Може ли да ядете грозде, ако имате диабет?

6318
Може ли да ядете грозде, ако имате диабет?
Снимка: iStock

Ако имате диабет, вероятно сте получавали непоискани съвети какво трябва и какво не трябва да ядете. Семейството и приятелите може да са ви казали, че гроздето, известно още като „бонбон на природата“, е забранено поради способността му да повишава кръвната захар. Но реалността е, че плодовете - включително гроздето - могат и трябва да бъдат част от план за здравословно хранене, подходящ за диабет.

Вижте още: Тази напитка може да спре деменцията

Гроздето е хидратиращ плод, който е естествено без наситени мазнини и пълен с растителни антиоксиданти, калий и витамин К.

Гроздето предлага много хранителни ползи и може да бъде включено в диета, благоприятна за кръвната захар“, казва Мери Елън Фипс, MPH, RDN, LD, автор на The Easy Diabetes Cookbook и сътрудник на рецепти за California Table Grape Commission. „Всички цветове на гроздето – червено, зелено и черно – са естествен източник на антиоксиданти и други полифеноли, които се намират във всяка част на гроздето, включително кожата, месестата част и семената“, добавя тя.

Според базата данни за хранителните вещества на USDA, 3/4 чаша червено или зелено грозде (или около 126 грама) осигурява:

Калории: 87

Въглехидрати: 23гр

Диетични фибри: 1гр

Общо захар: 20гр

Добавена захар: 0гр

Протеин: 1гр

Обща мазнина: 0g

Наситени мазнини: 0g

Холестерол: 0 mg

Натрий: 3 mg

Калий: 241 mg (5% дневна стойност)

Витамин C: 4 mg (4% DV)

Витамин K: 18,4mcg (15% DV)

Една порция грозде съдържа приблизително 23 грама въглехидрати и около 1 грам фибри. В допълнение, те осигуряват около 5% от дневните ви нужди от калий, който е електролит, важен за регулиране на кръвното налягане и контрол на мускулите. Американската сърдечна асоциация отбелязва, че колкото повече калий ядете, толкова повече натрий губите чрез урината, което може да помогне за регулиране на кръвното налягане.

Вижте още: Лекар: 6 причини да пиете кафето си с тази подправка

В допълнение, гроздето е добър източник на витамин К, мастноразтворим витамин, важен за съсирването на кръвта и здравето на костите, според специалистите.

Как гроздето влияе върху нивата на кръвната захар?

Гроздето съдържа въглехидрати, около 23 грама на порция от 3/4 чаша. Въглехидратите се усвояват и разграждат до глюкоза, която е основният източник на енергия за тялото. Когато глюкозата навлезе в кръвния поток, инсулинът се произвежда от панкреаса, тъй като една от неговите задачи е да пропуска глюкозата в клетките за използване на енергия.

При хората с диабет този процес е нарушен, защото телата им или не произвеждат инсулин, или достатъчно от него, инсулинът, който произвеждат, не може да се използва ефективно, или комбинация от двете причини. Следователно разбирането как да идентифицирате, преброите и промените приема на въглехидрати е важна част от планирането на хранене, подходящо за диета, и управлението на кръвната захар.

В зависимост от размера на порцията, храните, които съдържат въглехидрати, вероятно ще причинят повишаване на кръвната захар, което е напълно нормален отговор на усвояването на богати на хранителни вещества храни. За хората с диабет знанието колко въглехидрати има в порцията грозде е важна информация, особено ако дозирате инсулин за хранене“, казва Лорън Планкет, регистриран диетолог, сертифициран специалист по грижи и обучение за хора с  диабет.

Има голямо погрешно схващане, че гроздето има твърде много захар и хората с диабет трябва да го избягват. Но ние знаем от изследвания, че диета, богата на зеленчуци и плодове, предпазва от много хронични заболявания, включително диабет тип 2, и е полезна при управлението на съществуващ диабет,” казва още Лорън Планкет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com