Какво е "Синдром на самозванеца" и страдате ли от него?

1608
Какво е "Синдром на самозванеца" и страдате ли от него?
Снимка: iStock/Guliver

Някога чувствали ли сте, че не заслужавате успеха си? Е, не сте сами. Много успели хора - знаменитости, лидери и предприемачи са страдали от чувството, че са „заблудили” света, карайки го да ги мисли за талантливи и достойни, и че всеки момент ще ги изобличат като измамници. Това е определението за „синдром на самозванеца” /СС/. От него могат да страдат хора с различни професии и обществени прослойки, въпреки че жените и малцинствата са по-често засегнати от него.

Някои психолози вярват, че СС е свързан с начина, по който реагираме на лошите преживявания в живота си. Отговорите могат да бъдат опростени като песимистичен и оптимистичен.

Песимистите често вярват, че лошите събития ще продължат дълго време и ще подкопаят всичко, което са постигнали, за което те самите са си виновни. Оптимистите са по-склонни да мислят, че лошото събитие е само временно явление и гледат на него като на еднократно събитие. По-малко вероятно е да започнат да се самообвиняват. Въпреки, че оптимистите не винаги са прави, те са по-малко склонни да страдат от тревожност и депресия. И, разбира се, от СС.

Прост трик със студена вода, който показва дали сте здрави

За песимист със СС грешката е опасна и неприемлива. Ако не се чувствате достойни за своя успех, тогава всяка грешка може да ви изложи като измамник. Безброй известни личности и други успешни хора са споделяли, че са преживели СС и са се борили с него в живота си. Ето някои от по-известните личности, страдали от него:

Ема Уотсън

Ема Уотсън признава, че се е чувства като самозванец, когато в началото на кариерата си получавала похвала за актьорските си способности. Тя казва, че чувството се засилвало с нарастването на популярността и успеха й и понякога й се е струвало невероятно, че е „излъгала” толкова много хора.

Том Ханкс

Носителят на „Оскар” Том Ханкс е споделял в интервюта, че каквото и да е постигал, понякога си е задавал въпроса кога ли всички ще разберат, че е „измамник” и ще му отнемат всичко това.

Натали Портман

Талантливата актриса, също наградена с „Оскар” и възпитаничка на Харвардския университет си спомня, че често се е чувствала така, сякаш трябва да се доказва непрекъснато като студентка. В холивудската си кариера тя също е изпитвала нужда да докаже на всяка цена, че не е „тъпа актриса”.

Очевидно дори и най-успешните хора понякога чувстват, че не са достатъчно добри, че могат да бъдат „разкрити” и да загубят постигнатото и уважението на околните във всеки един момент. И така, какво може да направи обикновеният човек, за да преодолее това?

1. Опитайте се да си записвате в дневник моментите, когато се чувствате недостойни за успехите си. Това е добро начало, защото ще ви позволи да анализирате колко реалистични са вашите убеждения и да им противодействате.

2. Говорете с хора, на които имате доверие и им се възхищавате. Може да бъдете изненадани и насърчени да чуете, че някои от тях понякога изпитват същите страхове и съмнения като вас.

3. Създайте план за противодействие на вътрешния си „негативен” глас, омаловажаващ постиженията или качествата ви. Някои хора си записват добрите думи и отзиви, които са получили във важни моменти от живота си. Можете да си ги припомните, когато започнете да се съмнявате в себе си.

4. Не е реалистично да мислите, че всички положителни неща, които се случват, са благодарение на някой друг или че току-що сте извадили страхотен късмет. Приемете, че животът ви се формира от вашите собствени действия. Това означава, че можете да поемете отговорност и за успехите си. Научете се да им се радвате!, „Star Insider”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com