Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва

82015
Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва
Снимка: Pixabay.com

Всички знаят, че яденето на коприва е полезно, но малцина са тези, които са наясно, в какво по-точно се изразяват здравословните ползи на това достигащо височина над 1 метър растение с неговите характерни сърцевидни, заострени и парещи листа, както и дълго, пълзящо коренище. Внушителен брой видове насекоми спомага за неговия цъфтеж през цялото лято – от май до края на септември.

Полезни свойства на копривата

Копривата не само съдържа голямо количество полезни за здравето витамини, микроелементи и дъбилни вещества, но се оказва желан елемент в менюто, тъй като от нея се приготвят разнообразни, изключително вкусни ястия. Нещо повече, копривата се оказва с широко приложение в билколечението, под формата на лесен за приготвяне чай от прясно набрани или сушени листа, дръжки или/и корени. Важно е използваните части на растението да бъдат запарени внимателно, достатъчно дълго, за да освободят полезните елементи в чая.

С този мехлем от коприва ще забравите за болките в ставите

Ето по-подробно какви са ползите от тази билка: първо, предпазва от образуването на съсиреци на артериите; второ, има противовъзпалителен ефект; трето, тонизира организма като стимулира обмяната на веществата; четвърто, нормализира и тонизира работата на сърдечно-съдовата система, както и на дихателната, отделителната и детеродната системи (матката); пето, поддържа нивото на кръвната захар в безопасните за здравето граници; шесто, действа лечебно по отношение на патологии в храносмилателната и отделителната системи (черен дроб, жлъчен мехур); седмо, стимулира образуването на червени кръвни телца като, същевременно не дава възможност да се образуват канцерогенни вещества; осмо, ускорява метаболитните процеси, при което храносмилането се подобрява значително и се създават условия за бързо изгаряне на излишните мазнини в тялото; девето, действа позитивно при анемия.

При толкова много ползи не е изненадващо, че лечителите – билкари, къде на шега, къде на истина заявяват: ако хората са наясно с лечебните сили на копривата, тя щеше да бъде единственото засаждано растение!
Но въпреки многото си полезни свойства, с чая от коприва не трябва да се прекалява, тъй като прекомерната му употреба грози от появата на: диария безсъние, загуба на апетит, световъртеж и дори – понякога – до нарушаване на сърдечния ритъм.

Не е за вярване колко полезна е КОПРИВАТА

Копривата може да се консумира и под формата на прах, както и да се използва като съставка в козметични продукти. А колкото да ястията с коприва – повече от 300 проверени рецепти очакват реализирането си от любителите на този продукт!

Копривата може да се бере свободно или да се закупи на изключително изгодна цена! Горещо ви съветваме да я прибавите за постоянно към вашето здравословно меню, тъй като това определено е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човечеството!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно