Какво се случва с тялото, когато ядете череши?

20229
Какво се случва с тялото, когато ядете череши?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Черешата е мощен антиоксидант

Черешата, наред с боровинки, касис, къпини и ягоди, е плодът с най-висок процент антиоксиданти. Техният източник са фенолните съединения. Доказано е, че при редовна употреба на череши предотвратяват образуването на рак и развитието на сърдечно-съдови заболявания, забавят развитието на вече образуваните ракови клетки и намаляват ефекта на свободните радикали като цяло.

Една купичка с череши съдържа 90 калории, достатъчно количество фибри, протеини и витамини А и С. Клинично проучване върху здрави хора на възраст от 18 до 25 години, проведено в университета в Мичиган, показа, че антиоксидантите в черешите повишават антиоксидантната активност на целия организъм за 12 часа.

Ето четири добри причини да не подминавате сладките череши в разгара на сезона.

Яжте по една купичка с череши всеки ден и ето какво може да стане

Черешата подобрява съня

Диетологът Rania Batheine, заявява, че „освен антиоксидантите, черешите са единственият естествен източник на мелатонин, хормон, който регулира цикъла на сън и будност“. А яденето на няколко череши час преди лягане може значително да подобри качеството му. Сладките череши наистина имат сънотворно действие върху човешкия организъм. Медицински факт, доказан в Университета на Пенсилвания и Рочестър, където изучаваха навиците на възрастни, които или пият черешов сок преди лягане, или ядат череши в продължение на две седмици. Резултатите показват, че имат значително намаляване на безсънието и заспиват средно 17 минути по-бързо.

Черешата помага при възпаление

Общоприето е, че всички червени плодове и зеленчуци са твърде агресивни и увеличават възпалението в тялото. При черешите обаче ситуацията е различна. Учени от Бостънския университет установиха, че тези, които активно консумират череши само за два дни, имат 35% по-нисък риск от артрит и остеоартритни атаки в сравнение с тези, които не го правят. Сигурен сигнал, че черешите намаляват възпалението, а не го разпалват.

Кой и кога не бива да яде ЧЕРЕШИ?

Черешата подобрява паметта

Черешите са добър източник на антоцианин, вещество, което подобрява паметта. Центърът за изследване на храненето и стареенето към университета Tufts в Бостън публикува резултатите след серия от проучвания върху плъхове, чиято памет и двигателна функция се подобряват значително след добавяне на антоцианин в храната.

Черешите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Черешите също осигуряват ползи за сърдечно-съдовата система, като помагат за регулиране на нивата на глюкозата при пациенти с метаболитен синдром. Изследователската лаборатория за кардиопротекция на университета в Мичиган предполага, че плодовете могат да намалят риска от инсулт дори когато се приемат с предписани лекарства. Учените измерват кръвното налягане на предразположените към инсулт плъхове, както и техния баланс и координация, използвайки различни физически тестове. Резултатите са публикувани през 2013 г.: животните "на череша" подобряват координацията и понижават кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com