Не е за вярване колко полезна е КОПРИВАТА

32400
Не е за вярване колко полезна е КОПРИВАТА
Снимка: iStock

Копривата е призната в народната медицина от векове. Нищо чудно, че спектърът на нейните свойства е изключително широк. Събирайки коприва през април, можете да си набавите всички нужни за организма хранителни вещества. За какво можем да използваме събраните стръкчета от коприва?

Коприва – лечебни свойства

В миналото компресите от листа от коприва са се използвали за лечение на кожни заболявания или различни видове възпаления. Днес, поради високото съдържание на фолиева киселина, копривата се препоръчва за бременни жени и кърмещи майки. Копривата е много богата на хлорофил в листата си и предпазва тялото от анемия. Благодарение на микроелементите и минералните соли, които съдържа, тя е идеална и за изхвърляне на токсините от тялото. Въпреки това, за да осигурите пълната й хранителна стойност, е добре да избирате млади растения, които растат далеч от замърсените райони. Април и май са отлично време за прибиране на реколтата от коприва. Преди да започнете да събирате коприва, уверете се, че имате със себе си защитни ръкавици – изберете градинските или гумени кухненски ръкавици.

Силни лечебни билки, които се намират на една ръка разстояние

Сок от коприва - как да го направите

Соковете от коприва са толкова популярни, че лесно можем да ги купим във всеки супермаркет. Ако обаче искате да сте сигурни как е изглеждала продукцията и какво е имало вътре, по-добре е сами да си приготвите такава напитка. Тази задача не е трудна. Достатъчно е да счупите около 1 кг цели филизи, да ги измиете под течаща вода, ода ги отцедите и нарежете. След това поставете нарязаните филизи в сокоизстисквачка, за да изстискате сока. Можете да замените този етап, като прекарате филизите през месомелачка. Полученият сок съхранявайте в хладилник, в тъмна бутилка и можете да го приложите за подобряване състоянието на кожата, косата или ако страдате от анемия или диабет. Пийте в малки количества, медицински разрешеното количество е 20 мл сок на ден.

Как се запарва коприва?

Как да варим коприва, така че тя да ни дава най-много от лечебните си свойства? В зависимост от това дали събраните листа са пресни или сушени, продължителността на подготовката варира.

Ако реколтата е прясна, запарването на коприва трябва да отнеме не повече от половин минута.
При изсушените листа това време се удължава до 2 минути.
Запарването на коприва за повече от 10 минути ще накара запарката да промени цвета, мириса и свойствата си - ще стане изключително диуретична. Препоръчително е обаче запарката да се консумира предимно от сушена коприва, която ще подсили имунитета ни.

Чай от коприва - проста рецепта

Чаят от коприва е изключително ароматен и освежаващ. Можете да го пиете редовно през цялата година. Редовното пиене на чай от коприва понижава лошия холестерол и има положителен ефект върху кръвното налягане. Благодарение на антибиотичните си свойства, той помага в борбата срещу заболявания или инфекции, причинени от бактерии и гъбички и дори някои вируси. Ефектът от пиенето на чай от коприва ще облекчи различни видове болки – от ревматични до мускулни, и дори симптомите на ишиас. Въпреки това, тя не трябва да се използва прекомерно. Запарката от коприва трябва да се приема не повече от четири чаши (300 - 800 ml в зависимост от капацитета на съда) на ден.

ВСЯКА жена трябва да пие тази билка!

Коприва за пиене - ефекти

Копривата съдържа много полезни за здравето свойства. Но какви са преките ефекти от приема й? Пиенето на запарката стимулира отделянето на стомашни сокове, което има положителен ефект върху храносмилателната система и ускорява темпото на нейното действие. Следователно един от ефектите може да бъде подпомагане на метаболизма и по този начин това да доведе до така желаното отслабване. Поради положителния ефект върху укрепването на косата, можем да видим, че благодарение на редовната употреба на коприва, те стават по-малко чупливи и опадат по-рядко. Ако приемаме запарката редовно, може да забележим намаляване на силата на менструалните болки и сънливост и повишаване на общия имунитет.

Коприва - противопоказания

Въпреки широкия набор от предимства, копривата не влияе положително на всички. Не се препоръчва консумацията на сок от коприва в борбата със заболяванията на репродуктивните органи при жените. Не трябва да пием коприва преди операция и при борба с хронични бъбречни заболявания. Обърнете внимание и на състава и предназначението на лекарствата, които приемате. Като комбинирате сок от коприва с диуретици, можете да дехидратирате силно тялото си.

При чая от коприва групата, която трябва да избягва приема на запарката, са само хората, които са алергични към това растение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com