Какво се случва с тялото, ако плуваме 3 пъти седмично?

7271
Какво се случва с тялото, ако плуваме 3 пъти седмично?
Снимка: iStock/Guliver

Плуването е отлична форма на физическо натоварване, която предлага многобройни ползи както за ума, така и за тялото. Когато плувате три пъти седмично, тялото ви претърпява няколко положителни промени, които водят до подобряване на цялостното здраве и физическа форма.

Първо, плуването е тренировка с ниско въздействие, която натоварва ставите и мускулите минимално. Това го прави идеално упражнение за хора от всички възрасти и нива на физическа подготовка. Редовните занимания с плуване могат да помогнат за повишаване на мускулната сила и тонуса. Докато плувате, тялото ви ангажира множество мускулни групи, включително ръцете, раменете, гърба, ядрото и краката. Тази тренировка на цялото тяло помага за развитието на чиста мускулна маса, което води до подобряване на силата и издръжливостта.

Плуването също така подобрява сърдечносъдовата форма. Непрекъснатото движение при плуване стимулира сърцето, което води до подобряване на кръвообращението и укрепване на сърдечно-съдовата система. С течение на времето това може да понижи сърдечната честота в покой, да намали кръвното налягане и да увеличи капацитета на белите дробове. Подобрената сърдечносъдова физическа форма може да повиши общата издръжливост и устойчивост, което ви позволява да извършвате ежедневните дейности с по-голяма лекота.

Какво ще се случи със здравето ни, ако плуваме редовно?

В допълнение към физическите си ползи плуването оказва положително въздействие върху психическото благополучие. Редовните занимания с плуване освобождават ендорфини, известни като хормоните на "доброто настроение", които могат да повишат настроението и да намалят стреса. Плуването също така осигурява усещане за релаксация и може да служи като форма на медитация, като помага за облекчаване на тревожността и за насърчаване на умствената яснота.

Плуването три пъти седмично може да допринесе за управлението на теглото и състава на тялото. Това е дейност, при която се изгарят калории и която може да подпомогне загубата или поддържането на теглото. Плуването само за 30 минути може да изгори значително количество калории, като същевременно изгражда мускули. Освен това плуването засилва метаболизма, което води до продължително изгаряне на калории дори след като напуснете басейна.

Плуването предлага многобройни ползи за цялостната гъвкавост на тялото. Плаваемостта на водата поддържа тялото, намалявайки въздействието върху ставите и позволявайки по-широк обхват на движение. Докато изпълнявате различни движения и махове, мускулите ви се разтягат и удължават, което подобрява гъвкавостта и подвижността на ставите. Повишената гъвкавост може да помогне за предотвратяване на наранявания и подобряване на цялостната стойка.

Какво ще се случи с тялото ни, ако плуваме 3 пъти на седмица

Освен това плуването е чудесен начин за подобряване на здравето на дихателните пътища. Контролираната техника на дишане, необходима по време на плуване, укрепва дихателните мускули, което води до по-ефективно приемане и използване на кислород. Това може да бъде особено полезно за хора с астма или други респираторни заболявания.

В обобщение, плуването три пъти седмично има множество положителни ефекти върху организма. То повишава мускулната сила, сърдечносъдовата годност и гъвкавостта, като същевременно насърчава управлението на теглото и подобряването на телесната композиция. Плуването е от полза и за психическото благополучие, като намалява стреса и насърчава релаксацията. Със своята слабо въздействаща природа и достъпност плуването е отличен избор за постигане на общите цели, свързани със здравето и физическата форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com