Какво се случва с тялото ни, когато ядем яйца всеки ден?

16198
Какво се случва с тялото ни, когато ядем яйца всеки ден?
Снимка: Istock

Яйцата са изключително питателна и универсална храна, която може да осигури многобройни ползи за здравето, когато се консумира като част от балансирана диета. 

Ежедневната консумация на яйца може да има различни положителни ефекти върху организма поради богатото им съдържание на хранителни вещества. Нека да проучим какво се случва с тялото ни, когато включим яйца в ежедневната си диета.

Основни хранителни вещества

Яйцата са отличен източник на висококачествени протеини, съдържащи всички девет основни аминокиселини, необходими за оптималното функциониране на организма. Протеинът е от съществено значение за растежа, възстановяването и поддържането на мускулите, а също така помага да се чувствате сити и удовлетворени през целия ден.

В какъв вид са най-полезни яйцата?

Витамини и минерали

Яйцата са пълни с важни витамини и минерали. Те са добър източник на витамин А, който е изключително важен за здравето на очите, имунната система и кожата. Освен това яйцата съдържат витамин D, който е важен за здравето на костите, усвояването на калция и регулирането на имунната система. Яйцата осигуряват и значителни количества витамини В12, Е и К, както и минерали като желязо, селен и цинк.

Здраве на мозъка

Яйцата са богати на няколко хранителни вещества, които са полезни за здравето на мозъка. Холинът, който се съдържа в изобилие в яйцата, играе решаваща роля за паметта, когнитивните функции и неврологичното развитие. Той също така подпомага производството на невротрансмитери, които регулират настроението и спомагат за подобряване на цялостната мозъчна функция.

Здраве на сърцето

Противно на досегашните схващания, умерената консумация на яйца може да бъде част от здравословна диета за сърцето. Яйцата съдържат ненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърдечносъдовата система. Те са и добър източник на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението, да насърчат здрави кръвоносни съдове и да допринесат за оптималната функция на сърцето.

Учени разкриха по колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от инсулт

Управление на теглото

Включването на яйца в ежедневната ви диета може да подпомогне усилията за регулиране на теглото. Високото съдържание на белтъчини в яйцата спомага за увеличаване на чувството за ситост и намаляване на апетита, което може да доведе до намаляване на приема на калории през деня. Освен това яйцата са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което ги прави подходящ вариант за тези, които се стремят да отслабнат или да поддържат теглото си.

Здраве на очите

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин - два антиоксиданта, които са полезни за здравето на очите. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на риска от свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта - две често срещани очни заболявания, които могат да доведат до загуба на зрението.

Мускулна сила и възстановяване

Протеинът в яйцата играе жизненоважна роля за растежа и възстановяването на мускулите. Ежедневната консумация на яйца може да поддържа мускулната сила, да възстановява увредените тъкани и да подпомага възстановяването след тренировка. Спортистите и хората с редовна физическа активност могат да се възползват от включването на яйца в диетата си. 

Важно е да се отбележи, че индивидуалните хранителни нужди и здравословното състояние могат да се различават. Въпреки че яйцата обикновено се считат за здравословна храна, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да определите най-добрия хранителен подход за вашата конкретна ситуация.

Ежедневната консумация на яйца може да допринесе за цялостното здраве и благополучие. Високата им хранителна стойност, включваща протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, предлага редица ползи, като например поддържане на мускулната сила, мозъчната функция, здравето на сърцето, управлението на теглото и здравето на очите. 
Включването на яйцата в балансираната диета може да бъде питателен и вкусен начин да подобрите цялостния си хранителен прием.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com