сърдечни заболявания, образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

Когнитивно увреждане: Фолиевата киселина участва в различни неврологични процеси. Нейният недостиг е свързан с когнитивни нарушения, включително проблеми с паметта и по-висок риск от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Депресия и разстройства на настроението: Фолиевата киселина е от съществено значение за производството на невротрансмитери като серотонин и допамин. Ниските ѝ нива са свързани с повишен риск от разстройства на настроението, включително депресия. Адекватният прием на фолиева киселина може да допринесе за подобряване на психичното състояние.

Риск от рак: Някои проучвания показват, че недостигът на фолиева киселина може да е свързан с повишен риск от някои видове рак, особено колоректален рак. Смята се, че достатъчният прием на фолиева киселина играе роля за възстановяването и поддържането на ДНК.

Усложнения при раждане: В допълнение към дефектите на невралната тръба, недостатъчното количество фолиева киселина по време на бременността може да доведе до други усложнения като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и проблеми с развитието на бебето.

Стомашно-чревни проблеми: Недостигът на фолиева киселина може да допринесе за храносмилателни проблеми, включително диария, и да доведе до усложнения като възпаление на езика и устата.

Кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер?

Отслабена имунна система: Фолиевата киселина е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Недостигът ѝ може да наруши способността на организма да се бори с инфекциите, което прави хората по-податливи на заболявания.

Предотвратяването на недостига на фолиева киселина е сравнително лесно. Често той може да бъде овладян чрез промени в хранителния режим, включително консумация на богати на фолиева киселина храни като зеленолистни зеленчуци, бобови растения и обогатени зърнени храни. В някои случаи може да се препоръчат хранителни добавки, особено при бременни жени и лица с определени заболявания, които влияят на усвояването на фолиевата киселина.

Рисковете, свързани с недостига на фолиева киселина, са многостранни и засягат различни аспекти на физическото и психическото здраве. Осигуряването на адекватен прием на този основен витамин е от решаващо значение за цялостното благосъстояние и е особено важно по време на бременност, за да се предотвратят сериозни вродени дефекти. Като се съобразявате с начина си на хранене и, ако е необходимо, използвате добавки според указанията на медицински специалист, можете да намалите риска от тези потенциални здравословни усложнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com