Какви са всъщност ефектите на кофеина върху тялото

3608
Какви са всъщност ефектите на кофеина върху тялото
Снимка: Istock

Освен че ви дава тласък на енергия, кофеинът може да намали риска от определени състояния. Но консумацията на твърде много може да доведе до по-малко желани ефекти като главоболие, объркване и високо кръвно налягане.

Много от нас разчитат на сутрешна чаша кафе или доза кофеин следобед, за да ни помогнат да преживеем деня. Но кофеинът прави много повече от просто да ви държи будни. Това е стимулант на централната нервна система, който влияе на тялото ви по много начини.

Познаването на симптомите на кофеина и неговите дългосрочни ефекти върху тялото ви може да ви накара да се замислите дали да не изпиете тази четвърта чаша кафе.

Кофеинът сам по себе си не осигурява хранителна стойност. Безвкусно е, така че не е задължително да знаете дали е и в храната ви. Дори някои лекарства може да съдържат кофеин без ваше знание.

Тази съставка почти винаги причинява някои симптоми. Като минимум може да се почувствате по-енергични, но с течение на времето твърде много кофеин може да причини симптоми на отнемане.

Какво е влиянието на кофеина върху хранителното поведение

Тъй като консумирате едно и също количество кофеин на дневна база, тялото ви развива толерантност към него. Други фактори като вашата възраст, телесна маса и цялостно здраве също могат да определят поносимостта ви към кофеина. Ако искате да намалите количеството кофеин, което приемате, най-добре е да намалявате консумацията си бавно.

Централна нервна система

Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система. Когато достигне мозъка ви, най-забележимият ефект е бдителността. Ще се чувствате по-будни и по-малко уморени, така че това е често срещана съставка в лекарства за лечение или управление на сънливост, главоболие и мигрена.

Проучванията също така установяват, че хората, които пият кафе редовно, имат по-малък риск от развитие на Алцхаймер и деменция и намаляват риска от самоубийство с 45 процента. Тези ползи са ограничени до хора, които пият кафе с високо октаново число, а не кафе без кофеин. Някои хора смятат кафето за здравословна напитка, но както повечето храни, прекомерното угаждане може да причини странични ефекти.

Например, твърде много кофеин може да ви причини главоболие. Това е свързано предимно с отнемането на кофеин. Кръвоносните съдове в мозъка ви свикват с ефектите на кофеина, така че ако внезапно спрете да приемате кофеин, това може да причини главоболие.

Други симптоми на отнемане на кофеин включват:

  • безпокойство
  • раздразнителност
  • сънливост

При някои хора внезапното оттегляне може да причини тремор.

Въпреки че е изключително рядко, възможно е и предозиране с кофеин. Симптомите на предозиране включват:

  • объркване
  • халюцинации
  • повръщане

Предозирането може да доведе до смърт поради конвулсии. Предозирането се случва при консумация на големи количества кофеин, най-често в енергийни напитки или хапчета за отслабване. До 400 милиграма кофеин се считат за безопасни, според Mayo Clinic. Това се равнява на около 4 чаши кафе, въпреки че количеството кофеин в напитките варира значително.

Храносмилателна и отделителна системи

Кофеинът увеличава количеството киселина в стомаха ви и може да причини киселини или разстроен стомах. Допълнителният кофеин също не се складира в тялото ви. Обработва се в черния дроб и излиза през урината. Ето защо може да имате повишено уриниране малко след прием на кофеин.

Ако имате стомашни проблеми, като киселинен рефлукс или язви, попитайте Вашия лекар дали е добре да приемате кофеин.

Кръвоносна и дихателна системи

Кофеинът се абсорбира от стомаха ви. Той достига най-високите си нива в кръвния поток в рамките на час или два.

Кофеинът може да повиши кръвното ви налягане за кратко време. Смята се, че този ефект се дължи или на повишаване на адреналина, или на временно блокиране на хормоните, които естествено разширяват артериите ви. При повечето хора няма дългосрочен ефект върху кръвното налягане, но ако имате нередовен сърдечен ритъм, кофеинът може да накара сърцето ви да работи по-усилено. Ако имате високо кръвно налягане (хипертония) или проблеми, свързани със сърцето, попитайте Вашия лекар дали кофеинът е безопасен за консумация.

Предозирането на кофеин може да причини ускорен или неправилен сърдечен ритъм и проблеми с дишането. В редки случаи предозирането с кофеин може да доведе до смърт поради конвулсии или неправилен сърдечен ритъм.

Kофеинът повишава способността на човек да придобива нови знания

Скелетна и мускулна системи

Кофеинът в големи количества може да попречи на усвояването и метаболизма на калций. Това може да допринесе за изтъняване на костите (остеопороза). Ако консумирате твърде много, кофеинът може също да причини свиване на мускулите ви.

Ако изпитвате отнемане на кофеин, симптомът може да включва болки в мускулите.

Репродуктивна система

Кофеинът преминава в кръвта и преминава в плацентата. Тъй като е стимулант, може да доведе до ускоряване на сърдечната честота и метаболизма на вашето бебе. Твърде много кофеин също може да причини забавен растеж на плода и повишен риск от спонтанен аборт. В повечето случаи малко кофеин е безопасно по време на бременност.

Трябва да ограничите консумацията на кофеин между 200 и 300 милиграма на ден, ако се опитвате да забременеете. Има някои доказателства, че големи количества кофеин могат да попречат на производството на естроген и метаболизма, необходими за зачеване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com