Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

66301
Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?
Снимка: iStock

Ако имате висока кръвна захар сутрин, преди да сте яли, има няколко възможни причини.

Може да се дължи на хормони, които казват на черния дроб да ви събуди, като освободи кръвна захар (глюкоза).

Това също може да е знак, че тялото ви става резистентно към хормон, наречен инсулин, който казва на клетките ви да абсорбират захарта от кръвта ви.

Правенето на промени в това кога и какво ядете, преди да си легнете, може да бъде един от начините за управление на високите сутрешни нива на глюкоза. Упражнението също може да помогне.

Управлението на сутрешната кръвна захар включва някои проби и грешки, поради което помага да имате ясна картина на кръвната захар на тялото си и реакциите към различни храни.

Защо кръвната Ви захар е висока сутрин

Има три основни причини за висока кръвна захар сутрин:

феноменът на зората

ниски нива на инсулин през нощта

ефектът на Сомоги

Феноменът на зората

Всеки има колебания в хормоните, които контролират нивата на кръвната захар, включително кортизол и инсулин, и нивата на кръвната ви захар варират през деня.

В сложна каскада от взаимодействия между различни части на тялото, приливът на хормона кортизол в сутрешните часове казва на черния ви дроб да освободи глюкоза в кръвния поток.

Тази висока кръвна захар - известна като хипергликемия - задейства тялото ви да отделя повече инсулин, което обикновено поддържа нивата на кръвната захар в кръвния поток в нормални граници при хора без диабет.

При хора с преддиабет или диабет сутрешната кръвна захар може да остане висока, тъй като тялото става по-малко чувствително към инсулин или произвежда по-малки количества инсулин.

Това е известно като „феноменът на зората“.

Високата кръвна захар сутрин засяга приблизително половината от всички хора с диабет тип 1 и тип 2.

Ниски нива на инсулин през нощта

Възможно е да изпитате ниски нива на инсулин през нощта, ако приемате допълнителен инсулин, било то чрез помпа или ежедневни инжекции. Най-често има три причини нивата на инсулин да са твърде ниски през нощта, което води до повишаване на сутрешната кръвна захар:

Вашата инсулинова помпа не е настроена да Ви дава достатъчно висока доза фонов инсулин (или базален инсулин) за една нощ.

Вие сте инжектирали дълготрайния инсулин твърде рано през деня и неговите ефекти са намалели през нощта.

Ако приемате допълнителен инсулин, но пропуснете вечерята, без да коригирате инсулина си, кръвната ви захар може да спадне твърде ниско, докато спите.

Понякога вашият черен дроб компенсира това, като освобождава повече глюкоза, което означава, че се събуждате с повишена кръвна захар.

Това може да се случи и когато човек, който живее с диабет, приеме твърде голяма доза инсулин след вечеря. Приемането на твърде много инсулин потиска твърде много нивата на кръвната захар, докато спите, задействайки черния дроб да освобождава глюкоза.

Какви са нормалните и високите нива на сутрешната кръвна захар

Терминът „сутрешна кръвна захар“ описва нивото на кръвната ви захар след като се събудите, но преди да ядете нещо. Това измерване на „на гладно“ показва колко добре тялото ви е контролирало кръвната ви захар през нощта.

Когато ядете, това води до повишаване на кръвната захар. Инсулинът позволява на захарта да напусне кръвта ви и да влезе в клетките на тялото ви, превръщайки я в полезна енергия.

Ако не следите редовно кръвната си захар, за да управлявате състояние като диабет, може да не сте наясно с нивото на кръвната си захар на гладно. Но може да искате да разберете какво означават вашите нива, ако получите резултат от редовния преглед при вашия лекар.

Постоянно високата кръвна захар може да причини умора и умствена замъгленост и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува, но повечето леки случаи не предизвикват забележими симптоми.

Повечето хора научават, че имат висока кръвна захар, след като посетят лекар за нещо друго.

Какви трябва да са нивата на кръвната ми захар, когато се събудя

Нивата на кръвната Ви захар трябва да са под 100 mg/dL (5,6 mmol/L), ако нямате диабет.

Ако глюкозата ви на гладно преди закуска е 100–125 mg/dL (5,6–6,9 mmol/L), това е по-високо, отколкото лекарите биха очаквали при човек със здравословен контрол на кръвната захар.

Повишава или понижава чесънът кръвната захар?

Кръвната захар на гладно в този диапазон означава, че може да имате преддиабет – здравословно състояние, което значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

Какво ниво на кръвната захар на гладно означава, че имате диабет

Лекарят ще постави диагноза диабет, когато някой има ниво на кръвна захар на гладно, което е 126 mg/dL (7 mmol/L) или по-високо при поне два различни случая.

Това е знак, че тялото ви или не е достатъчно чувствително към инсулин, или не произвежда достатъчно инсулин, за да контролира кръвната захар по подходящ начин.

Как изследването на кръвната захар може да ви помогне

Всеки път, когато ядете, нивото на кръвната ви захар се повишава, преди известно време по-късно отново да спадне. Това се нарича реакция след хранене или след хранене и е напълно нормално.

Някои храни обаче повишават кръвната Ви захар много по-високо от други, като например простите въглехидрати. Тези „скокове“ могат да доведат до по-големи спадове след това поради големи количества инсулин, освободени в отговор на скока на захарта. Това може да ви накара да се почувствате уморени или без енергия.

С течение на времето този модел може да увеличи риска от метаболитни заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Как да намалите високата сутрешна кръвна захар

Промените в диетата, управлението на теглото и редовните упражнения са полезни за управление на сутрешните нива на кръвната захар.

1. Създайте си ясна картина за това как работи кръвната Ви захар

Както видяхме, контролът на кръвната захар на всеки работи по различен начин, така че може да е полезно да разберете дали сутрешните скокове са проблем за вас.

Освен ако нямате диабет, малко вероятно е да проверявате редовно глюкозата си.

2. Намерете модела

Погледнете информацията, идваща от вашия сензор за кръвна захар и кога се случват вашите скокове. Ако показва, че постоянно се събуждате с леко висока кръвна захар или я изпитвате през нощта, какво или кога ядете може да играе роля.

За хората с диабет това също може да означава, че не използвате достатъчно инсулин или го инжектирате в грешното време на деня.

Но за хората без това състояние, това основно насочва към необходимостта от извършване на важни, но прости промени в диетата и графика на хранене.

3. Избягвайте късно вечерно хранене и закуски

Ако произвеждате достатъчно инсулин и клетките ви реагират на него, феноменът на зората не е вероятен виновник за високите ви сутрешни нива на кръвна захар.

В скорошно проучване изследователите установиха, че вечеря в 18:00 ч. подобрени 24-часови резултати за кръвна захар, докато се храните в 9 вечерта. направи ги по-лоши.

Резултатите не потвърждават непременно, че по-късното хранене повишава личната ви кръвна захар, след като се събудите, но предполагат, че късното хранене може да затрудни контролирането на нивата ви.

Дори едно късно вечерно хранене изглежда променя контрола на глюкозата за 24-часов период на следващия ден.

Времето е важно, както се вижда по-горе, но видът на храната също е важен, за да поддържате глюкозата си под контрол.

Познаването на връзката между различните храни и как тялото ви реагира на тях може да бъде ключ към балансирането на нивата на глюкозата.

4. Опитайте се да правите повече упражнения

Тренировката използва кръвната глюкоза за гориво, пренасяйки я от кръвта към мускулите. Преглед от 2021 г. установи, че упражненията помагат на хората, живеещи със и без диабет, да контролират кръвната си глюкоза на гладно.

5. Управление на теглото

Доказано е, че загубата на тегло намалява инсулиновата резистентност. Това помага за подобряване на контрола на глюкозата и вероятно намалява риска от развитие на диабет при тези, които все още нямат това състояние.

Но отслабването може да бъде предизвикателство. Работете със здравен специалист, за да разберете към какъв диапазон на тегло да се стремите, за да поддържате индивидуалното си здраве.

Кога да говорите с Вашия лекар

Ако се опитате да се храните по-рано, да се придържате към по-здравословни хранения и да спортувате, без да видите спад в кръвната си захар на гладно, може би е време да говорите с Вашия лекар за допълнителни изследвания и възможности за лечение.

Може ли да ядете грозде, ако имате диабет?

Тестове като HbA1c могат да помогнат на Вашия лекар да потвърди дали ще се възползвате от медицинско лечение. Този тест показва вашите средни нива на кръвна захар през последните 3 месеца.

Вашият лекар може да препоръча контролиране на нивото на кръвната ви захар на гладно чрез диета или упражнения, ако е достатъчно високо, за да предполага преддиабет.

Ако се развива диабет тип 2, те могат да предпишат лекарства или инсулинови инжекции, ако стане умерен до тежък, но е възможно много хора да управляват диабет тип 2 само с упражнения и диета.

Ако вече имате диагноза диабет и приемате инсулин, говорете с вашия доставчик на здравни услуги дали може да промени дозата или вида на инсулина или да препоръча промяна в схемата ви на лечение.

Ако живеете с диабет и имате висока кръвна захар, когато се събудите, това обикновено се дължи на една от двете основни причини: феноменът на зората или инсулинова схема или доза, която не работи за вас. Вашето тяло може също да коригира прекалено ниската кръвна захар през нощта.

Лекарите предполагат, че нормалната кръвна захар на гладно е между 70–100 mg/dL (3,9–5,6 mmol/L). Ако кръвната Ви захар на гладно е постоянно над 126 mg/dL (7 mmol/L), Вашият лекар ще диагностицира диабет.

Можете да намалите риска от висока кръвна захар на гладно, като вечеряте по-рано предната вечер. Ако използвате инсулин, важно е да вземете точната доза в точното време, за да поддържате кръвната си захар нормална през нощта.

Повтарящите се пикове и спадове на кръвната захар след хранене могат да увеличат риска от диабет тип 2 и други метаболитни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com