Какви са най-първите признаци на бременността, които остават незабелязани?

3498
Какви са най-първите признаци на бременността, които остават незабелязани?
Снимка: iStock/Guliver

Началните симптоми на бременността може да бъдат така фини, че само някои жени да им обърнат внимание - в повечето случаи те остават незабелязани. Гинеколожката д-р Мелиса Аморозо Кущодио разказва за проблема и неговото решаване. 

Първите 7 дни

Характерните признаци в началните дни на бременността са най-трудни за забелязване.

1. Розово вагинално течение

Щом яйцеклетката е оплодена, е възможно да се получи течение, леко оцветено в розово. Всъщност, това е нормалното менструално течение, което жената получава ежемесечно, но със следи от кръв поради внедряването на оплодената яйцеклетка в матката. Може да възникне от няколко минути до 3 дни след половия акт. Понякога се забелязва само, след като жената се избърше след уриниране.

15 начина да разберете дали сте бременна без тест

2. По-плътно течение

По причина на значителните хормонални промени, които настъпват след мига на зачеването, за някои жени е нормално да имат по-гъсто от нормалното вагинално течение. То не е непременно розово. Когато е съпроводено с лоша миризма или признаци като болка и/или сърбеж, е твърде важно да посетите гинеколог, защото може да означава вагинална инфекция.

3. Коремни спазми и подуване

Подуването на корема е също един от началните симптоми на бременност в първата и втората седмица. Засиленият приток на кръв и адаптирането към нарастването на матката са най-сериозните причини, а това явление може да бъде объркано със слаби до средни по интензитет менструални спазми. Възможна е и лека загуба на кръв, подобна на менструалната, но в по-малки количества.

Първите 2 седмици

Признаците, които започват постепенно да се забелязват около втората седмица, са сред най-характерните за бременността.

4. Лесна умора и сънливост

Умората е сред най-често срещаните признаци. Тя е нормално да нараства първите 12 седмици, докато организмът приспособи цялостния си метаболизъм, за да подсигури необходимата енергия за развитието на бебето. Съответно жената започва да усеща, че работата и задачите, които спокойно е вършила преди, стават много изтощителни и й се налага да спи повече от 10 часа нощем, за да възстановява енергията си.

5. Чувствителни гърди и потъмняване на ареолите

В първите две седмици на бременността е възможно жената да усети, че гърдите й стават по-чувствителни. Причина за това е въздействието на хормони, стимулиращи млечните жлези, които я подготвят за кърмене. Увеличава се и обемът на гърдите, та след раждането да поддържа нуждите на бебето. Жената може също да забележи изменения в ареолите, които са склонни да потъмняват повече от нормалното - поради увеличаване на кръвния поток в тези зони.

6. Закъснение или липса на менструация

Обикновено именно отсъствието на менструация е най-очевидният симптом на бременност, тъй като по време на бременност жената престава да има менструален цикъл, за да позволява на плода да се развива правилно в матката. Този признак възниква поради увеличаването на производството на хормона бета-hCG – той възпрепятства яйчниците да продължават с освобождаването на зрели яйцеклетки. Отсъствието на менструация е възможно да настъпи до 4 седмици след зачеването.

7. Отвращение от силни миризми

Много често жените в началото на бременността изпитват отвращение от силните миризми, дори и да са очевидно приятни, например от парфюм. Някои жени може да чувстват промяна също и във вкуса на по-рано приятни им храни, даже лакомства – който вкус става по-интензивен и неприятен.

Какво никога не трябва да се прави по време на бременност?

8. Изменения в настроението

В първите две седмици на бременността жената може да почувства някои необичайни, странни, дори изненадващи промени в настроението. Доста често се случва бременните жени да плачат сякаш без причина. Всъщност, причина има – това са силните хормонални изменения, които са нормални при бременност и предизвикват дисбаланс в нивото на невротрансмитерите, правейки настроението по-нестабилно.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. В никакъв случай не се самолекувайте и задължително търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com