Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

7250
Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?
Снимка: iStock

Изборът на храни и напитки, които правите всеки ден, оказва влияние на вашето здраве. По-честото избиране на здравословни храни и напитки може да помогне за предотвратяване или справяне с много проблеми със здравето при жените.

Какво е здравословно хранене?

Това е начин на хранене, който подобрява вашето здраве и помага за предотвратяване на болести. Това означава да избирате различни видове здравословна храна от всички хранителни групи през повечето време в точните количества за вас. Здравословното хранене също означава да не ядете много храни с добавена захар, натрий (сол) и наситени и трансмазнини.

Здравословното хранене също означава получаване на хранителни вещества предимно от храна, а не от витамини или други добавки. Някои жени може да имат нужда от витамини, минерали или други добавки в определени моменти от живота, като преди или по време на бременност. Но през повечето време трябва да получават основните си хранителни вещества по естествен път.

6 храни, които не трябва да ядете преди лягане

От колко калории имат нужда жените?

Количеството калории, от което се нуждаете, се основава на вашето ниво на физическа активност, възраст, височина, тегло и други уникални здравословни съображения, като например дали сте бременна или кърмите.

Как изглежда здравословното хранене?

Закуските могат да бъдат добър начин да попълните плодовете и пълнозърнестите храни, които може да сте пропуснали по време на хранене. Повечето от нас не се нуждаят от сложни програми за броене на калории или специални рецепти за здравословно хранене.

Някои прости съвети за подобряване на хранителните ви навици са да ядете повече зеленчуци, да похапвате по-често плодове и да готвите у дома повече всяка седмица.

- Плодове и зеленчуци. Употребявайте ги ежедневно. Пробвайте да запълните около половината от чинията си със зеленчуци и плодове по време на хранене. Повечето жени не получават достатъчно плодове и зеленчуци. Яжте цели плодове (не сок) и опитайте различни видове зеленчуци през седмицата.

- Протеин. Яжте различни видове храни с протеини, включително морска храна, постно месо, птиче месо, яйца, бобови растения (боб и грах), ядки, семена и соеви продукти. Повечето жени не ядат достатъчно морски дарове, за да изпълнят седмичните препоръки от 8 до 10 унции (или около две порции на седмица).

- Зърна. Направете една част от свойте зърнени храни пълнозърнести, като кафяв ориз, пълнозърнеста паста или пълнозърнест хляб. Повечето жени не ядат достатъчно пълнозърнести храни.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

- Млечни продукти. Жените трябва да приемат три чаши млечни продукти всеки ден, но повечето жени приемат само половината от това количество. Ако не можете да пиете мляко, опитайте се да ядете нискомаслени продукти. Млечните продукти са сред най-добрите хранителни източници на минерала калций, но някои зеленчуци като зеле и броколи също имат калций, както и някои обогатени храни като обогатено соево мляко, обогатени зърнени храни и много плодови сокове. Повечето момичета на възраст от 9 до 18 години и жени над 50 години имат нужда от повече калций за добро здраве на костите.

- Масла. Когато готвите, пробвайте да използвате растителни масла вместо твърди мазнини. Повечето жени ядат твърде много твърди мазнини чрез пакетирани храни като чипс или дресинг за салати и недостатъчно здравословни мазнини като зехтин или вида мазнина в морските дарове.

Здравословното хранене означава да не ядете много храна с добавени захари, наситени и трансмазнини и натрий (сол). Здравословното хранене означава да ядете предимно растителна храни, здравословни видове протеини и млечни продукти и да не ядете или пиете твърде много калории за вашия тип тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Зодиите с изключителна харизма, които са истински съкровища

Вредна ли е фруктозата - каква е изненадващата истина?

4 зодиакални знака, които са Червен флаг - внимавайте с тях!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com